Éttermek, ahonnan nem nézik ki a gyerekeseket

Sajnos kisgyerekkel étterembe járni nem a legegyszerűbb eset. Szülés után az ember már nem aszerint választ éttermet, hogy melyik nyújtja a legnagyobb gasztronómiai gyönyört, hanem aszerint, hogy hol készül el hamar az ebéd, és hol tudja rohanás nélkül magába gyömöszölni a kaját úgy, hogy közben a gyerek egész jól elvan. Egyszer már írtam arról, mennyire hiányzik nekem az evés a szülés óta, hát ez még mindig így van. Nem tudok úgy leülni az sztalhoz, hogy ne kelljen ötvenszer felugrálnom, sőt a helyzet egyre súlyosabb, mert egy kétéves már reklamál, a kaja túl meleg (vagy csak nem jó), a teában nincs elég méz, vagy nem jó ez a kanál, vagy elfelejtettünk előkét venni, vagy leesett a maci. Így aztán néha felkerekedünk, és elmegyünk egy étterembe. Gyerekbarát éttermek terén az utóbbi években sokat javult  a helyzet, valószínűleg a vendéglősök is rájöttek, hogy attól hogy valaki szült, még szeret jót enni. Az alábbiakban néhány kifejezetten kellemes, gyerekbarát helyet ajánluk, egyenlőre a budai oldalra koncentrálva. Legközelebb a pesti étermeket elemezzük.

Pastrami

1036 Lajos utca 93-99.

Nyitva: minden nap 7-23

Telefon: 430-1731

www.pastrami.hu

A budapesti gyerekes családok egyik törzshelye, itt nem csak játékok vannak eszméletlen mennyiségben, ömlesztve, de hatalmas tér is, ahol a gyerekek fel-alá rohangálhatnak. A pincéreket valószínűleg egy akadályversenyen választják ki, aki tud féllábon ugrálva felszolgálni úgy, hogy mindehhez még mosolyog is, az jöhet. Valószínűleg nem a Pastrami fogja nekünk a legnagyobb kulináris élvezet nyújtani, de ezt a gyerek mellett amúgy sem lenne időnk kiélvezni. És igazságtalan lenne, ha nem említenénk meg, hogy néhány fogást remekül eltalálnak, a zöld csirkecurry jázminrizzsel például remek. Mindig találunk mérsékelt árú ételeket is, például főzelékeket, jó a borválaszték, vannak háziszörpök, sőt, mangó lassi is. A Pastramiban láványkonyha van, ott főznek mindent a szemünk előtt, így a játékok mellett ezek is elfoglaltságot jelenthetnek a gyereknek. A mellékhelyiségben nem csak pelenkázó van, hanem törlőkendő, és pelenka is, minden méretben, - gyerekmenü viszont nincs.

(levesek: 690-1000, tészták: 1600-1800, főételek: 2100-3000)

Fogas Pizzéria

1121 Hollós út 2.

Nyitva: minden nap 11-23

Telefon: 275-5244

www.fogaspizzeria.hu

A gyereksarkot ugyan csak egy kis asztal, színesceruzák és néhány ezer éves kifestőkönyv testesíti meg, ennek ellenére a Fogas pizzéria remek hely gyerekkel egyrészt mert szép tágas, másrészt azért, mert a Normafa közelsége miatt mindig sok a kiránduló család és gyerek. Az étlapon természetesen van gyerekmenü, a szokásos bolognai spagettivel, rántott hússal és sült krumplival, emelett kisméretű gyerekpizzákkal. A Fogasban jól főznek, a pizzájuk pedig egyenesen isteni, pelenkázó viszont nincs.

(Levesek: 640-840, tészták: 1690-2290, főételek: 2190-2890, gyerekemenü 990, pizzák: 990-1920

Café Provence

1028 Hidegkúti út 81.

Tel: 274-7733

Nyitva: H-P: 8-22 Sz-V: 9-22

www.cafeprovence.hu

Jelenlegi kedvencünk, bár sűrűn nem járunk, nem tartozik ugyanis az legolcsóbb éttermek közé. Itt viszont egyszerre kapjuk a tökéletes gyerekbarát éttermet, ötvözve a gasztronómia élménnyel. A pincérek figyelmesek és kedvesek, az étlapon pedig nem találtunk hibát, találunk viszont változatosan elkészített halakat és kacsát. A levesek ötletesek és krémesek, a főételek szitén fantáziadúsak, és többnyire finomak is,-  ennél részletesebben nem mennénk bele, hiszen ez nem egy gasztronómiai szaklap. Külön öröm, hogy a gyerekmenüben nemcsak a szokásos ételeket találjunk, hanem például kockákra vágott sajtot és almát, tonhalas minizsömlét házi limonádéval, vagy mogyoróvajas-lekváros szendvicset. A Café Provence cukrászdaként is tökéletesen funkcionál, a helyben sütött torták és piték zseniálisak, emellett regelizőhelynek sem utolsó. A reggelit fonom rántották és bagelek biztosítják, illetve a hely külön erősségei a különféle tapasok. A gyerekeket kiskonyha, terepasztal és egy egész dínópark várja, az udvaron mini játszótér csúszdával, bent pedig külön pelenkázó helyiség pelenkával.

(levesek: 690-990, bagel: 600-1200, főételek: 1750-2850, desszertek: 590-690)

Kőbüfé

1121. Rege út 21.

Nyitva: minden nap 7-22

Tel: 275-5195

www.kobufe.hu

A Fogas végállomásánál található Kőbüfé igazi low-budget, családi megoldás. Annak sem kell megijedni, aki már régebbről ismeri a helyet, a Kőbüfé nemrégiben imidzsváltáson esett át, lekövezték, sőt, télire le is fedték a teraszt, az ételeket pedig már nem műanyag tálcán, hanem dizájnos, négyszögletű fehér tányorokon szolgálják fel, mindezekért cserébe az áraikat is emelték kissé. A Kőbüfében tulajdonképpen semmi gyerekbarát nincs, játékot nem találunk, a vécé kicsi és nem is túl gusztusos. De szép helyen van, jó levegőn, közelben a nemrégiben átadott 3 új játszótér meg a Gyermekvasút, a hely mindig tele van gyerekekkel és kutyákkal, sőt a Kőbüfének saját macskája van. (Bár tudom, hogy nem mindenki preferálja az állatokat evés közben.) Az étlapon a szokásos „vendéglős” menü, főzelékekkel, sztrapacskával, babgulyással és rántott gombával, valamint most már a váltáshoz igazodva drágább ételekkel is. A legtöbb főétel ára nem éri el az 1500 forintot.

Porcellino Grasso

1024 Ady Endre u. 19

Tel: 886-7880

Nyitva: minden nap 12-24

www.porcellino.hu

Mint neve is mutatja, a Porcellino Grasso egy olasz étterem, ráadásul Budán az egyik legjobb. Emellett nyáron maga a paradicsom, hiszen saját játszótere van, így akár egy egész délutánt is el lehet tölteni ott, barátokkal ücsörögve. Télen bentre szorulunk ugyan, de itt is nagy tér, és egy külön gyerekszoba van, gyerektévével, amin mindenféle rajzfilmek mennek. Az étlapon gyerekmenü, egyszóval a Porcellino egy valódi gyerekbarát étterem, de sajnos meg kell jegyezni, hogy játékok kissé le vannak rohadva, az autóknak nincsen kereke, a táblához nincsenek kréták, a ceruzáknak ki van törve a hegye, az állatoknak meg lóg a bele. Főzni viszont nagyon jól főznek, finomak a házi tészták és hatalmas a halválaszték, amit nyáron a szabadban grilleznek nekünk, a gnocchi isteni, és a desszertekkel sem lehet melléfogni. Mindennek viszont rendesen megkérik az árát, így inkább ünnepnapokra javasoljuk.

(levesek: 890, tészták: 990-3690, főételek: 1990-3990, desszertek: 890-990)

Oszd meg másokkal is!
Mustra