Ha ilyen színű a fürdőruhád, veszélyben lehetsz a strandon

GettyImages-1654870842
Olvasási idő kb. 3 perc

A fürdőruhák színétől is függ, hogy veszélyes helyzetben meg tudnak-e menteni. Vannak színek, amik még a medence vizén át sem látszanak.

Az angliai Plympton tűzoltói hívták fel a figyelmet Facebook-posztjukban arra, mit látnak az életmentők a víz felszínén egy fuldoklás során. Posztjukban mind a medencék, mind a tavak-tengerek vizén keresztül mutatják, mennyit számít a fürdőruha színe, ha életmentésre van szó. 

Már több, mint tízezren lájkolták világszerte a látványos infografikát, melyet most mi is megmutatunk. A két képek jól látható, mennyire befolyásolhatja a vízimentők munkáját az hogy milyen színű fürdőruhát viselünk, vagy adunk gyermekeinkre. A képre kattintva megjelenik a grafika. 

Ennyit számít a fürdőruha színe

Bár a gyermekeket hajlamosak vagyunk élénk színű fürdőruhákban öltöztetni - s milyen jól tesszük! -,  még mindig sokan esküsznek a slankító feketére, vagy az elegáns fehérre, ha fürdőruhaszínt kell választaniuk.

Mindkét szín láthatatlan marad azonban a vízfelszín alatt, így ezek egyértelműen a legveszélyesebbek a tűzoltók szerint. 

Természetes víz alatt sokkal kevesebb színű fürdőruha látszik, ami különösen a gyermekek esetén veszélyes, hiszen a sokszor a víz alá bukó apróságok szemmel tartását ez még egy ártalmatlan búvárkodás vagy játék során is nagyban megnehezíti, ha pedig egy tragédia megelőzése érdekében kéne gyorsan cselekednünk, még inkább számít Főként igaz ez a fiúsabbnak tartott színek, a kék és zöld árnyalatai esetében, amik teljesen láthatatlanok amint víz alá kerülnek.

S bár azt hihetnénk, hogy az uszodák áttetsző vize alatt mindegy a fürdőruha színe, sajnos kiábrándító a szakemberek ábrája. A legtöbb kék és zöld ruha itt sem látszik át kellő mértékben. 

A feketével azonban a strandokon jól járhatunk, az látványos marad a víz alatt is.  A fehéret inkább itt is kerüljük. 

Ezek a leglátványosabb színek a víz alatt

A lányos szülők örülhetnek, a legtöbb, kislányok számára készült úszódressz színét adó  rózsaszín bizony mind a medencék, mind a tavak vizén áttetszik. A lila és a szürke viszont csak a mesterséges medencékben látható a víztükrön keresztül.

A legátványosbb a rózsaszín mellett a piros, a narancssárga és a citromsárga, ha ezeket választjuk, sokkal nagyobb biztonságban lehetünk vész esetén is.

A fuldoklást nagyon nehéz felismerni

A fuldoklás általában csendes, néma cselekedet, az áldozatok a legtöbb esetben nem csapkodnak. Ehelyett jelentős energiát fordítanak arra, hogy a fejüket a víz felett tartsák, és túl fáradtak ahhoz, hogy segítségért kiáltsanak. Sőt, ha a víz érintkezik a hangszálakkal,  azok görcsbe állhatnak, és megakadályozzák, hogy az áldozat segítségért kiabáljon. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek