Így táncolt Magyarország fölött a sarki fény: nézd meg videón, ha lemaradtál róla

Szénási Pál
GettyImages-1418006617
Olvasási idő kb. 2 perc

Ismét láthatóvá vált a sarki fény hazánkban, az ország több pontján is rögzítették a csodás fényjátékot.

Két egymást követő éjjel is tanúi lehettünk a hazánkban ritkán látható fényjelenségnek, a színes fények pénteki felbukkanásuk után szombaton is bevilágították az éjszakát, írja az Időkép.

A fényeket több helyen, így a Balaton felett, továbbá Gyékényesen, Nagykanizsán is lencsevégre kapták. Szombaton azonban a sok helyen felhős ég miatt kevésbé lehetett élvezni a „műsort”.

Mesés, Nap által okozott jelenség a Balaton felett
Mesés, Nap által okozott jelenség a Balaton felettVarga György / MTI

Bár önmagában a sarki fény is ritka jelenség hazánkban, a szerencsések a jellemző rózsaszínes-lilás árnyalatban megmutatkozó fényjátéknak egy különleges variánsát is láthatták, ugyanis feltűnt a zöld színárnyalat is, ami Magyarországon csak elvétve mutatkozik meg.

A nap okozta a jelenséget

A pirosas, rózsaszínes árnyalatok több mint 300 kilométeres magasságban alakulnak ki, a ritkábban látható zöld árnyalatok általában 100-300 kilométer közötti magasságban jönnek létre a Föld légkörében. A jelenséget annak köszönhetjük, hogy a Napból érkező töltött részecskék kölcsönhatásba lépnek a Föld légkörében található oxigénnel.

Zöld színárnyalat pedig akkor keletkezik, amikor bolygónkon geomágneses vihar alakul ki.

Az északi fény, avagy aurora borealis jellemzően a Föld északi légkörébe behatoló töltött részecskék, főként protonok és neutronok által okozott fényjelenség, ami a légkör magasabb régióiban keletkezik. Ugyanez a fényjelenség azonban bolygónk déli féltekéjén is megfigyelhető, ezt aurora australisnak is hívják. Ezek a fényjelenségek kifejezetten intenzív naptevékenységek esetén észlelhetők.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek