5+1 kevésbé ismert retró családi film, amit te is láthattál gyerekkorodban: melyikre emlékszel?

bedknobs-1

A júniustól Magyarországon is elérhető Disney+ kínálatában több ezer órányi tartalom között böngészhetnek a felhasználók: a legújabb filmek és sorozatok mellett rengeteg klasszikus alkotás is megtalálható a streamingszolgáltató felületén a stúdió aranykorából. Ezek közül válogattunk néhány kevésbé ismert, de az egész család számára kiváló szórakozást nyújtó élő szereplős és animációs filmet.

Ágygömb és seprűnyél (1971)

A ’90-es évek derekán, a szombatonként jelentkező legendás Disney Mozidélután kínálatában ismerhették meg az akkori magyar gyerekek és szüleik ezt a színpompás családi musical-vígjátékot, melyben három testvért 1940-ben London bombázása elől vidékre költöztetnek, ahol szállásadójukról, a különc vénlány Miss Price-ról (a Gyilkos sorokból ismert Angela Lansbury) kiderül, botcsinálta boszorkány, aki szívesen pattan seprűnyélre és rengeteg hihetetlen varázslatra képes. A cselekmény során hőseink egy állatok által benépesített mesebirodalomba is eljutnak, és hazájukat is meg kell védelmezniük a megszálló német csapatoktól.

Ágygömb és seprűnyél (1991)
Ágygömb és seprűnyél (1991)United Archives / Getty Images Hungary

Az animációs figurákat és hús-vér színészeket vegyítő különleges szekvenciákért hála az Ágygömb és seprűnyél elnyerte a legjobb vizuális effektusoknak járó Oscart, és ugyan a korabeli kritika vegyesen fogadta, idővel klasszikus darabbá vált – erősen nosztalgiafaktoros alkotás azoknak, akik emlékeznek az említett Családi Mozidélutánokra, de a mai gyerekek is jól szórakozhatnak rajta.

A kapitány kincse (1977)

Szintén a Disney Mozidélután programsorozatából lehet ismerős az ifjú Jodie Foster és a brit színészveterán, David Niven főszereplésével készített A kapitány kincse, melyben egy csaló egy vadóc Los Angeles-i árva lánnyal játszatja el egy tekintélyes angol birtok elveszett úrnőjét abban a reményben, hogy így megkaparinthatja az ott elrejtett legendás kalózkincset. A terv természetesen nem úgy sikerül, ahogy eredetileg eltervezték, a végeredményből pedig egy vérbeli „régi sulis” családi vígjáték kerekedik, amilyeneket manapság már nem igazán csinálnak.

A kapitány kincse (1977)
A kapitány kincse (1977)Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Olivér és társai (1988)

A kis hableány lehengerlő sikere elhomályosította a Disney egy évvel korábban bemutatott, sorban 27. egész estés animációs filmjét, az Olivér és társait, mely Dickens klasszikusát, a Twist Olivért helyezi a modern New York nagyvárosi közegébe, a címszereplőt pedig egy elárvult kiscica bőrébe bújtatja, akit egy kóbor kutyákból álló tolvajcsapat fogad be magához. Ugyan az Olivér és társai nem ér fel a legnagyobb Disney-klasszikusok zsenialitásához, de így is egy kedves, szeretettel teli, kiváló zenékkel tarkított, ízig-vérig „diznis” mese, amit a kutya- és macskamániás gyerekek biztos, hogy könnyen megszeretnek.

Olivér és társai (1988)
Olivér és társai (1988)WhatsOnDisneyPlus.com

A mentőcsapat (1977)

Szintén a kevésbé ismert Disney-rajzfilmek sorát gyarapítja az 1977-es A mentőcsapat, melynek hősei egy különleges, egerekből álló nemzetközi segítőegyesület tagságát erősítik: a pedellusból lett botcsinálta egérhős, Bernard és az elegáns magyar származású egérlány, Bianca – az eredeti változatban Gábor Zsazsa testvére, Gábor Éva kölcsönzi a karakter hangját – egy elrabolt kislány megmentésére sietnek, akit az ördögi Madame Medúza egy titkos gyémánt megszerzése miatt tart fogságban a Mississippi mocsarában.

A mentőcsapat (1977)
A mentőcsapat (1977)DisneyPlus

Ugyan idehaza csak jóval később mutatták be, A mentőcsapat a ’70-es évek második felében világszerte óriási sikert aratott – 7,5 millió dolláros költségvetése ellenében 169 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál –, melynek hála később folytatása is készült A mentőcsapat a kenguruk földjén címmel. Utóbbi alkotásban (mely szintén megtekinthető a Disney+ kínálatában) Bernard és Bianca Ausztráliába látogatnak, hogy a szigetországban keveredjenek újabb kalandokba.

Rocketeer (1991)

Rocketeer (1991)
Rocketeer (1991)IMDB

A szuperhős műfaj elfeledett gyöngyszeme az Amerika Kapitány későbbi rendezője, Joe Johnston által levezényelt Rockeeter, amely az 1930-as évek klasszikus ponyva- és képregény-irodalmát idézi meg a vásznon, többek között Jennifer Connelly, Alan Arkin és Timothy Dalton közreműködésével. A főhős egy vakmerő pilóta, aki egy különleges kísérleti rakéta-hátizsák segítségével repülő nélkül is képes lesz a levegőbe emelkedni – a találmányra kémek és bűnözők, sőt, egy csapat világuralomra törő náci is feni a fogát, úgyhogy hősünk élete nem telik éppen unalmasan.

A Rocketeer nem versenyezhet a mai szuperhősmozik látványvilágával, ugyanakkor kellemes 108 percet nyújt azoknak, akik szeretnének virtuálisan beülni egy régi vágású kalandfilmre, amin gondolkodni nem kell sokat, csak hagyni, hogy egyik akcióból a másikba sodorjon a cselekmény.

Feketeszakáll szelleme (1968)

Listánk utolsó filmjére nem igazán érvényes a „kevésbé ismert” titulus, hiszen alig két évvel eredeti bemutatója után idehaza is jelentős mozisikert aratott, és a ma 40 felett járó nemzedékek biztosan emlékeznek rá, de érdemes az ifjabb korosztályoknak is figyelmébe ajánlani. A minden szerepében kiváló Peter Ustinov jutalomjátéka Feketeszakáll, a hírhedt kalózkapitány kísértete, aki egy ágymelegítőből bújik elő, hogy a bűvös tárgy új gazdája, egy főiskolai atlétikaedző (a Kicsi kocsi-filmekből ismert Dean Jones) segítségére siessen – hiszen egy jótettel kijuthat a Pokol tornácáról, és csatlakozhat legénységéhez a másvilágon.

Feketeszakáll szelleme (1968)
Feketeszakáll szelleme (1968)IMDB

A szellem és újdonsült ismerősének együttműködése természetesen nem éppen problémáktól mentes, remek szórakozást biztosítva mindazoknak, akik ezt a kiváló klasszikus vígjátékot választják.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra