Litkai Gergely: „Ha valami nem tetszik, akkor tegyünk ellene, és csak utána mókázzunk”

DBELO20140123009

Az elmúlt években először a Covid, majd a háború és a gazdasági válság forgatta fel igencsak az életünket és a világot is. A kihívásokkal mindenki másként birkózik meg. Hogyan élik meg mások ezt a nehézségekkel teli időszakot? Honnan merítenek erőt, hogyan őrzik meg a lelki békéjüket és a testi egészségüket? Litkai Gergely megosztotta a Dívánnyal, mely dolgokat tesz meg önmagáért.

Egy humorista mindenképpen lépéselőnyben van másokkal szemben, hiszen megvan az a képessége, hogy a nehéz helyzetekben is felfedezze a dolgok poénos oldalát. Litkai Gergely humorista szerencsésnek tartja magát, hogy megvan ez az adottsága, ám ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen, szüksége van a sportra és a kreatív alkotómunkára is.

A humor a nehéz helyzeten is átlendít

„Kiemelten szerencsés helyzetben vagyunk mi, humoristák, hiszen a humor egy nagyon jó lehetőség arra, hogy megőrizzük a lelki egészségünket. Talán hihetetlen, de a legtöbb nehéz helyzetnek is meg lehet találni a mókás oldalát, ami kicsit távolabb, messzebb visz a problémáktól, vagy erőt adhat, ha kissé tehetetlennek érezzük magunkat.

Ennek ellenére én az a típusú humorista vagyok, aki azt vallja, hogy ha valami nem tetszik, akkor mindenképpen tegyünk ellene, és csak utána mókázzunk.”

A kreativitás csapatot építhet

„A kreativitás, az együtt alkotás, az, hogy együtt hozhatunk létre valamit másokkal, szintén sokat segíthet a hétköznapok túlélésében. Az én életemben ilyen volt például a Munkaügyek című sorozat, amit együtt kezdtünk el írni Kovács András Péterrel és Hadházi Lászlóval. A mai napig emlegetjük, hogy milyen jó csapatépítő volt az nekünk, amikor közösen leültünk, hogy megírjuk a sorozatot. Ezek a közös munkák, elfoglaltságok olyan élményeket adhatnak, amelyek akár évekre is összeköthetik az embereket. Most ilyen a MegFM Rádió podcastepizódjainak a létrehozása, de ilyen volt a Duma Aktuál on the Road forgatása is egy évvel ezelőtt, ami nagyon inspiráló volt és hosszú időre feltöltött pozitív energiával.”

Őrizzük meg a fittségünket

„A rendszeres testmozgásban is hiszek. Egy héten háromszor járok funkcionális edzésre, emellett ha csak tehetem, túrázom, és gyógytornázni is szoktam. Főleg negyven felett nagyon fontos, hogy az ember mozogjon, és megőrizze a fittségét.”

Ne legyen stigma a lelki segítségkérés

„A testi harmónia mellett nagyon fontos, hogy a mentális egészségünkről is gondoskodjunk. Hogy hogyan, az attól függ, kinek mire van szüksége. A jógától a pszichológusig igen széles a tárháza annak, amit az ember a lelki béke megőrzése érdekében igénybe tud venni.

A legfontosabb, hogy felismerjük, ha szükségünk van erre, és támogassunk másokat is akkor, ha valamilyen mentális gondoskodásra van igényük.

Ne legyen ez stigma, hanem sokkal inkább egy megoldandó feladatként tekintsünk rá. Az én életemnek is volt egy olyan szakasza, amikor azt éreztem, szükségem van egy szakember segítségére, és a mai napig látogatom a pszichológusomat a mentális egészségem fenntartása érdekében. Ez is olyan, mint a funkcionális edzés.

Fel lehet vele készülni arra is, hogy az ember megmássza a Mount Everestet, de arra is, hogy ne haljon meg.”

Álljunk oda a jó ügyek mellé

Ha tehetjük, vegyünk részt egy közösség életében, legyen az egy helyi egyesület vagy egy nagyobb civil szerveződés, és próbáljunk meg így is segíteni másoknak. Az én életemben ezek a zöldügyek, segítem a Greenpeace-t, de részt veszek Békéscsabán a Hatvanezer fát Békéscsabának elnevezésű programban is. Mindenképpen olyanokkal vállalok közösséget, akik tisztességes módon hasznos tevékenységet végeznek. Fontos, hogy a célok találkoznak az én vagy a Dumaszínház preferenciáival, valamint az is, hogy emberileg is jó kapcsolat alakuljon ki közöttünk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra