Ezeken a magyarországi helyeken a legtisztább a levegő

GettyImages-1146898523
Olvasási idő kb. 5 perc

Magyarország legszennyezettebb városairól többet hallani, mint arról, hogy hazánk egyébként telis-tele van friss és tiszta levegőjű helyekkel. Induljunk is bármerre Magyarországon, öt hely biztosan mindig lesz, ahol éltető frissességgel tölthetjük meg a tüdőnket.

Noha azt már tudjuk, hogy egy külföldi lista alapján tavaly Sopron is bekerült a világ nyolc legtisztább levegőjű városai közé, korántsem jelenti azt, hogy csak egyetlen településen lenne üdítő mélyen beleszippantani a levegőbe. Ezeken a helyeken biztosan jót teszel a tüdőddel.

Tiszta levegőn repít a múltba Hollókő

A Cserhátban fekvő, Nógrád vármegyei településről bátran elmondhatjuk, hogy az egész világ ismeri. Ez ugyanis az egyetlen olyan magyar falu, amely felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Hollókőn nemcsak a levegő jó, hanem minden ott töltött pillanat is. A település egy valódi csoda, amely, annak ellenére, hogy megőrizte a népi építészetét és a 20. századot megelőző falusi életet, nem vált szabadtéri múzeummá. Kockaköves Ófalujában olyan, mintha tényleg megállt volna az idő, az odalátogatóknak még sincs olyan érzése, mintha a múltban járna – Hollókő nagyon is élő. 

Ha már egyszer a Cserhát lankáin járunk-kelünk, érdemes kalandozni még a környéken.

A Börzsöny és a Mátra ölelte hegység legmagasabb vonulatán, a Vulkáni-Cserhát gerincén például kilátásban gazdag turistaút vezet végig. Mátraszőlősről a Függő-kő-völgyön át lehet eljutni a Garábi-nyeregbe, onnan pedig az Országos Kéktúra vonalán egy varázslatos tölgyerdőn keresztül érhetjük el a Tepke csúcsát.

Ha tiszta levegőjű helyre vágyunk, Hollókő kitűnő úti cél lehet
Ha tiszta levegőjű helyre vágyunk, Hollókő kitűnő úti cél lehetintek1 / Getty Images Hungary

Kékestető, ahol jó mélyen a levegőbe szippantani

Természetesen a felsorolásból nem maradhat ki a Cserhát szomszédságában terpeszkedő Mátra sem, amely nemcsak Magyarország legmagasabb hegycsúcsával, hanem jó levegővel is büszkélkedhet. Nem véletlenül található itt és a környéken több, klimatikus viszonyokra alapozott kezeléseket végző gyógyhely. A kékestetői klimatikus gyógyhely kapcsán például a Mátra kristálytiszta, szubalpin levegőjének gyógyító hatását az Országos Meteorológiai Szolgálat is kiemeli. 

Ezernyi csodát rejt a Mátra is
Ezernyi csodát rejt a Mátra isAttila Csipe / Getty Images Hungary

Bükk-vidék, az ország tüdeje

A Bükk-vidéket gyakran szokás Magyarország tüdejének is nevezni. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy 100 ezer hektáron itt található hazánk legnagyobb összefüggő erdőterülete, amely nem mellesleg

Magyarország egyetlen őserdejének is otthont ad.

Ráaádul itt rejti a föld kicsiny kis országunk 4146 nyilvántartott barlangjának több mint negyedét is, ahogyan a Bükkben húzódik 52 fokozottan védett barlangunk is. Ám a Bükk bővelkedik „föld fölötti” kincsekben is, amelyek közül az egyik legértékesebb a jó levegője.

A jó levegője mellett milliónyi meglepetést tartogat a Bükk is
A jó levegője mellett milliónyi meglepetést tartogat a Bükk isJÃnos NÃmeth / Getty Images Hungary

Felfrissülve a csillagos ég alatt

Ha szeretnénk megtölteni éltető, friss levegővel a tüdőnket, akkor tökéletes úti cél lehet a festői Zselic is. A varázslatos táj lankái ilyenkor, nyár közeledtével még inkább a figyelem középpontjába kerülnek, hiszen világviszonylatban is egyedülálló látnivalónak számít a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” díjjal jutalmazott Zselici Csillagpark, ahonnan teljes szépségében tárul a szemünk elé a mennybolt minden csodája.

Lombok között az Alföldön

Bár az alföldi tájakról vajmi kevés szó esik, a felsorolásból vétek lenne kihagyni a makói lombkoronasétányt. A Maros-parti, 191 méter hosszúságú építmény egy másik világba repít bennünket, ahol a föld fölé 8-10 méterre, egészen a sűrű erdő fáinak vaskos ágai közé emelkedhetünk. Nem sokan tudják, hogy az itt magasodó, 18 méteres toronyból induló 40 méteres csúszda a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája.

Ha terveid között szerepel egy felejthetetlen kalandozás Magyarország legszebb vidékein, akkor ebben a cikkben megmutatjuk, hol tudod kisvasúton elérni a legkáprázatosabb úti célokat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek