Ezeken a strandokon ne hűsölj: vizükkel probléma van

strand-viz-balaton
Olvasási idő kb. 2 perc

Idén nyáron jó néhány kánikulai napon vagyunk már túl: ilyenkor sokan strandokon igyekeznek átvészelni a legforróbb órákat. Nagyon nagy eltérések mutatkoznak ugyanakkor az egyes fürdőhelyek vízminőségében.

Nem mindegy, melyik strandot választod: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) folyamatosan monitorozza azon élővizek minőségét, amelyeknél kijelölt fürdőhelyek üzemelnek. Bárhova készülsz, érdemes előzetesen ellenőrizni, hogy milyen eredményre jutnak vizsgálódásaik során.

Amint az az oldalon kiderül, az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok a fürdővizekből az idény kezdete előtt, majd a szezon alatt is havonta vesznek mintát. Ezekben a szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálják.

Attól függően, hogy ezek a vizsgált baktériumok milyen mennyiségben vannak jelen, az adott vízminta a „megfelelő” vagy a „nem megfelelő” kategóriába sorolható.

A strandok vízminőségének besorolása bárki számára elérhető információ
A strandok vízminőségének besorolása bárki számára elérhető információbenedek / Getty Images Hungary

Emellett éves vízminőségi értékelést is kapnak az egyes strandok, melyek az elmúlt négy idény mintavételeinek összesítéséből születnek. Ez alapján a fürdővizek „kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt” minősítést kaphatnak. Amennyiben nincs kellő számú minta, mert a fürdőhely új, vagy elmaradtak mintavételek, a fürdővíz „nem minősíthető” megjegyzéssel szerepel a térképen.

Így döntheted el, melyik strand vizét hagyd ki

Az eredmények bárki számára elérhetők az NNK oldalán. A piros jelzés a kifogásolt vízminőségre utal, a zöld tűrhető, a halványkék jó, a sötétkék pedig kiváló.

Kifogásolt jelzéssel jelenleg a következő strandok szerepelnek a térképen:

  • Makó, Maros kalandpart
  • Zalaegerszeg, Gébárti-tó Strand
  • Soltvadkert, Vadkerti Tófürdő
  • Dunakeszi Szabadstrand
  • Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstó Tófürdő
  • Gárdony, Tini Strand.

Az adatbázist rendszeresen frissítik, így érdemes figyelni, hogyan alakulnak az értékek, hol érdemes fürdőzni, és hol nem.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek