A magyar nők végzik a legtöbb házimunkát

A magyarok gondolkodnak a legkonzervatívabban, akár házimunkáról, akár gyerekvállalásról, akár a pénz elköltéséről van szó - derül ki egy, a keddi Népszabadságban ismertetett kutatásból, amely szerint a magyar nők végzik a legtöbb házimunkát európai társaikhoz viszonyítva. Ráadásul ezt magától értetődőnek tartják, a magyar családokban van a legkevesebb konfliktus a házimunka elosztása miatt a Népességtudományi Kutatóintézet munkatársainak kutatása szerint, számolt be róla az MTI.



A kutatók Magyarországot, Oroszországot, Franciaországot, illetve Németország keleti és nyugati felét elemezve vizsgálták a házimunkára fordított időt, és az ezzel kapcsolatos előítéleteket. Kiderült: a magyar nők az otthoni feladatokból 3,3-szor nagyobb részt vállalnak, mint a társuk. Őket az orosz, a Németország nyugati felében élő nők, majd a franciák követik. A Németország keleti felében élők viszont "mindössze" 2,3-szor végeznek több házimunkát partnereiknél.

A kutatásban arra is keresték a választ, hogy ezzel a felosztással mennyire elégedettek a felek. Általánosságban elmondható, hogy mindenki elégedett, a tízes skálán nem született 7,2 pontnál rosszabb eredmény. (10 pont jelentette a munkamegosztással elégedettek véleményét.) Feltűnő, hogy a magyar nők ugyanolyan mértékben mondták magukat elégedettnek, mint francia vagy német társaik - olvasható a lapban.
Oszd meg másokkal is!
Mustra