Ezek Magyarország legmisztikusabb helyei

Bálint Lilla
GettyImages-1409048036
Olvasási idő kb. 5 perc

Összeállításunkban olyan magyarországi helyszíneket mutatunk be, amelyek a hosszú téli hónapok után a testet és a lelket is feltöltik: nemcsak kikapcsolódásra tökéletesek, hanem a legenda és a hagyomány szerint gyógyító energiával is rendelkeznek.

Dobogókő a spiritualitás iránt érdeklődők számára különösen fontos, hiszen azt tartják róla, itt található a Föld szívcsakrája. Annyi bizonyos, hogy a 700 méterrel a tengerszint fölött található településen számtalan érdekes látnivaló kínálkozik: szalonturisták és gyakorlottabb túrázók egyaránt találhatnak edzettségüknek megfelelő túraútvonalakat.

A Zsivány-sziklák

Ha Dobogókőn járunk, érdemes a Zsivány-sziklákhoz ellátogatni: a kanyonra emlékeztető völgyben elszórtan óriási sziklatömbök hevernek, a közöttük megkapaszkodó fák szabadon álló gyökerei és a csend pedig fokozzák az élményt. (A legenda szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla itt rejtette el kincseit, amit később egy itt megtelepedő zsiványbanda próbált felkutatni.) A hosszú túra után a kilátóból elénk táruló lélegzetelállító panoráma garantáltan felüdíti a testet és a lelket.

Bükkszentkereszt egyik vonzerejét a gyógyító kövek jelentik
Bükkszentkereszt egyik vonzerejét a gyógyító kövek jelentikWikimedia Commons

A bükkszentkereszti gyógyító kövek

A Bükkben, Miskolctól húsz kilométerre található Bükkszentkereszt, az ország második legmagasabban fekvő települése. A csendes, nyugalmat árasztó kis falu az úgynevezett gyógyító kövekről ismert, amelyek közül a leghíresebb a Boldogasszonykő.

A legenda szerint maga Szűz Mária járt erre, aki Jézus halála után bánatában világgá ment, és amikor elfáradt a gyaloglásban, leült az erdőben egy kőre.

A falubeliek azóta is gyógyító erőt tulajdonítanak ennek a kőnek – ez tudományosan nem bizonyított, de a szubalpin klímájú település levegője bizonyítottan gyógyhatással bír pajzsmirigyproblémákkal (Basedow-kór) és asztmával küzdő betegekre. Egy kiadós séta az ébredező természetben pedig egészen biztosan jót tesz a téli hónapok bezártsága után.

Mátraverebély középkori temploma
Mátraverebély középkori templomaWikimedia Commons

Csodatévő zarándokhely: Mátraverebély-Szentkút

Mátraverebély ősi település: már Árpád-kori iratokon is szerepel, Vereb néven. Középkori, torony nélküli temploma Magyarország egyik legjelentősebb kora gótikus műemléke, de a szentkúti Nagyboldogasszony-templom is igen jelentős az oda látogató zarándokok számára – itt található egyébként Az angol betegből ismerős Almásy László családi sírboltja, róla itt írtunk bővebben. De a helyszín bőven kínál látnivalót a templomokon kívül is. A zarándokközpont feletti hegyoldalban találhatóak a sziklába vésett remetelakok, és a Szentkúti-patak völgyébe is érdemes ellátogatni. A legenda szerint amikor a kunok bekerítették Szent Lászlót, a király ebben a völgyben éppen a lovát ugratta át egy szakadék fölött, és lova lépte nyomán víz kezdett szivárogni a földből. Ezt a király bárdjával kiszélesítette, és a felfakadó forrás vize a legenda szerint csodatévő hatással bír: egy kisfiút „kigyógyított” a némaságból a 12. században – a települést pedig azóta nevezik Szentkútnak.

Európa egyik legnagyobb buddhista sztúpája Zalaszántón található
Európa egyik legnagyobb buddhista sztúpája Zalaszántón találhatóWikimedia Commons

Buddhista sztúpa Zalaszántón

Kevesen tudják, hogy Magyarországon található az egyik legnagyobb európai buddhista sztúpa. Az 1992-ben épült, 1993-ban a dalai láma által felszentelt, 30 méter magas szentély egy dél-koreai buddhista szerzetes, Bop Jon ötlete nyomán épült meg, a 316 méter magas Világosvár hegyen, Zalaszántó településen. Az Emberi Jogok Parkjában álló sztúpa közelében meditációs központ is található, ahol akár többnapos elvonulásra is lehetőség van. A sztúpa (a szanszkrit eredetű szó jelentése: „ereklyéknek épített hely”) belsejében Buddha tanításai, ereklyéi, egy aranyozott Buddha-szobor és egy 24 méter magas életfa található, bár sajnos bemenni nem lehet. Viszont körbesétálhatjuk, az egyre magasabb talapzatokon: a buddhista hagyományok szerint lehetőleg háromszor, az óra járásával megegyező irányban érdemes ezt megtenni, közben esetleges kívánságainkat is elmormolhatjuk.

Hindu templom Somogyvámoson a Krisna-völgyben
Hindu templom Somogyvámoson a Krisna-völgybenWikimedia Commons

India itthon: Somogyvámos

Ha a Dél-Dunántúlon vagy a Balaton déli partján járunk, kár lenne kihagyni Somogyvámoson a Krisna-völgyet, amely egy 300 hektáros, önellátásra törekvő ökofalu – és afféle mini-India Magyarországon. 1990-ben egy faluszéli, tikkadt birkalegelő területén kezdődött a története: néhány fiatal önellátó gazdálkodásba fogott, mára pedig egy gyönyörű természeti környezettel rendelkező biofarm várja a látogatókat. Somogyvámoson megcsodálhatjuk hazánk első és máig legnagyobb hindu templomát, két iskolaépületet, Magyarország egyetlen Tehénvédelmi Központját, egy hatalmas biokertészetet, arborétumot, tanösvényeket. A Krisna-völgy állandó lakóinak házai, vendégházak, kézműves stúdió, ajándékbolt és egy vegetáriánus étterem is található a helyszínen, amely helyi alapanyagokból készít rendkívül ízletes fogásokat.

Ha szívesen elutaznál, hogy az ébredező természetben gyönyörködj, ez a cikk is a segítségedre lehet:

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek