Lazíts és teherbe esel!

Amerikai kutatók ismét feltalálták a spanyolviaszt: a legújabb kutatás szerint a stresszmentes életet élő nők könnyebben teherbe esnek, mint görcsölő társaik. Ha csak ezen múlna...

Orvosok szerint bizony segíthet a kisbabára vágyó nők némelyikén a régi tanács, miszerint lazítsanak és ne görcsöljenek a teherbe esés kapcsán. A család és a barátok által bőkezűen osztott tanácsnak orvosi hatásai is megmutatkoztak - derült ki hétfőn egy atlantai termékenységi konferencián.

Azoknál a teherbe esni vágyó nőknél, akik részt vettek egy stresszkezelő programban, mialatt másodjára vetették alá magukat termékenységi kezelésnek, 160 százalékkal volt magasabb a terhesség aránya, mint azoknál, akik stersszkezelés nélkül estek át a mesterséges megtermékenyítésen - számolt be Alice Domar, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa.

"A reproduktív egészséggel foglalkozó szakértők már régóta gondolkodtak azon, hogy a stressz milyen hatással van a termékenységre, és vajon befolyásolja-e egy nő alkalmasságát arra, hogy megfoganjon" - olvasható a kutató által kiadott közleményben. "Ez a kutatás feltárja, hogy a stressz kezelése talán növeli a terhességek arányát. Magának a megtermékenyítési kezeléssel járó stressznek a kezelése növeli a mesterséges megtermékenyítés sikerét" - fogalmazott Domar, aki Bostonban működtet termékenységi központot.

A kutató és kollegái véletlenszerűen választottak ki 97 pácienst, akik aztán termékenységi kezelésük alatt részt vettek egy 10 alkalomból álló programban. A kezelés nem volt hatással az első alkalommal próbálkozókra, e nők 43 százaléka esett teherbe. Az első alkalommal sikertelenül jártaknál viszont megmutatkozott a hatása: a résztvevők 52 százaléka fogant meg. Egy másik kutatás ugyanakkor épp az ellenkező következtetésre jutott, a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint az alternatív eljárások nem voltak hatással a terhességek kialakulására.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Mustra