Ezeken a hazai kisvasutakon újra megindul a forgalom: mutatjuk a legnépszerűbbeket

GettyImages-1448571904 gemenc
Olvasási idő kb. 5 perc

Nincs is jobb annál egy szép tavaszi napon, mint beleszippantani a természet illatába! Ha szeretnéd a lehető legtöbb időt a szabadban tölteni, akkor irány az erdők-mezők között robogó kisvasutak valamelyike! A legtöbb vonalon már megindult a közlekedés, és május közeledtével egyre bővül a kínálat.

Országszerte kisvasutak tucatjai várják a kicsiket és nagyokat, ráadásul már a legtöbb vonalon meg is indult a forgalom. Noha a teljesség igénye nélkül mutatjuk be most a hazai lehetőségeket, annyit megígérhetünk: bármerre is indulunk, mesés élményekben lehet részünk.

Zselic-túra az almamelléki erdei vasúton

Az Almamellék és Sasrét között pöfögő erdei kisvasút 6 kilométeres pályája nádasokkal szegélyezett halastavak mellett, egy festői völgyön fut keresztül. A sasréti erdő felé igyekvő zselici csühögő egy szűk félórás, felejthetetlen utazást ígér a jellegzetes zselici lankákon. Noha a kisvonat május 1-jén gördül ki először, és október 27-ig szombaton, vasárnap és ünnepnapokon közlekedik, május második szombatján, a kisvasúti napon egész nap utazhatunk vele.

Vonatozás a zempléni csend felé

Az ugyancsak festői környezetben, Pálháza és Rostalló között zakatoló kisvonat április 28-ig tavaszi menetrend szerint hétvégéken és ünnepnapokon, nyári menetrendje alapján viszont ezután augusztus 20-ig gyakrabban közlekedik.

Magyarország második legöregebb vasútvonalának különleges állomása Kőkapu,

amely nemcsak a sziklaszirten magasodó, 19-20. század fordulóján épült vadászkastély, hanem a természet közelsége miatt is különleges. Itt, a Zemplén szívében megtapasztalhatjuk, milyen a sokszor vágyott édes magány, hiszen még térerő sincs. 

Úton a vízeséshez Szilvásváradon

Aki Észak-Magyarország felé veszi az irányt, az nagy valószínűséggel tervezi be a programjai közé a szilvásváradi kisvasutazást is. A Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomás és a Gloriett-tisztás között közlekedő kisvonat 5 kilométer hosszú vonalon viszi utasait a meseszép bükki erdőkben. Az évente nagyjából 200 ezer turistát szállító kisvasút olyan mesés helyekre juttatja el a természet szerelmeseit, mint

a 18 lépcsőfokon alázuhanó Fátyol-vízesés vagy a pisztrángos tavak.

A szilvásváradi kisvasút vonalán érhető el Magyarország egyik legszebb vízesése is
A szilvásváradi kisvasút vonalán érhető el Magyarország egyik legszebb vízesése isPeter_Horvath / Getty Images Hungary

Irány az ártér Gemencen!

A gemenci erdő nem csak télen szép, ha lehet mondani, tavasszal és nyáron még gyönyörűbb. Jó hír, hogy kisvasútja munkaszüneti napokon már március 15-től szállít utasokat Pörböly és Malomtelelő között. Magyarország egyetlen ártéri erdészeti kisvasútjának nyomvonala

a Duna és a Sió medrét követve halad a festői szépségű erdőben. 

Zsuzsi, Magyarország legöregebb kisvasútja

A debreceni Zsuzsi Erdei Vasút Magyarország legrégebbi kisvasútja, amely még ma is üzemel, idén május 1-jétől szeptember 30-ig. Kitűnő választás azoknak, akik szeretik az alföldi tájakat: a Debrecenből induló Zsuzsi 16 kilométeren át visz erdős, pusztás tájakon át. Ennek az alföldi kisvasútnak április negyedik szombatján, 27-én lesz a kisvasúti napja.

Debrecenből indul Magyarország legrégebbi kisvasútja
Debrecenből indul Magyarország legrégebbi kisvasútjaBitman / Wikimedia Commons

Meseszép erdei zakatolás a Börzsönyben

Egész évben közlekedik a királyréti kisvasút, április 1. és október 31. között mindennap, hétvégén és ünnepnapokon is több járattal. Az egy irányban 30 perces menetidővel, gyönyörű erdei utakon zakatoló kisvasút szerencsére nem az egyetlen a Börzsönyben. A hegységnek ugyanis igazán gazdag a kisvasúti hálózata, így a királyréti mellett a Nagybörzsönyben is találkozhatunk egy Szobig közlekedő kisvonattal, de szerelvények Kemencén is járnak. 

Ha szívesen olvasnál még több magyarországi csodáról, olvasd el a gyönyörű hazai bányatavakról szóló cikkünket is! 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek