Krémet a kenyérre!

Ebédet főzni számomra egyszerű dolog, jobbnál-jobb receptek sorakoznak a polcon, kipróbálásra várva, ami bonyolultabb, az a reggeli, meg a vacsora, ha nincs éppen főtt kaja. A sonkás-sajtos kenyeret már annyira unom, hogy ha meglátom, az étvágyam is elmegy, virslit, - csakúgy mint Abigél, - akár minden nap tudnék enni, dehát egy felelősségteljes anya ezt nem engedheti meg magának. Így különböző krémekkel próbáljuk változatossá tenni a hideg étkezést, itt találhatók a családi kedvenceink. Előrebocsátom, hogy mindegyikben van tejföl, mert az az egy élelmiszer mindig van nálunk a hűtőben, és az is előfordul, hogy azt kenjük a kenyérre, megszórva egy kis snidlinggel.

Halkrém

Bontsunk fel két, jó minőségű, olívaolajas tonhalkonzervet, öntsük le róla az olajat egy kis tálkába. Keverjük össze egy doboz tejföllel, nagyon kicsi majonézzel, friss citrom levével, sóval, borssal és friss majorannával. A hal olajából öntsünk rá vissza annyit, amennyi ízlésünknek megfelel. Nagyon jól illik hozzá a capribogyó is!

Körözött

Nálunk a legnagyobb kedvenc, ezt még nagymamámtól tanultam, kizárólag szlovák brinzából készítem, mert mi a jó erős juhtúrót szeretjük. A magyar juhturók sokkal lágyabbak és viszofogottabb az ízük is, de van, akinek ez jön be. 20 dkg juhtúrót keverjünk össze kb 5 dkg vajjal és annyi tejföllel, hogy lágyan keverhető legyen (nagyjából fél doboz) és keverjük hozzá az apróra vágott lilahagymát. Ha jól kikevertük, (vagy kiköröztünk) tegyük hozzá az őrölt pirospaprikát (nem kell vele spórolni) és az egész köménymagot (ezzel sem). A körözött jellegzetes ízét a mustártól nyeri el, de ne tegyünk bele sokat, csak egy kávéskanállal.

Túrókrém

Akinek a juhtúró túl erős, készítheti a körözöttet tehéntúróból is, ezt a gyerekek sokszor jobban szeretik. De én a tehéntúrót nem körözöttnek szoktam elkészíteni, hanem összekeverem tejföllel, sóval, és apróra vágott kígyóuborkával, ezt halmozom a kenyérre vagy pirítósra.

Paradicsomkrém

A paradicsomkrém imádatát Spanyolországból hoztuk magunkkal, de sajnos sosem sikerül azt az ízt elérnem, mint ott. Egy konzerv hámozott, vagy szeletelt paradicsomot (az olasz konzervek elég jó minőségűek) törjünk össze krumplinyomóval, és keverjük ki sóval, borssal, zúzott fokhagymával és olívaolajjal. Pirítósra kenjük és tegyünk rá friss bazsalikomot, de amúgy remek szendvicsalap a vaj helyett! Nagyon jól illik hozzá természetesen a spanyol Serrano vagy Iberico sonka.

Padlizsánkrém

A padlizsánkrémnek nagyjából százféle elkészítési módja létezik, de az mindegyikben közös, hogy meglehetősen időigényes. Ezért érdemes belőle egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, és kis üvegekben eltenni. Én paradicsompaprikával szoktam készíteni, mert az nagyon finom, selymes, kissé édeskék ízt ad a padlizsánnak. Válogassunk nagyjából egyenlő darabszámú padlizsánt és paradicsompaprikát. Süssük meg sütőben a félbevágott padlizsánokat és a szintén kettévágott, kimagozott paprikákat, de ne tegyük őket egy tepsire, mert a paprika természetesen sokkal hamarabb megsül. A padlizsán akkor jó, ha már barna. Ha kész van, várjunk, amíg kissé kihűl és hámozzuk meg őket, majd tegyünk az egészet egy nagy lábasba, zúzzuk össze botmixerrel és közben öntsünk hozzá jó sok olívaolajat. Ha reggelire szánjuk, ennyi elég is, ha szeretnénk belőle eltenni, akkor a maradékot forraljuk fel, amíg bugyog és töltsük nagyon alaposan tisztára sikált üvegekbe! Ha a tetejére öntünk egy réteg olajat, hogy légmentesen lezárjuk, még tartósítószer sem kell bele, de mindenképpen állítsuk meleg dunsztba két napra!

Avokádókrém

Pucoljunk meg két avokádót és egy nagyobb paradicsomot (a paradicsom héja nagyon könnyen lejön, ha egy kis forró vízzel meglocsoljuk) Trancsírozzuk szét, keverjük össze felaprított vöröshagymával, kis olívaolajjal, kis tejföllel, sóval és citromlével. Tehetünk bele egy kis felaprított petrezselymet is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra