Az olasz középiskolások fele áldozattá válik

Az olasz középiskolások 50 százaléka legalább egyszer volt már iskolai erőszak áldozata - állapította meg a Studenti Magazine című havilap legfrissebb felmérése.
Az olaszországi középiskolákban és egyetemeken ingyenesen terjesztett magazin internetes oldalán tette fel a kérdést a diákoknak: voltak-e már iskolai erőszak áldozatai?
Mint a beküldött 3200 válaszból kiderült, a középiskolások fele legalább egyszer már az angol eredetű szóval "bullismónak" nevezett jelenség áldozatává vált. A válaszadók 16 százaléka beismerte, személyesen ugyan nem érte őt bántalmazás, de látott már ilyen esetet, írja az MTI.



A két adatot összeadva kiderült: aktív vagy passzív formában a 14-18 éves korosztály mintegy kétharmada találkozott már az iskolai erőszakkal, és mindössze a diákok 34 százaléka "úszta meg" a hasonló élményeket. Más a helyzet azonban az egyetemeken. Mint a havilap kutatása elárulja, a felsőoktatási intézményekben láthatóan visszaszorulóban van az erőszak: az 1200 válaszadó "mindössze" 23 százaléka panaszkodott bántalmazásra, másik 23 százalék tanúja volt ilyennek, míg a hallgatók 54 százaléka azt vallotta, sosem érte őt az erőszak semmilyen formája az egyetemen.

A studenti.it hangsúlyozza: noha a jelenség mindig is létezett az iskolákban, a felmérés eredményei azt mutatják, a "bullismo" aggasztó méreteket öltött Olaszországban. Az erőszak természetesen nem csak ütések formájában érheti a diákokat: különösen lányoknál gyakori a verbális inzultus és kiközösítés, például ha az áldozat nem követi naprakészen a divatot.

Mint arra a hetilap felhívja a figyelmet, mobiltelefonnal rögzített, majd az interneten megosztott esetek tömkelege bizonyítja, az elkövetők sokszor nem tartanak a retorzióktól sem.
Oszd meg másokkal is!
Mustra