Ezek a legszebb magyar szavak a külföldiek szerint

Kovács Eszter
GettyImages-949120484 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

A magyar nyelvről úgy tartják, hogy nehéz megtanulni, és különleges a hangzása a külföldiek számára, ám vannak olyan szavak, melyek szépségükkel kicsengenek a magyar beszélgetésekből.

Külföldiek beszélgetését hallgatva időnként elámulunk, milyen dallamosan hangzik a nyelvük, vagy éppen katonásan feszes tempót, esetleg lágy szólamokat hallunk meg benne. Időnként minden nyelvben feltűnik számunkra egy-egy szó, mely különösen tetszik nekünk még úgy is, hogy nem értjük a jelentését. Ugyanígy vannak a külföldiek a magyar nyelvvel és szavakkal is.

Különleges dallama van a magyar szavaknak

Sokan elgondolkodtak már azon, vajon hogyan hallhatják a mi nyelvünket más nemzetek. Erre egy régi, 1932-ben készült cseh film részben megadja a választ. A Funebrák című alkotásban Vlasta Burian, a híres cseh színész magyarul halandzsázik, a paródiában nem hangzanak el konkrét magyar szavak, azonban a külföldiek számára hallható dallamát – állítólag – élethűen visszaadja.

Azonban a valódi magyar beszédből kitűnnek időnként olyan szavak, melyekre egyből felkapják a fejüket a magyarul nem értők, annyira megtetszik nekik.

Az, hogy kinek melyik szó hangzása teszik a leginkább, teljesen szubjektív. Több hazai nagy költő és író is készített már erről egyéni listát. A felsorolások közül talán az egyik legismertebb a híres magyar költő, Kosztolányi Dezső által felállított sorrend, aki a rövid szavakat tartotta a legtöbbre. A 10-es listájában ezek a szavak szerepelnek: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.

Tarolt a cipőfűző a magyar szavak között

Azoknak, akik nem ismerik a magyar szavak jelentését, csupán a hangzásuk miatt tetszik meg néhány szó.

Egy 2000-es évek elején végzett nemzetközi szóversenyen a különböző országok legszebben csengő szavait választották ki olyanok, akik nem beszélték az adott nyelvet. 

A külföldiek között végeztek kutatást a magyar szavakról
A külföldiek között végeztek kutatást a magyar szavakrólMark Whitaker / Getty Images Hungary

Ebben a résztvevők a cipőfűzőt kiáltották ki a legszebb magyar szónak. Később a Balassi Intézet ismét indított egy hasonló kutatást, de itt már magyarok is szavazhattak. A cipőfűző így is bekerült a top 10-be, mivel édes hangzásúnak titulálták. Egy harmadik versenyen, ahol a legviccesebb magyar szavakat keresték, a turisták véleménye alapján a bocsi és szintén a cipőfűző végzett az első két helyen.

Különleges hangzású magyar szavak tetszenek a külföldieknek

Egy közösségi oldalon végzett felmérés is megkérdezte a külföldieket, hogy melyek számukra a tetszetősen hangzó magyar szavak. Itt egészen különleges válaszokat adtak. Volt, aki nem is egyetlen szót emelt ki, hanem egy teljes mondatot vagy éppen egy városnevet.

Többen jelezték, hogy a lenolaj szó gyönyörűen hangzik, volt, aki a krumpliról mondta ugyanezt. Egy hozzászóló a lelkiismeret-furdalást találta igézőnek, még le is írta angolul, hogy ez pontosan mit jelent a magyarok számára.

A jaj felkiáltásról leírták, hogy bár ez nem egy szótárba való szó, de nagyon karakteres és egyszerűségében igen kifejező. Mások számára a csütörtökön hangzik különlegesen.

Egy szerb hozzászóló elárulta, hogy nagyon szereti hallani a „következő megálló” szókapcsolatot, mivel a szerb nyelvben nincs igazán ö-ő hang, így ez jól hangzik a számára.

A szeretlek és a kereszteződés szavak is szerepelnek a listán, de volt, aki egy falu nevét, Röjtökmuzsajt említette.

Ha kíváncsi vagy, melyik a 10 legszebb magyar szó a mesterséges intelligencia szerint, kattints ide!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek