Minden partnere beleszeretett a legendás olasz színésznőbe

GettyImages-1243886533
Olvasási idő kb. 7 perc

Sophia Loren ellenállhatatlan, valódi legenda, az olasz mozi felejthetetlen alakja, aki nagyon mélyről jött, és nagyon messzire jutott. A gyönyörű színésznő édesanyja is a mozi világába vágyott, de álmát lánya válthatta csak valóra – göröngyös kezdetek után.

A hamarosan 90. születésnapját ünneplő legenda Sofia Scicolone néven született 1934. szeptember 20-án Rómában – érkezése ugyanakkor nem jelentett felhőtlen örömöt édesanyjának. Romilda Villani feltörekvő színésznőként lett Riccardo Scicolone Murillo szeretője, a gazdag férfi azzal áltatta a lányt, hogy bevezeti a filmes világba, ám amikor kiderült, hogy az gyermeket hord szíve alatt, elhagyta.

A színésznő édesanyja rettegett, hogyan fogadják gyermekét

A fiatal nő kétségbeesett: családja erősen vallásos volt, így rettegett attól, mi történik, ha egy gyermekkel állít be hozzájuk. Nem volt ugyanakkor más választása, akkora nyomorban élte életét újszülöttjével, hogy a teje is elapadt, így kénytelen volt hazatérni Rómából Pozzuoliba. Családjától, mint kiderült, nem kellett tartania: nagy szeretettel fogadták, és inkább nem ettek húst, de kifizettek egy szoptatós dajkát, hogy a sovány, beteges kislány ne éhezzen.

A szegény, de büszke család összefogott annak érdekében, hogy mindene meglegyen a lánynak és anyjának egyaránt – még annak árán is, hogy ők nélkülöznek.

Carlo Ponti, az olasz producer fedezte fel a színésznőt
Carlo Ponti, az olasz producer fedezte fel a színésznőtKeystone / Getty Images Hungary

A kisváros ugyanakkor ferde szemmel nézett anyára és lányára – ebben része lehetett annak, hogy Romilda később, 1938-ban még egy gyermeket szült régi szeretőjének, illetve annak is, hogy Loren egy későbbi életrajzírója, Warren G. Harris szerint a hamarosan beköszöntő második világháború idején az immár kétgyermekes nő áruba bocsátotta testét. A körülményein csak rontott a világháború, ám közel volt a kitörési pont is.

Az olaszok istennője lett

A 15 éves Loren életrajzi könyve szerint hirtelen formás, élettel teli és a férfiak számára is vonzó testben találta magát. Hol voltak már azok az idők, amikor véznaságán élcelődtek a környékbeliek?

Anyja is észrevette, hogy serdülőként már nem egy kislány, hanem egy igazi nő lett Sophiából, ezért 1949-ben benevezte élete első szépségversenyére is.

Pénze ekkor sem volt a családnak: a lány egyetlen pár cipőjét fehérre festették – és azért imádkoztak, nehogy essen az eső –, ruháját pedig az ablakról leszedett rózsaszín függönyből varrták meg. Nem esett, és ugyan Sophia nem nyert, de a tizenkét hercegnő egyikévé választották. Nyereménye római vonatjegy volt.

A későbbi színésznő kezdetben statisztált, mellette pedig fotókhoz állt modellt. A képek romantikus képregényeket illusztráltak. Alig töltött egy kis időt az örök városban, amikor 16 évesen, egy étteremben találkozott Carlo Pontival. A 39 éves producer már akkor félisten volt az olasz mozi világában, elintézett neki egy kamerapróbát, ahol bár nem tett túl jó benyomást, mégis érkeztek hozzá a filmszerepek – amiben Ponti életében betöltött szerepe is komoly tényező lehetett.  

Az, hogy Ponti házas volt, nem akadályozta meg szerelmüket
Az, hogy Ponti házas volt, nem akadályozta meg szerelmüketKeystone / Getty Images Hungary

A házas producer ugyanis Lorent szeretőjévé tette, sőt, választott művészvezetéknevét is ő adta. A színésznő apafiguraként is tekintett Pontira, aki hamarosan Hollywoodig juttatta, egy Frank Sinatrával és Cary Granttel közös filmbe.

Grant, amikor először hallott róla, felháborodott – első találkozásuk alkalmával Lollolorennek és Lorenigidának is nevezte a színésznőt, csipkelődve. A közös filmek aztán megtették a magukét, és az egykor fogpiszkálónak csúfolt színésznőnek a nagy Cary Grant könyörgött, hogy menjen hozzá feleségül.

Sophia azonban nem tudott választani a két férfi, Ponti és Grant közt, folyamatosan őrlődött, féltve a producer mellett megélt biztonságot, ugyanakkor nehezen ellenállva a hollywoodi színész vonzerejének.

Még az sem tudta elszakítani a producertől, hogy lehetetlennek tűnt a házasság: a katolikus Olaszországban válás híján a producert örökre feleségéhez kötötte a jog. A helyzetnek az vetett véget, amikor 1962-ben Hollywoodban egy lap megírta: Pontit és Lorent Mexikóban összeadták, miután kimondták a férfi válását. Grant ekkor lemondott olasz szerelméről, de élete végéig nagyon jó barátságban maradt vele. A nála 30 évvel idősebb férfival kapcsolatos döntését Loren sosem bánta meg. A Magányos apuka megosztaná forgatásán ő is beleszeretett Grantbe, de úgy érezte, teljesen más világban mozognak, és Amerikában ő sosem érezné tényleg otthon magát.

Minden színész beleszeretett, ha vele szerepelt

Sophia Loren később sem gyakorolt más hatást partnereire. „Megengedtem nekik, hogy belém szeressenek, de én soha, egyetlen alkalommal sem szerettem beléjük” – írta a színésznő. Grant esetéről, úgy tűnik, megfeledkezett, ám tény és való, hogy boldogan flörtölt partnereivel, szíves örömest elcsavarva fejüket.

A begyűjtött trófeák sorában ott volt Peter Sellers, William Holden, Sidney Lumet és Gregory Peck is.

Marcello Mastroianniról valóságos örömódákat zengett a színésznő, de mégsem tudta senki meghódítani a szívét úgy, mint Ponti.

Cary Grantnek csak a vásznon lett felesége
Cary Grantnek csak a vásznon lett feleségeArchive Photos / Getty Images Hungary

Végül lehetetlen helyzetükre megoldás mutatkozott, meglepő forrásból. Giuliana, a producer felesége vetette fel, hogy mindhárman vegyék fel a francia állampolgárságot, ebben az országban ugyanis már elválhatott Pontitól. A mexikói házasságot érvénytelenítették, Ponti elvált első nejétől, így valóban elvehette Sophiát is, ismét, 1966-ban. A törvénnyel azonban ezt követően is meggyűlt a bajuk. Míg kapcsolatuk első szakaszában bigámia vádjával üldözte őket az olasz állam egyik országból a másikba, most adóügyekkel zaklatták a legendás párost. A színésznő még börtönbe is került a vádak miatt Olaszországban, amikor idős édesanyja miatt kénytelen volt az ellene eljárást folytató Olaszországba repülni.

A Ponti-házaspárnak két gyermeke született, Carlo és Edoardo: az idősebb fiú karmesterként, a fiatalabb pedig rendezőként ismert. Carlónak Mészáros Andrea magyar hegedűművész volt az első felesége, akitől két gyermeke is született – a budapesti Bazilikában tartott esküvőjük, majd az utána megrendezett lagzi még sok magyar emlékezetében élhet élénken.

Bár a pletykák szerint Ponti a Sophiával kötött házasságában sem maradt sokkal megbízhatóbb, mint korábbi feleségével kapcsolatosan, Sophie Loren ezt sosem vetette szemére – élete szerelmével maradt a férfi 2007-ben bekövetkezett haláláig.

A svájci birtokán élő színésznő tavaly egy esés miatt combnyaktörést szenvedett, egy világ aggódott felépüléséért, de szerencsére abból teljesen felépült.

Ha egy másik ikonikus színésznőről is szívesen olvasnál, ajánljuk Audrey Hepburnről készült cikkünket is!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek