Rossz hírek jöttek a magyarok egyik kedvelt nyaralóhelyéről: megtiltották a fürdőzést

GettyImages-1037127108
Olvasási idő kb. 3 perc

Két adriai strandra került vörös zászló, miután egy vizsgálat kiderítette, hogy nem megfelelő a víz minősége. Mutatjuk, mely helyeken tilos a fürdés.

Noha a strandok többségén jó a víz minősége, egy, a Morsko Dobro közvállalalat által végzett vizsgálat szerint két helyen megtiltották a fürdőzést Montenegróban – adta hírül az Infostart a Szabad Magyar Szó cikkére hivatkozva. Mint írták, az érintett két strand a Herceg Novi községben található Igalo 01 és az Igalo 02, amelyeken vörös zászló figyelmeztet a tilalomra.

A legtöbb helyen jó a víz minősége

A nyár folyamán havonta két alkalommal, vagyis tizenöt naponként, több mint 100 különböző helyen ellenőrzik a tengervíz minőségét, többek között a hányást, hasmenést és erős hasi görcsöket okozó Escherichia coli és a leggyakrabban húgyúti fertőzésért felelős Enterococcus faecalis baktériumok esetleges jelenlétét vizsgálva. Az ellenőrzést ezúttal is 114 különböző helyen végezték el június első hetében. Ebből többek között az is kiderült, hogy

a strandok 79,8 százalékánál kiváló, 13,2 százalékánál jó, 5,3 százalékánál kielégítő, 1,8 százalékánál pedig rossz a víz minősége. 

A montenegrói strandok többségében jó a víz minősége, két helyen viszont tilos fürdeni
A montenegrói strandok többségében jó a víz minősége, két helyen viszont tilos fürdeniJovanmandic / Getty Images Hungary

Ezeken a helyeken tilos a fürdés

Noha a már említett Hercegi Noviban vett minták alapján két strandon nem szabad a vízbe menni, a község többi részére nem érvényes a tiltás. A vizsgálatból kiderült ugyanis, hogy az Igalo 01 és az Igalo 02 strandokon kívül még 20 helyről vettek mintákat, amelyek szerint 12 helyen kiváló, 4 helyen pedig jó és elfogadható volt a tengervíz minősége.

A minőségi ellenőrzés során górcső alá vették a Kotori-öböl vizét is: Tivat községben 10 helyszínből 6 kiváló, 4 jó minőségű volt, Kotorban 10 helyen kiváló, 4 helyen jó, 1-ben pedig elfogadható minőségű a tengervíz. Budvában minden strandon bátran lubickolhatnak a fürdőzők, hiszen itt is kiváló a víz minősége, ahogyan Bar 11 strandján is. Utóbbinál 3 helyen jó, egy helyen pedig elfogadható minőséget is mértek, Ulcinjban viszont minden mintavétel alapján kiváló minőségű az Adria.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek