Szerencsés, aki egyszer is láthatja: most bármelyik éjszaka felbukkanhat

barmely-ejszaka-egbolt
Olvasási idő kb. 2 perc

A T Coronae Borealis nevet viselő visszatérő nóva mostantól bármelyik nap kitörhet. A feltűnő csillag látványa valódi különlegesség, ha lemaradsz róla, az egy életre szóló veszteség.

Pontosan nem tudjuk, melyik napon következhet be az égi esemény, de érdemes az égboltot fürkészni, mivel legközelebb majd 80 év múlva lehet arra számítani, hogy a nóvakitörést láthassuk, olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

A nóva egy 3000 fényévre lévő, két csillagból álló rendszer egyik tagja: az Északi Korona (Corona Borealis) csillagképben található a T Coronae Borealis, mely attól válik szabad szemmel láthatóvá, hogy nóvakitörés következik be. A T CrB különleges változócsillag, a szaknyelvben visszatérő vagy rekurrens nóvának hívják.

Bármelyik éjszaka eljöhet ennek a különleges eseménynek az ideje, a csillag mostanában jelenik meg
Bármelyik éjszaka eljöhet ennek a különleges eseménynek az ideje, a csillag mostanában jelenik megOscar Hernandez Martinez / Getty Images Hungary

Ez annyit takar, hogy időnként felfényesedik, majd lassan elhalványul, ezzel visszatérve nyugalmi állapotához. 

1866-ot követően legutóbb 1946-ban történt ilyen esemény, azaz rövidesen újra tanúi lehetünk a különlegességnek.

A csillag most már bármelyik éjszaka megmutathatja magát

Az esemény időpontjának bizonytalanságát mutatja, hogy a csillagászok annyit tudtak előre meghatározni: valamikor 2024 februárja és szeptembere közt számíthatunk a nóvakitörésre. Erre bizonyos előjelekből lehet következtetni: nagyságrendileg egy évvel a kitörés előtt a csillag halványulni kezd, ezzel készülve a kitörésre.

A halványulási folyamat jeleit tavaly márciusban detektálták, így tudták a meghatározni azt a legkorábbi időpontot, amelyben számíthatunk a ritka esemény bekövetkeztére.

Érdemes tehát az eget kémlelni: ha sikerül elkapnod, ahogyan a szabad szemmel máskülönben nem észlelhető csillag mintegy új csillagként hirtelen megjelenik az égbolton, valódi ritkaság szemtanúja vagy. Ezután a T CrB fokozatosan visszahalványodik nyugalmi fényességére, és azt megtartja még 80 éven át.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek