Szabados Ági: „Olyan könyveket kell keresni, amelyek képesek berántani”

46025248 3510114 e804b98592b97b7d4a6404aeb4812b1a wm
Olvasási idő kb. 5 perc

Az elmúlt években először a Covid, majd a háború és a gazdasági válság forgatta fel igencsak az életünket és a világot is. A kihívásokkal mindenki másként birkózik meg. Hogyan élik meg mások ezt a nehézségekkel teli időszakot? Honnan merítenek erőt, hogyan őrzik meg a lelki békéjüket és a testi egészségüket? Szabados Ági megosztotta a Dívánnyal, mely dolgokat teszi meg önmagáért.

Szabados Ági neve egybeforrt a könyvekkel és az olvasással, nem csoda hát, hogy ezeket említi elsőként, amikor arról kérdezem, mi az, ami segít neki a mentális egészség megőrzésében akkor is, amikor nem kényezteti el az élet. A műsorvezető a nehéz helyzetekben sem adja fel az álmait. Céljai elérése érdekében folyamatosan tanul, most például angoltudását tökéletesíti.

Egy jó könyvvel mindenről megfeledkezünk

„Nekem mindig, minden körülmények között az olvasás és a könyvek a legfontosabbak. Főleg igaz ez azóta, hogy könyvesboltom van. Ott is tapasztalom, és az emberek visszajelzése alapján is nyugodtan kijelenthetem, hogy a mentális egészségünk érdekében szükségünk van az olvasásra, különösen a jelenlegi szorongató helyzetben. A Covid idején is azért indítottuk el az otthon olvasó kampányt, mert a könyveknek hála otthon, a nappaliban is eljuthatunk bárhová a fantáziánknak köszönhetően. Ebből a szempontból talán nem kell sokáig magyarázni, hogy miért van fontos szerepe a nehéz időszakban az olvasásnak.

Nyilván emberfüggő, hogy ki mit olvas ilyen helyzetben. Azt szoktam mondani, hogy olyan könyveket kell keresni, amelyek képesek annyira berántani, hogy mindenről elfeledkezünk. Én a magam részéről a szórakoztató, letehetetlen, izgalmas, de mégis könnyed könyvek felé fordulok, ha kapaszkodót keresek.”

Szabados Ági a nehezebb időszakokban inkább szórakoztató és izgalmas könyveket választ
Szabados Ági a nehezebb időszakokban inkább szórakoztató és izgalmas könyveket választAnastasiia Krivenok / Getty Images Hungary

A közösség is erőt és élményeket ad

„A könyvek mellett nagyon fontos szerepe van az életemben a közösségeknek. Én a koronavírus-járvány idején nyitottam meg a könyvesboltomat, így a saját bőrömön megtapasztaltam, milyen fontos az embereknek a közösséghez való tartozás. A Covid ellenére mindig voltak vásárlók a boltban, az embereket nem tartotta vissza a járvány, mert beszélgetni, érezni akartak. A közösségi médiában életre hívott Nincs időm olvasni kihívás! közössége napi szinten beszivárog az életembe egy Instagram-üzenet vagy akár egy személyes találkozó formájában. De feltöltődést jelenthetnek a gyerekkori barátok, akikkel érdemes újra személyesen vagy akár online találkozni. De lehet ez az erőt és élményt adó közösség a családunk is, hiszen a közösség sokféleképpen értelmezhető.”

A sport segíthet a lelki béke megtalálásában

„A sport is fontos számomra ahhoz, hogy mentálisan jól legyek. Ahhoz, hogy a stresszt, a szorongást le tudjam vezetni, szükségem van a mozgásra. Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy ki mit választ, lehet ez a mozgás naponta egy fél óra intenzív séta vagy akár futás is. Érdemes megkeresni azt a mozgásformát, amiben örömünket leljük, hogy ez edzőterembe járás, aerobik vagy jazzbalett, teljesen mindegy. Ha a mozgáshoz zene is társul, az különös módon feltölt. Nekem a zene is nagyon sokat szokott segíteni a lelki béke megtalálásában.”

Egy-egy jó interjú is kirángathat a nyomasztó helyzetből

„Az én életemben nagyon fontos szerepet töltenek be az inspiráló beszélgetések. Nagyon nagy mázlijuk van a mai tartalomfogyasztóknak, mert szinte ömlenek az ingyenesen elérhető értékesebbnél értékesebb, érdekesebbnél érdekesebb tartalmak. Én rendszeresen hallgatok podcasteket, és jobbnál jobb beszélgetésekre lelek. Egy-egy jó interjúra vagy olyan emberre rátalálni, aki jó interjút készít, szintén inspiráló lehet.

Ez is egy kiváló lehetőség arra, hogy fejlődjünk, hogy megismerjük egymást.

Ha van egy téma, ami különösen érdekel bennünket, és arra fókuszálva keresünk podcasteket, YouTube-on elérhető beszélgetéseket, akkor az is ki tud rángatni a nyomasztó helyzetekből.”

Tanulni a célokért, az álmokért

„A tanulás mindig nagyon fontos szerepet töltött be az életemben. Mindig fontos volt ahhoz, hogy elérjem a célomat. Emellett egy menekülési útvonal is lehet. Korábban azért tanultam, hogy könyvesboltot nyithassak, most pedig az angoltudásomat fejlesztem. Nagyon jó dolog a tanulás, ami kell a célokhoz, az álmokhoz. Ha megtaláljuk hozzá a motivációt, tanulni is könnyebb.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek