Itt a válasz arra, hogy mikor érdemes igényelni a nyugdíjat

GettyImages-1447127570

Minden szempontból érdemes mielőbb nyugellátást igényelni, mert több okból is jól járhatunk.

A korkedvezményes nyugdíjra jogosult hölgyeknek célszerű haladéktalanul igényelni a nyugellátást, mert így mind nekik, mind pedig a jelenlegi munkáltatójuknak kedvezőbbé válnak az alkalmazás feltételei, derül ki a NyugdíjGuru lapunknak küldött közleményéből.

Mikor érdemes korkedvezményes nyugdíjat igényelni? Azonnal. 

Minden esetben célszerű a nők számára elérhető korkedvezményes nyugdíj (Nők40) igénylése. Ha jelenleg jó pozícióban dolgozik a leendő nyugdíjas, akkor azért, mert nyugdíj melletti keresete járulékmentessé válik a versenyszférában és az állami szférában is, ha az illető a gyermekvédelmi, gyermekellátási, köznevelési, szakképzési és szociális ágazatban dolgozik, munkáltatója pedig mentesül a 13 százalékos szocho (szociális hozzájárulási adó) fizetése alól.

Érdemes mielőbb kihasználni a korkedvezményes nyugdíj adta előnyöket
Érdemes mielőbb kihasználni a korkedvezményes nyugdíj adta előnyöketMorsa Images / Getty Images Hungary

Aki viszont megválna munkájától, hogy idejét a családjára, a pihenésre fordítsa, annak is érdemes a korkedvezményes nyugdíjat választania, mert a nyugdíjkorhatár emelése valós veszélyt jelent terveikre. Továbbá a közszférában dolgozók munkáltatóit kötelezi is a törvény a munkavállaló felmentésére, amint eléri a 40 éves jogosító feltételt.

Aki halasztja a nyugdíjba vonulást, az tudatosan tegye!

Ha a nyugdíjra készülőnek jó munkahelye van, és a munkáltató alkalmazásban szeretné tartani, akkor (természetesen a nyugdíjkorhatár emelésének kockázata mellett) maradni sem feltétlenül rossz, mert ezáltal növekedni fog a nyugdíjban eltöltött évek száma, így a nyugdíjalap is.

Azt is érdemes tudni továbbá, hogy az érintett nőknek a szolgálati idő napokban kifejezett számát is figyelni kell, mert

ha a szolgálati idő teljes években mért tartama egy újabb évvel nő, akkor 40 évi szolgálati időt meghaladóan évente 2%-kal nő a nyugdíj összege.

A nők kedvezményes nyugdíjának összegét pedig nem a jogosító idő alapján számítják, hanem figyelembe vesznek minden szolgálati időtartamot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek