A legbizarrabb csapatépítők, amiket valaha láttál

GettyImages-624878806
Juhász Marianna

Egy csapatépítő tréning lehet eszelősen jó, de borzasztóan unalmas is. Sőt, lehet nagyon kellemetlen is, ha a közösség tagjainak olyan programon kell részt venniük, amit megalázónak éreznek. Ilyenek lehetnek a fizikai próbatételek, a szituációs játékok vagy a szexuális töltetű feladatok.

A csapatépítés hallatán biztos, hogy görcsbe rándul a gyomra annak, aki nem akar egy erdei kalandparkban kötélpályán egyensúlyozni. A csapatépítő tréning akkor jó, ha mindenki, vagy legalább a résztvevők többsége jól érzi magát. Ám ez nincs mindig így. Nem mindenki élvezi az izgalmas és adrenalindús élményt kínáló sziklamászást, vizes programot vagy a levegőben születő élményeket. 

Cél: egy jó csapatot kovácsolni

A csapatépítő tréningek célja, hogy a közösség tagjai kizökkenjenek a napi munkából, jól érezzék magukat együtt, és a programokon jól összekovácsolódjanak. Jó esetben a megszerzett közös élményekkel töltekezve hozzájárulnak a hatékonyabb munkához, és így a cég sikeréhez. Az irányított feladatokon keresztül javulhat az egymás közti kommunikáció, és felszínre kerülhetnek, vagy akár meg is oldódhatnak esetleges problémák, feszültségek.

Az irányított feladatok célja, hogy ne csak egy munkahelyi, hanem egy emberi közösség is szülessen
Az irányított feladatok célja, hogy ne csak egy munkahelyi, hanem egy emberi közösség is szülessenizusek / Getty Images Hungary

A jó hangulatot, a maximális oldottságot sokszor olyan bizarr ötletekkel igyekeznek elérni a szervezők, melyek akár megszégyenítőek is lehetnek.

Ami az egyiknek extrém, a másiknak nem

Az, hogy mi számít extrémnek a csapatépítésben, az mindig egyén- és fóbiafüggő. Akinek tériszonya van, biztos nem fog örülni annak, ha a kalandparkban kell függőhídon sétálni, a hegyek között libegőzni, vagy falat mászni.

Aki irtózik a bezártságtól, azt biztos kirázza a hideg a szabadulószobáktól és a barlangászástól. Az úszni nem tudó kollégák pedig sírógörcsöt kapnak egy búvárexpedíció vagy egy balatoni vitorlásverseny hallatán.

A zárkózott, szorongó munkatársak sem lesznek túl lelkesek, ha a csapatépítő tréningen a kollektíva leforgatja „A cég sztárja” című filmet, vagy a közösség kedvenc videóklipjét.
De vannak ennél sokkal hajmeresztőbb és szélsőségesebb kihívások is egy munkahelyi közösség megmozgatására. 

Kolléganőik melléről ettek a férfiak 

A kelleténél közelebb hozta egymáshoz a dolgozóit egy kínai cég csapatépítő tréningje. A programról videófelvétel is készült, ahol az látszik, hogy egy cég férfi dolgozói szőlőt esznek kolléganőik melléről. A felfűzött fürtök a hölgyek nyakában lógtak, az urak pedig hátrakötött kézzel falták a szemeket. Az győzött, aki hamarabb megette a maga adagját.

A szexuális töltetű feladatok megalázóak lehetnek
A szexuális töltetű feladatok megalázóak lehetnekKarl Tapales / Getty Images Hungary

A feladat nehézségei ellen láthatóan senkinek nem volt kifogása, a hölgyek hangosan nevetgéltek, és szurkoltak a férfiaknak a feladat megoldása közben.
Nem ez az egyetlen rendhagyó csapatépítő Kínában, ami felkeltette a világ érdeklődését. Egy alkalommal egy vállalkozás főnöke azt a feladatot kapta, hogy puszilja meg a felsorakozott női alkalmazottjait.

Amerikában a főnökre is vadásznak

Az egyik New York-i ügyvédi iroda a munkatársait egy vidámparkba vitte csapatépítő tréningre, ahol először a főnök, majd a kollégák egyesével dodzsemben ültek, úgy menekültek a pályát körülálló munkatársak elől, akik gumilabdákat hajigálva vadásztak az aktuális „vadra”. 

Nem kevésbé volt extrém az a csapatépítő tréning sem, amikor egy esküvő után kellett elmosogatnia egy amerikai kollektívának.

Michiganban egy sales managerekből álló férfiközösséget pedig úgy igyekeztek összekovácsolni, hogy egy napig egy ismert cipőmárka egyik termékét kellett a csapatoknak dekorálnia. 

Magyar „disznóságok”

Magyarországon évek óta hódít az a sajátos meglepetésparti, amikor a cég munkatársai némi hajnali pálinkázást követően egy csapatépítő látványdisznóvágáson vesznek részt, ahol a kollégák kiveszik a részüket a disznóperzselésből, a vér- és tepertősütésből, a bélmosásból, valamint a hurka- és kolbásztöltésből is.

A szervezők már meg sem lepődnek, ha egy-egy gyengébb idegzetű kolléga rosszul lesz a kihívástól.

Természetesen a munka végén a tréning résztvevői megkóstolnak minden finomságot, amit a nap folyamán készítenek.
A magyar vidék a disznóölésen kívül több érdekes és izgalmas kihívást tartogat a munkahelyi kollektíváknak. A sok közül igazán extrém közösség-összekovácsoló feladat, amihez szintén gyomor kell, az a disznóól-takarítás, a trágyahordás, de sok meglepetést tartogat még a tehénfejés is. 

Gyilkosság után is nyomozhatnak

Különleges módja a csapatépítésnek például egy elképzelt gyilkossági rejtély megfejtése, amit akár online kapcsolatban is játszhatnak a kollégák, de az amerikai ötletből születő játéknak van fizikai jelenlétet igénylő, és hibrid játszható verziója is. Ez a fejtörő fejleszti a problémamegoldó képességet, segíti a csapatmunkát, az együttműködést és a kritikus gondolkodást. 

A koronavírus-járvány idején született az a hazai fejlesztésű, sztoriba fűzött online logikai feladatokból álló kalandpálya, ahol a döntéseink, válaszaink alapján formálódik a történet, miközben mi egyre feljebb lépkedünk a ranglétrán.

De vannak olyan munkahelyek, ahol a csapatépítő tréningen cirkuszi mutatványosokká változnak a kollégák, akik megtanulnak zsonglőrködni, feszes kötélen sétálni vagy trapézon repülni a levegőben. 

Amikor nem csak egy csapat épül

Szerencsére a bizarr, rémisztő és extrém csapatépítő tréningeken kívül vannak olyan közösség-összetartó elfoglaltságok, melyek nem csak egy munkahelyi csoport tagjainak okoznak örömet és maradandó élményt, hanem egy adott társadalmi csoportnak is. Ezek a jótékonysági akciókkal egybekötött munkahelyi közösségi programok valóban üdítő élményt nyújtanak anélkül, hogy bárkinek kaszkadőrt, cirkuszi artistát, hentest vagy extrém sportolót kellene játszania. 

Egy jótékonysági akció köré épített csapatépítő nap is óriási élményt adhat
Egy jótékonysági akció köré épített csapatépítő nap is óriási élményt adhatMartin Pope / Getty Images Hungary

Mert miért ne szólhatna a csapatépítő nap egy rászoruló család otthonteremtéséről, vagy egy kórterem, egy tanterem helyreállításáról. De ugyanilyen élményekben és információkban gazdag, hasznos program lehet az Élelmiszerbank és az Urbango által közösen kifejlesztett játék, mely egy szemléletformálással ötvözött kincskereső kaland. Ez az izgalmas feladatokkal fűszerezett játék arra ösztökéli a csapattagokat, hogy közösen gondolkodjanak, miközben „észrevétlenül” magukba szívják a háztartási élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez kapcsolódó hasznos tudnivalókat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra