5 perces sminkrutin: így varázsolj reggelente 5 lépésben fáradt arcból ragyogót

GettyImages-1355668076

Egyesek idő hiányában, mások elvből nem sminkelik magukat. De bőven akadnak olyanok is, akik néha hajlamosak egy kicsit túltolni, míg a legtöbben reggelente egy pár perces, bevált sminkrutinnal szeretik indítani a napot, amitől derűsebb kép tekint vissza a tükörből, és munkába indulni is jobb érzés. A kis hétköznapi csodatételhez, reggeli rutinszerű varázslathoz tényleg elég 5 perc, és maximum 3 vagy 4 termék, ami a legkisebb női táskában is elfér.

Három-négy termék elegendő

A különböző kozmetikai cégek, vezető világmárkák és gagyi tömegáruk versenyében a választék szinte követhetetlen, a nőknek sugallt termékek listája végeláthatatlan. Ugyanakkor egy könnyen végezhető, de látványos tuninghoz, és ezáltal jobb hangulatot is árasztó gyors reggeli rutinhoz, ha a minimumra akarjuk redukálni, akár 3-4 termék is elég lehet.

Ezek sora persze ízlés szerint változhat, de a mindenkinek egyformán jótékony minimumcsomagba az alábbiak tartoznának:

  1. alapozó
  2. szemceruza (fekete vagy barna)
  3. szempillaspirál
  4. rúzs
Mondjuk egy ilyesmi, vagy ennél jobb hatás simán elérhető ezekkel az eszközökkel
Mondjuk egy ilyesmi, vagy ennél jobb hatás simán elérhető ezekkel az eszközökkelSonia Moskowitz / Getty Images Hungary

Minirutin – 1. lépés

A következő leírás elolvasásának ideje szinte megegyezik a rutin végrehajtásának real time idejével, vagyis az egész protokoll valóban pillanatok alatt elvégezhető. Az első lépés az alapozó, amelyet a „rövid, minimálprogramban” elegendő csak a szemek köré, a szemek alatti gödrök eltüntetésére alkalmazni. (Feltűnő egyéb bőrhiba esetén a szükséges területeken kívül.) Ehhez még ecsetre sincs feltétlenül szükség, így nemcsak az eszközigény csökkenthető, de spórolni lehet az idővel és a termékkel is. A középső ujj ujjbegyére pöttyentve egy aprócska cseppnyi mennyiségű, kenhető alapozó vagy korrektor elég a szemzug és a szem alatti rész frissebbé varázslásához. Ezt apró mozdulatok segítségével a bőrrel felitatjuk, a karikákat elfedjük, az esetlegesen keletkező kontúrokat ügyesen elkenjünk, mert azok árulkodó, nem kívánt jelek lennének.

Így az is érthetővé válik, mire valók ezek a minitáskák...
Így az is érthetővé válik, mire valók ezek a minitáskák...ptasha / Getty Images Hungary

Minirutin – 2. lépés

A második lépéshez a szemceruzára van szükség: ezzel a szem kontúrvonalait erősíthetjük meg a felső és/vagy az alsó szemhéjon, kívül és/vagy belül a vízvonalon. Felül tusra emlékeztető markánsabb vonalat is használhatunk, akár cicás ívben felfelé kanyarintva a szemzugtól távolodva, de ezeket a praktikákat már nyilván mindenki kitapasztalgatta saját maga, és megtalálta a számára legelőnyösebb, legkényelmesebb változatot, ahogyan a ceruzát is. Van, aki a fekete szemceruzára esküszik, és vannak elkötelezett hívei a barnának. Az biztos, hogy egyes árnyalatokhoz a barna diszkrétebb, kisebb kontrasztot képez, de máskor éppen a drámaibb hatás vagy a sötét szempillát megerősítő vonal a cél. A ceruza puhasága is egy fontos jellemző: a túl puha könnyen elkenődik, idővel csak szürke pacaként mutatkozik a szemek körül, a túl keménnyel pedig hiába karmolásszuk a kifolyni készülő szemet, mégsem hagy semmilyen nyomot. Teszteljünk tehát, amíg meg nem lesz az igazi, ami bőrtípustól, izzadékonyságtól is függ.

Minirutin – 3. lépés

A szemceruzával, aki szereti, óvatosan megigazíthatja szemöldökvonalát, kihangsúlyozhatja az ívét és eltüntetheti az apróbb hiányosságokat. Erre valószínűleg mindenképp a barna ceruza lenne alkalmas, keveseknek haragosfekete színű a szemöldöke, de az is elképzelhető. Mindenesetre ezzel csínján kell bánni, mert bár a trendben most benne van a Ludas Matyi-szemöldök lépten-nyomon, azért ez egyáltalán nem mindenkinek áll jól, és fiatalítani sem mindig fiatalít.

Szinte mindegyik eszköz multifunkci'
Szinte mindegyik eszköz multifunkci'CoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

Amik viszont minden arcot nőiesebbé tesznek, azok az ápolt szempillák. A szempillaspirál is alkalmas lehet a szemöldök szálainak eligazítására, enyhe színezésére, de fő funkciója a szempillák hangsúlyozása. Van, aki csak a felső szemhéjon nyugvó szempillákat festi, és van, aki finoman az alsóknak is ad egy kis pluszt, de ezzel is óvatosan kell bánni, a csillagszemű királykisasszony inkább népmesei elem, a pókszem pedig rémmesei. Mértékkel persze lehet jó, de ezt a tükör előtt próbálgatva már szintén úgyis biztos mindenki kitapasztalta. 

Ha eddig nem tetted, tegyed meg bátran most!

Kísérletezni mindig ér, főleg először a fürdőszoba- vagy a sminktükör magányában. Ami beválik, az mehet élesben is, amiről viszont kiderül, hogy nem sajátunk, azt letehetjük egy életre.

Minirutin – 4. lépés

Az utolsó előtti lépést nem mindenki fogja szeretni, van, aki a rúzst ugyanis mellőzi. De nem kell lángvörösen messziről is látszó, túlzó vagy harsány árnyalatot választani, egy szolidabb árnyalatú rúzs is megteszi a kellő hatást, így érdemes használni. Ha megfelelő töménységű, szájkontúrceruza nélkül is szabályos és szép vonalat adhatunk vele az ajkaknak. Hidratál és finoman hangsúlyoz.

A diszkrét árnyalat is ápolttá tesz
A diszkrét árnyalat is ápolttá teszDeagreez / Getty Images Hungary

Minirutin – 5. lépés

Amikor idő-, eszköz- vagy helyhiánnyal küszködünk, nem feltétlenül fordulunk azokhoz az eszközökhöz, amikkel a profi sminkes esne arcunknak. Ebben az esetben elképzelhető, hogy nélkülözzük a különböző arcpirosítókat, highlightereket és a hozzájuk rendelt ecsetkészleteket. Helyette egy röpke pirosítás érdekében megteszi a rúzsunk is, amiből egy egész keveset az ujjbegyekre felkenve fel tudjuk vinni a kívánt kis színt az arccsontokra és a hangsúlyozni kívánt területekre, ahol aztán azt szintén ujjbeggyel jól eldolgozhatjuk, homogénné masszírozhatjuk. Ezzel a pirosítás műveletét is elvégeztük, a sápadtságot kivégeztük.

Bárhol, bármikor 5 percben
Bárhol, bármikor 5 percbenwundervisuals / Getty Images Hungary

Mindehhez tehát kellett egy pici alapozó, egy szemceruza, egy szempillaspirál és egy rúzs. Ez egy szemüvegtok méretű neszesszerben is elfér egy aprócska tükörrel együtt, de szűkösebb időkben a telefon szelfi módja is megteszi, vagy a kocsi visszapillantója, netán egy sötétebb kirakat is az utcán. Vagyis, az igazi túlélősminkcsomaggal tényleg hamar és egyszerűen, bárhol, bármikor felfrissülhetünk és szépülhetünk.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra