Új jelölést vezetnek be a Facebookon: így kell értelmezni

GettyImages-1473875501
Olvasási idő kb. 2 perc

A Facebook anyavállalata, a Meta bejelentette, hogy a mesterséges intelligencia bevonásával készült tartalmakat mostantól AI Info jelöléssel, vagyis címkével látják el, hogy jobban meg lehessen különböztetni ezeket.

A közösségi médiumokon rengeteg olyan tartalom jelenik meg mostanság, amely részben vagy egészében mesterséges intelligencia (MI) segítségével készült. A Facebook anyavállalata, a Meta ezért úgy gondolta, hogy felcímkézi az ilyen tartalmakat, hogy ezzel is tájékoztassa felhasználóit, akik máskülönben könnyen megtévesztés áldozataivá válhanak.

Új jelölést alkalmaz a Facebook a mesterséges intelligenciára

A Meta februárban vezette be a Made with AI címkét, amelyet a Facebook, az Instagram és a Threads felületein megjelenő mesterséges intelligencia (MI) által generált tartalmakon helyeztek el. Április elején a vállalat azt közölte, hogy ez a jelölés jóval több kép-, video- és audiotartalmat fog megkülönböztetni, azonban a címkézési folyamat nem vált be teljes mértékben – adta hírül az Engadget szakportál.

Új Facebook-jelölés egyértelműsíti a tartalmakat
Új Facebook-jelölés egyértelműsíti a tartalmakatKhanchit Khirisutchalual / Getty Images Hungary

A Meta szerint a Made with AI címke „nem mindig igazodott a felhasználók elvárásaihoz, és nem mindig adott kellő kontextust” a látott tartalmakkal kapcsolatban. 

Ezért július 1-jétől az AI Info címkére cserélték le, ami talán pontosabb megfogalmazást takar.

A dolog mögött az állt, hogy az elmúlt hónapokban több fotós is arra panaszkodott, hogy a Meta algoritmusa tévesen jelölte meg az általuk készített tartalmakat MI által generáltként. A vállalat erre válaszul hozta meg a döntést, hogy a februárban bevezetett címke szövegén változtatnak.

A cég korábban azt állította, hogy iparági szabványokat alkalmaznak az MI-tartalmak azonosítására. A PetaPixel tesztje azonban rámutatott, hogy az Adobe Photoshop eszközével szerkesztett képek is megkapták az MI-címkét, még akkor is, ha azokon csak egy kicsit szerkesztettek. Bár a Meta nem említette konkrétan a Photoshopot, de a közleményük alapján arra lehet következtetni, hogy az algoritmus érzékenysége miatt dönthettek a címke lecserélése mellett.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek