Szülői üzenetek, amikkel csak ártunk a gyereknek

Ráadásul ezeknek az üzeneteknek a többsége nem is a gyerekről szól, hanem rólunk, szülőkről. A Szeret, nem szeret podcastunk friss adásában a szülői üzenetek hatásáról kérdeztük pszichológus szakértőnket.

Jó-e az a gyereknek, ha dicsérjük? És ha igen, miért, mikor és hogyan érdemes? Melyek azok az ártalmas szülői üzenetek, amiket – bár nem tudatosan – mégis közvetítünk a gyerek felé? Mi a gond azzal, ha gyakran elhangzik a szánkból, hogy „bezzeg én a te korodban…”? És azzal, ha siettetjük? És ha bekötjük a 8 éves gyerek cipőfűzőjét? Többek között ezeket a kérdéseket tárgyalja ki Szeret, nem szeret podcastunk legújabb adásában Szabó Eszter és Csonka Balázs pszichológus. 

Az ártalmas szülői üzenetek mellett szó esik arról is, mi az, ami hasznára válik a gyereknek, hogyan érdemes jól kommunikálnunk vele, és végső soron arról is, hogyan legyünk elég jó szülők. A podcastból számos érdekes dolgot megtudhatunk arról, milyen hatással vannak a szavaink a gyerek fejlődésére, de ha csak egy üzenetet vinnél magaddal a podcastból, az legyen ez: 

Az, hogy szülőként milyen üzeneteket közvetítesz, meghatározza gyermeked felnőttkori önbizalmát. 

A dolgot azért nehezíti, hogy puszta jó szándékból is súlyos károkat okozhatunk a gyerekben. Ha ugyanis igyekszünk mindent megcsinálni helyette, ha nem teremtünk lehetőséget arra, hogy az életkorának megfelelő felelősséget vállaljon a saját dolgáért, akkor nem tanulja meg, hogy képes helyzeteket megoldani, nem alakul ki, nem fejlődik a kompetenciaérzése, nem fog bízni önmagában. Pedig éppen ez volna az önbizalom alapja. 

Ha most nem fér bele az idődbe ez a podcast, ne aggódj, adásainkat bármikor megtalálod a Szeret, nem szeret oldalon. Keddenként új részekkel is jelentkezünk, addig is, ha kérdésed, véleményed vagy éppen témajavaslatod van, írj nekünk bátran a szeretnemszeret@divany.hu e-mail-címre. Ha pedig szívesen olvasnál inkább a témában, ez a cikkünk neked szól: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek