Teával, sziruppal, kúppal a köhögés ellen

Télen minden gyerek köhög, és ilyenkor, tél végén úgy tűnik, hogy ez már soha többé nem fog megszűnni.

Az én kislányom nagyon köhögős, attól is köhögni kez, ha kicsit gyorsabban elmegy mellette a villamos (ugyanakkor lázas például nem szokott lenni.) Lássuk, mit lehet tenni a makacs köhögés ellen!

Gyógyteák

Köhögésre mindenképpen érdemes a gyerekkel teát itatni, a sok folyadék amúgy is fontos. A köhögést, ha nem túl erős, ébrenlét alatt ne csillapítsuk, hiszen ez a légutak védekező rendszere, fel kell köhögni a letapadt nyákot, ebben segítségünkre lehet némi köptető. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a keserű aromával rendelkező gyógynövények jó nyákoldók, ilyen például a kakukkfű, a fehérmályva, a pemetefű, de meghűléses betegségekre nagyon jó még a hársfa is, utóbbinak igen kellemes az íze. Ezek a garatot bevonják nyákkal, ezáltal csökkentik a köhögésingert, erre lehet jó például a méz is.

De kapunk előre kikevert köhögés elleni gyógynövényteát is, például a Mecseknek is van ilyen terméke gyermekek részére. Ebben kamilla, borsmenta, és édeskömény található, ára 600 Ft. De nagyon jó köptetű hatású a só is, így itathatunk a gyerekkel egy kis nátrumban és ammónium-kloridban gazdag ásványvizet is.

Köhögécsillapító szirupok

A patikában rengeteg köhögéscsillapító gyerekszirupot lehet kapni, én őszintén szólva felhagytam ezek alkalmazásával,  mert nagyjából semmit sem érnek, a gyerek ugyanúgy nem tud aludni, így szerintem fölösleges gyógyszerezni. Én legalábbis nem találtam egyet sem, ami hatna, de ha van ilyen, mondjátok, és három gyógyszert is próbáltam. Végül kikötöttem a lándzsás útifű szirupnál.

Az egyik legjobb készítmény köhögés ellen szerintem a dr. Theiss lándzsás útifű szirupja: oldja a váladékot, csökkenti a gyulladást és csilapítja a köhögési ingert, kisgyerekeknek naponta háromszor egy kiskalnál javasolt. Éjszakára van a lándzsás útifű szirupnak egy Jó éjszakát változata, ezt sajnos elég kevés helyen lehet kapni. Ebben az útifüvön kívül kamilla, citromfű és kakukkfű is van, csökkenti a köhögési ingert.

Balzsam

A saját tapasztalataim szerint kisgyerekeknél a felsőlégúti megbetegedesk kezelésére a legjobb szerek a balzsamok. A bedörzsölést fél éves kortól alkalmazhatjuk, de válogassuk meg jól a  készítményeket, nem mindegyik alkalmazható 3 éves kor alatt. Alapanyaguk általában az eukaliptuszolaj és a kakukkfűolaj. Ennek hatásmechanizmusa, hogy az illóolajok a bőrön átjutva a légzőszervekben választódnak ki. A Baby Luuf balzsam narancssárga változata hároméves kor alatt is adható, és már egy nap alatt is látványos javulást érhetünk el vele (1400 Ft). Kenjük be jól a gyerek hátát, bugyoláljuk be meleg pizsamába, és dugjuk az ágyba. A Kinder Luuf balzsam 3 éves kor felett alkalmazható, illetve a Dr. Theissnek is van köhögés elleni eukaliptusz balzsamja. Utóbbi nem tartalmaz mentolt, ára 1200 Ft.

Kúp

Ha végképp semmi nem segít, és a gyerek már több éjszakán keresztül nem tud aludni, érdemes köhögéscsillapító kúpot használni. Ezt azonban csak az orvos tudja felírni, vény nélkül nem kapható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra