Nemzeti színű fogvédővel is óvhatjuk a gyerek fogait

Unokaöcsém nem túl szép emléket őriz a nálunk töltött nyaralásról. A parki motorozás alkalmával megakadt a motor egy kőben, ő lerepült róla, pont mint a rajzfilmekben, majd szájára esve földet ért. A fogából letört egy darab, a maradék pedig egészen megfeketedett. Szerencsére tejfog. Bár a sisak már elég elterjedt itthon is a biciklizéshez, fogvédőt még kevesen használnak, pedig Amerikában már ez is ugyanúgy alapfelszerelés. Sőt a fogorvosok kifejezetten ajánlják, hiszen a fogak tényleg elég könnyen sérülhetnek. Hátránya azonban, hogy nagyon csúnyán néznek ki szegény gyerekek benne, illetve a legtöbb nem is túl kényelmes, arról nem is beszélve, mennyire tud egyáltalán ügyelni egy kisgyerek a higiéniára.

Kapható azonban fogvédő itthon is, mindeféle színekben , - még akár nemzeti színű is, már 600 forinttól. Vannak ennél komolyabb fogvédők is, amik vízbe mártva felveszik a fogak alakját és rájuk simulnak. A legtökéletesebb fogvédőt azonban a fogorvosnál csináltathatjuk meg, ő kifejezetten a gyerek fogazatára szabva tud ilyet készíteni. Ha megmagyarázzuk a gyereknek, hogy ez menő, talán szívesen hordja, bár egy kétévesnek a kismotorhoz elég hülyén nézne ki, pedig ugye lehet vele esni rendesen.

A nagyobb, iskolás gyerekeknek, akik már sportolni járnak, érdemesebb komoly sportfogvédőt szerezni, ezek nemcsak védik a fogakat, hanem átterhelik az erőket a hátsó fogakra, azaz erőelosztóként működnek. Ezt is vásárolhatunk boltban ezer forint körüli áron, vagy készíttethetjük a fogorvossal, utóbbi akár fogszabályozó mellett is hordható. Sporttól függően létezik felső és alsóíves fogvédő is, legnagyobb veszélynek a fölső, föleg az első két fog van kitéve, de vannak keményebb küzdősportok, amikor alsó és felső fogvédő viselése is ajánlott lehet. Egyes adatok szerint a fogakra legveszélyesebb sport, - a nálunk nem túl elterjedt baseball mellett, - a kosárlabda.

A fogvédőket azonban nemcsak sportoláshoz használják, hanem a fogak, és ezáltal az arcizmok megfelelő fejlődésére is. Kisgyerekek gyakran vesznek fel rossz szokásokat, mint ujjszopás, nyitott szájjal való lélegzés, rossz nyelési technika (nyeléskor elvileg az ajkaknak nem kellene mozogni), ez pedig befolyásolja az arcizmok alakulását, amik később jelentősen meghatározzák az arc formáját. Az izmok korrigálására készült fogvédők lágyabb műanyagból készültek, mint a sportolói fogvédők, a készüléknek tulajdonképpen az a lényege, hogy felszorítja a nyelvet a szájpadlása és kialakítja az alsó és felső fogsor egymáshoz megfelelő viszonyát. Ennek hiányában ugyanis az állkapocs előre, vagy épp hátra tolódhat, ami nagyban befolyásolja az arc formáját, illetve az izmok helytelen beidegződése révén a fogak torlódását, kuszaságát okozhatja. Ilyenkor ajánlott lehet éjszakára a szilikon fogvédő használata.

És kevesen tudják, de a fogvédő lehet a megoldás az éjszakai fogcsikorgatásra is, ami sok gyereket érint, és amellett hogy zavaró, az erős csikorgatás a fogakat is roncsolja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek