Eltörölték a házi feladatot, rájuk irigykednek most a magyar gyerekek

GettyImages-652717373
Olvasási idő kb. 2 perc

Örülhetnek a lengyel gyerekek, hiszen a kormány döntése értelmében eltörölték a házi feladatot. Tanárok szerint a rendeletet nem előzte meg megfelelő kutatás, és a szülők is kétségeiknek adtak hangot.

Régóta húzódik Lengyelország oktatási rendszerének modernizálása. Ennek legújabb fejezeteként a Donald Tusk miniszterelnök vezette kormányzat úgy döntött, hogy a harmadik évfolyamig teljesen eltörli a kötelező házi feladatot. Negyediktől nyolcadikig kaphatnak ugyan a gyerekek otthonra feladatot, ám annak választhatónak kell lennie, és nem számíthat bele az osztályzatba. A lengyel oktatásban sokak szerint túlságosan nagy a hangsúly a memorizáláson és a házi feladatokon, és nincs elég a kreativitáson, illetve a kritikus gondolkodáson. 

Noha a gyerekek nyilván örülnek a döntésnek, a szülők körében már nem feltétlenül ennyire népszerű a rendelet. Egy Varsóban élő szülő, Magda Kozak szerint a házi feladat segít abban, hogy tényleg megragadjon az, amit órán tanulnak. A tanárok szakszervezete úgy véli – noha egyetértenek azzal, hogy a diákok terhein valamilyen módon enyhíteni kell – a döntést nem előzte meg semmilyen egyeztetés szakmai szervezetekkel.

A lengyel oktatási rendszer kritikusai szerint túl nagy a hangyúly a házi feladatokon
A lengyel oktatási rendszer kritikusai szerint túl nagy a hangyúly a házi feladatokonKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

A házi feladatok eltörlésének lehetősége akkor vetődött föl, amikor a tavalyi választási kampányban egy rendezvényen élő közvetítésben egy 14 éves fiú azt mondta Donald Tusknak, hogy

egyáltalán nincs idejük pihenni, és a jogaikat sérti, hogy rengeteg házi feladatot kapnak hétvégére, és hétfőnként sok tesztet iratnak velük.

A lengyel oktatási rendszer egyébként a rendszerváltás óta folyamatosan problémákkal küzd. Többször átalakították az alapvető struktúráját, az utóbbi években pedig az keltett nagy felháborodást, hogy ultrakonzervatív nézetek kerültek az iskolai tankönyvekbe. Az alacsony fizetések és a politikai nyomásgyakorlás miatt a tanárok pályaelhagyása borzasztó méreteket öltött. A jelenlegi kormányzat lépéseket tett a bérek emelése érdekében, és egyéb pozitív változtatásokat is bejelentett az oktatásban. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek