Ezekben a sikerfilmekben Magyarország csodás tájait nézhetik a filmrajongók

Szénási Pál
GettyImages-1452644429
Olvasási idő kb. 6 perc

Az elmúlt évtizedekben Magyarország igazi filmturisztikai központtá vált, kasszasikereket hozó külföldi filmek garmada készült nálunk, aminek több oka is van. Cikkünkben Magyarország vonzerejéről lesz szó, és az utóbbi időben itt forgatott híres filmekből szemezgetünk.

Rögtön az elején tisztáznunk kell egy fontos kérdést. Miért éppen hazánkat választják a nagy filmgyártók, hisz annyi fantasztikus helyszín van még a világon? Bizony, sok ilyen van, de egységnyi területen ennyiféle izgalmas helyszínt nehéz találni: van patinás városunk, vadregényes tájaink, romantikus váraink és bizony posztapokaliptikus, lepukkant gyártelepeink, szürke, hideg betondzsungeleink és horrorisztikus vasútállomásaink is, így a kosztümös filmektől a kémfilmeken át a szovjet-mutáns-vámpír filmekig bármit lehet itt forgatni. Budapest pedig kiemelt helyszín: hazánk fővárosa volt már Berlin, Moszkva és Párizs is.

Ezért választják Magyarországot a filmesek

A másik fontos szempont, amiért a filmkészítők minket választanak, az a filmes szakembergárdánk, amely megfizethető áron tud világszínvonalú teljesítményt nyújtani. A filmgyártásnak kedvező szabályozási környezetnek köszönhetően pedig olyan népszerű városoktól is elhappolhatjuk a lehetőségeket, mint Párizs, Bécs vagy Prága. És hogy ez miért jó a filmiparon kívül tevékenykedő vállalkozásoknak? Azért, mert az ide utazó népes stábok itt szállnak meg, itt fogyasztanak, itt bérelnek stúdiókat és külsős szakembereket.

De most lássunk pár népszerű filmet, amit az elmúlt években forgattak nálunk!

Legyen szó sci-firől, krimiről, thrillerről vagy kosztümös filmről, Budapest kiváló forgatási helyszín
Legyen szó sci-firől, krimiről, thrillerről vagy kosztümös filmről, Budapest kiváló forgatási helyszínVladislav Zolotov / Getty Images Hungary

1. Vörös veréb (2018)

A Jennifer Lawrence által alakított Dominika Egorova egykor prímabelerinaként élt, de sérülése miatt a lány és édesanyja szorult anyagi helyzetbe kerültek. Egy titkos hírszerzési szolgálat, a Veréb Iskola szervezte be az egykori táncost, hogy a veszélyes küldetések teljesítésével magán és beteg édesanyján is tudjon segíteni. A lányból idővel a szervezet legjobban kiképzett ügynöke lesz.

A filmben sok ismerős helyszínt fogunk találni, többek között az Országház épületét, a Szabadság-szobrot, budapesti látképeket, de vidéken is forgattak: az egykori almásfüzitői timföldgyár tökéletes helyszínnek bizonyult egy-egy nyomasztó jelenet forgatásához.

2. Dűne (2021, 2024)

George Lukas maga is beismerte, hogy a Star Wars filmekre hatással volt Frank Herbert Dűne című könyve. A filmadaptáció zajos sikert aratott, ragyogó színészi játékaival, lélegzetelállító képi világával, hangeffektusaival, és végül, de nem utolsósorban azért, mert sok más sci-fivel szemben ennek a filmnek érdekfeszítő a története is. A két Dűne film jelentős részét Magyarországon, többek között az Origo Filmstúdióban forgatták, de

a Fiumei úti sírkert Munkásmozgalmi Panteonja is fontos szerepet kapott.

3. A kém (2014)

A többek között Mellissa McCarthey, Jude Law, Jason Statham szereplésével forgó amerikai akció-vígjáték egy bukott titkosszolgálati akció helyrehozását mutatja be. Amikor a CIA két ügynöke is lelepleződik, akkor az addig háttérben dolgozó elemzőnek Mellissa McCarthey kell beugrania, hogy sajátos eszközeivel, erős, szókimondó karakterével, és gyors öklével csapja helyre a CIA renoméját. A jelenetek között könnyen fel lehet ismerni a Szent István-bazilikát és a környék patinás épületeit.

A budapesti Szent István-bazilika A kém című filmben is felbukkan
A budapesti Szent István-bazilika A kém című filmben is felbukkanMargarita Duro Roca / Getty Images Hungary

4. Mentőexpedíció (2015)

A NASA űrhajósai már a Marson tevékenykednek a nem túl távoli jövőben, amikor tudomásukra jut, hogy hatalmas homokvihar készül a bolygón, ami miatt az életük is veszélyben van. Az űrhajósok olyan gyorsan kénytelenek távozni, hogy halottnak vélt társukat Mark Watney-t (Matt Damon) kénytelenek hátrahagyni. Csak hogy a társuk nagyon is életben van. Hátrahagyva, magányosan kell tengetni az üres bolygón hétköznapjait, eközben mindent megtesz a túlélésért, megtermeli saját élelmiszereit, és megteremti az élethez szükséges minimális feltételeket. Bár a Földön felfedezik a magányos marslakó életjeleit, a mentő expedíció csak 4 évvel később ér oda, a fogadása pedig komoly akadályokba ütközik.

Az etyeki Korda Stúdióban rendezték be a Marson játszódó jeleneteket, a NASA központját a Bálnában, a Kínai Nemzeti Űrügynökségben játszódó jeleneteket pedig a Művészetek Palotájában forgatták.

Egy-egy jelenetben a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája között lévő Zikkurat is látszódik, de a Rákóczi híd és a csepeli HÉV is megjelenik a sci-fiben.

5. Cobra 11

Magyarországon nem kell bemutatni a német akciósorozatot, ami a Rex felügyelő hagyta űrt kívánta betölteni, hiába: máig könnyeket csal a szemembe, ha párizsis zsemlét veszek az állomáson, és nem csupán azért, mert bekerülési költségének négyszereséért adják. A lángolva repkedő német luxusautókat és a multikulturális német társadalommal járó előnyöket és bonyodalmakat bemutató akciósorozat autópályarendőrei egy alkalommal hazánkban is nyomoznak: a Budapesti kalandok című rész nem Berlinben, Párizsban, hanem Budapesten játszódik. A jelenetek egy részét a Kossuth téren és a Szabadság hídnál vették fel.

Ha szeretnél még a filmek világában maradni, kvízünkkel tesztelheted a tudásod!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek