Tehenek fejnek a nappaliban

Medela Mini Electric
Medela Mini Electric

Szülés után két nem kedves, de általában szoros barátod lesz, a mérleg és a fejőgép. Ebből az elsőt előbb vagy utóbb legszívesebben kivágnád az ablakon (ha van határozott rokonod, akkor az meg is teszi helyetted), a másodiknak pedig, ha jó típust választottál, aranyba foglalod a nevét és jól elteszed majd a következő gyerekig. De kezdjük az elején, mi is ez a leginkább TSZ-ben használt, teheneken alkalmazott dolog, hogyan kerül a nappalinkba?

Bármilyen illúzióromboló neve van ennek a szerkezetnek, s mellszívóként talán kicsit barátságosabban hangzik, szülés után, amikor már belövellt a tej, a legtöbb nő reggel, délben és este használja rendületlenül (a szorgalmasak még éjjel is). Ugyanis minél több tejet eszik a gyerekünk, annál több termelődik helyette, s amennyiben szeretnénk, hogy még több legyen, magunknak kell kifejni valahogy a maradék tejet a mellekből. De hogyan?

A legegyszerűbb és egyben hatásos módszer a két kezünk, amivel igazán jól ki lehet üríteni a melleket. Alaposan ki tudjuk ugyanis a leghátsó mirigyekből is masszírozni a bent maradt tejet, ez pedig nem csak az újratermelődés, hanem egy húzós kis mellgyulladás miatt is hasznos lehet.

Chicco kézi, pumpás
Chicco kézi, pumpás

A következő lépcső, ami szintén főleg manuális közreműködést igényel, a pumpás fejőgép, ami után személy szerint olyan ínhüvelygyulladást kaptam, hogy a cipzárt a nadrágomon nem tudtam felhúzni hetekig. Persze vannak, akik sikeresen használják, vagyis alkalmazzák ezt a típust, a Chicho kézi fejőgép például nem nagy befektetés ahhoz (1300 forint), hogy kipróbáljuk, tudunk-e egyáltalán hatékonyan tejet fakasztani a mellünkből manuálisan.

A sokak által kedvelt Avent család is rendelkezik kézi, pumpás fejőgéppel, az Avent Isis, melyet szett formájában is megvásárolhatunk, fagyasztópoharakkal, s a fejőgéphez kompatibilis cumisüveggel együtt (11.000-15.000 forint). Bár rengetegen sikeresen használják, sok nő nem tud vákuumot kialakítani a géppel, ami legtöbbször orvosolható a szerkezet gumiszelepének megigazításával. Ennél olcsóbban juthatunk hozzá az R-med típusú kézi plasztik haranghoz (1100,-), vagy ugyanebből a márkából üvegharanghoz (1400,-) is, valamint sokan kedvelik a Medela Harmony kézi mellszívóját (12.000 forint) is.

Vannak olyan fejőgépek, amit nem kézzel, hanem szájjal tud az anya szívni, ilyen szerkezet a Pisze (1500-2000 forint), valamint a kicsit drágább, hasonló elven működő Csöpi (3000-3500 forint) mellszívó szerkezete.

Saját tapasztalatom szerint a legjobb módszer azonban az, ha majdnem tökéletesen tudjuk imitálni a szopás technikáját, ehhez pedig a legideálisabb a gépi, motoros mellszívás (emlékezzünk csak vissza a kórházi mellszívókra), igaz, ez jóval drágább. A Medela Mini Electric (22.000-30.000,-) típusú fejőgépet nagyon sok kismama használja, s elemről és hálózatról is működik, akár két szívófejes változatban is használható.

A Medela egyébként egy jóval drágább szerkezettel is megtalálható a piacon, a Swinggel (40.000), valamint a Pump in Style (85.000,-) néven ismert fejőgéppel, ami kétfázisú szívással üzemel, s hálózatról, valamint elemmel egyaránt működik, s nem utolsó szempont, hogy egy kézzel is működtethető.

Avent Isis
Avent Isis

Az Avent természetesen gépi változatban is forgalmaz fejőgépeket, az Avent Philips IQ UNO (26.000-30.000) névvel piacra került készülék nagyon hasonló a kézi, Isis változathoz, sőt, lehetőség van átszerelni is.

Persze hozzájuthatunk olcsóbban is elektromos mellszívóhoz, a Pesztonkát (12.000,-) már jól ismerjük az orrszívással kapcsolatban, most a szoptatásban is segít, igaz, két kéz szükséges a működtetéséhez.

Nem kell azonban megvásárolnunk ezeket a drága gépeket ahhoz, hogy jó mellszívót használhassunk, lehetőség van ugyanis arra, hogy béreljünk, akár a kórházi gépekhez hasonló teljesítményű mellszívót is. A Medela Lactina Elelctric Plus készüléket több helyen is bérelhetünk, melynek díja naponta 200-300 forint körüli, meg kell azonban vásárolni a Medela kézi mellszívót is, valamint helytől függően kauciót is kell fizetni.

Rengeteg féle mellszívó közül válogathatunk tehát, ha úgy döntünk, hogy tele szeretnénk spájzolni a mélyhűtőt anyatejjel, vagy olyan szerencsések vagyunk, hogy annyi tejünk van, hogy mások számára is le tudunk adni megfelelő helyen. Vannak azonban olyanok, akik kifejezetten tartózkodnak a fejéstől, mert a kereslet-kínálat (annyi termelődik, amennyire a gyereknek szüksége van) elve szerint szoptatják a gyereküket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra