Veszélyes élőlény jelent meg tömegesen a magyar erdőkben: légy óvatos!

GettyImages-464723721
Olvasási idő kb. 3 perc

Különösen sok gyilkos galóca lepte el a hazai erdőket idén. A veszélyes élőlény jelenlétére az Északerdő Zrt. szakemberei hívták fel a figyelmet.

Az erdészeti társaság a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a gyilkos galóca tömeges megjelenésére, amely elszaporodásának

az idei rendkívül csapadékos időjárás kedvezett.

Ez a magyar erdők legveszélyesebb élőlénye

A Lelépő cikke szerint Magyarországon a gyilkos galóca felelős a halálos gombamérgezések 98 százalékáért, így kiemelten fontos, hogy minden erdőjáró felismerje a veszélyes fajt és betartsa a biztonsági előírásokat. A – latin nevén – Amanita phalloides jelenléte azért rendkívül kockázatos, mert

könnyen összetéveszthető más, ehető gombafajokkal.

A hazai erdők veszélyes élőlénye összetéveszthető más, ehető gombákkal
A hazai erdők veszélyes élőlénye összetéveszthető más, ehető gombákkalempire331 / Getty Images Hungary

Ezekről a jegyekről ismerhető fel a gyilkos galóca

A téves azonosítás végzetes következményekkel járhat, ezért kulcsfontosságú, hogy tisztában legyünk a gomba főbb jellemzőivel. Mint írják, miután életet menthet, rendkívül fontos az úgynevezett 3F-szabály betartása:

  • a kifejlett gyilkos galóca lemezei mindig fehérek;
  • fehér színű a tönkje is;
  • a veszélyes fajt a fehér bocskora is segít megkülönböztetni más, hasonló gombáktól.

A pontosabb felismerésben segíthet még, ha azt is tudjuk, hogy a gomba 5-15 centiméter átmérőjű, domború, majd ellaposodó kalapja olíva-, sárgás-, barnászöldes színű, de lehet fehéres is. Emellett gyakran benőtten szálas, és rajta csak ritkán látható fehéres burokmaradvány – olvasható a Miskolci Gombász Egyesület honlapján. Továbbá a gyilkos galóca lemezei sűrűn és szabadon állók, szélesek, fehérek, a tönkje pedig 7-20 centiméter hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres, fehéres, gyakran zöldes, márványozott felületű, lelógó – hívják fel a figyelmet.

A júniustól novemberig, lomberdőben, főleg tölgy alatt – ritkán fenyvesben – növő gombafaj fogyasztása végzetes következménnyel járhat.

Az egyesület kiemeli, hogy a gyilkos galóca elfogyasztása után 8-24 órával csillapíthatatlan hányás következhet be a gombában található amatoxin nevű méreganyagtól, majd átmeneti javulás után néhány napon belül akár halálos máj- és veseelégtelenség is bekövetkezhet.

A szakértők nem tudják eléggé hangsúlyozni, hogy az erdőjárók a szabadban gyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassák meg gombaszakellenőrrel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek