Itt dobhatod le a cipőd egy jó mezítlábas sétáért

GettyImages-1204626720
Olvasási idő kb. 5 perc

Megannyi érv szól a mezítlábas parkok mellett, amelyből szerencsére Magyarországon egyre több van, és egyre népszerűbbek is. Nem is csoda, hiszen nem csak kellemes kikapcsolódást nyújtanak a kék égbolt alatt, használatuk rengeteg egészségügyi előnnyel is jár.

A mezítlábas parkokban változatos talajtípusokon – homokon, apró kavicsokon, faforgácson, kérgen, füvön vagy épp vízben – sétálhatunk cipő nélkül, amelynek stimulációjuk által hálát adnak a talpi idegvégződéseink. A mezítláb járásnak ugyanis megannyi pozitív hatása van: serkenti a vérkeringést, erősíti a láb izmait, és javítja az egyensúlyt. Mi több, a rendszeres mezítlábas séta segíthet enyhíteni a stresszt, a szorongást és a fáradtságot, és még az immunrendszert is erősíti. Ezek mellett még olyan vélekedés is napvilágot látott már, miszerint

a mezítlábas séta során a bőrön át az emberi test képes felszívni a környezetben található mikroelemeket és ásványi anyagokat.

Ezért is megéri cipő nélkül sétálni a parkban

A mezítlábas parkok azonban nem csak a felnőttek testi és lelki ráncait simítják ki, a gyerekeknek is remek szórakozást ígérnek, és nem csupán azért, mert sokban játszótereket és akadálypályákat is kialakítottak. Igazán izgalmas megtapasztalni a különféle talpat csiklandozó, szúró, hűs vagy éppen a napsugár melegítette aljzatot. 

A cipő nélküli sétának egyebek mellett számtalan egészségügyi előnye is van
A cipő nélküli sétának egyebek mellett számtalan egészségügyi előnye is vanWestend61 / Getty Images Hungary

Kitűnő közösségi hely is lehet

Az előnyök között legalább olyan fontos megemlíteni a mezítlábas parkokat úgy mint közösségi programok kitűnő helyszínét. Csapatépítőkre, baráti összejövetelekre is remek ötlet, egyrészt azért, mert nagyon vidám közösségi élmény a különféle talajokon lépkedni, másrészt pedig azért, mert a együttlét erősíti az összetartást és javítja a kommunikációt is a csapat tagjai között.

Ráadásul ezek látogatása a legtöbbször olcsó is, sőt sok olyan park is van, amely használatáért egy forintot sem kell fizetni.

Három izgalmas park

Ha már egy csokorba gyűjtöttük a mezítlábas parkok előnyeit, itt az ideje, hogy szót ejtsünk Magyarország izgalmas helyeiről is – a teljesség igénye nélkül most három útvonalat mutatunk.

A tabajdi park az ország egyik legrégebbi és egyben leghosszabb, közel 800 méter hosszú mezítlábas parkja, a 21 állomásos sétaútjával 30-40 perc alatt végigjárható. A Fejér vármegyei Vál és Alcsútdoboz közötti ösvény útvonalán bazalttal kikövezett, kukoricacsutkával, fenyőkéreggel, apró kavicsokkal, mulccsal, tobozzal szórt vagy éppen süppedős tőzegen járva edzhetjük a talpizmainkat.

A park mindig nyitva áll a mezítlábasok előtt, ráadásul ingyen látogatható.

Mezítláb mászkálhatunk Mindszentkállán is, amely parkja harminc járófelülettel várja a cipő és zokni nélküli gyerekeket és felnőtteket. Van itt is puha homok, apróbb kavicsok, érdes kövek és fakéreg.

A Mezítkáli június 24-től mindennap 10 és 13, valamint 14 és 19 óra között tart nyitva.

A gödöllői kastélyparkban 2021 májusában készült el a mezítlábas ösvény, amelyben összesen 11-féle felületen tornáztathatjuk meg a talpizmainkat. Az ösvényt életkortól függetlenül, kicsik és nagyok is látogathatják. 

A mezítlábas parkok kicsiknek és nagyoknak is jó szórakozást ígérnek
A mezítlábas parkok kicsiknek és nagyoknak is jó szórakozást ígérnekLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Így érdemes felkészülnöd a mezítlábazásra

A végére maradjon néhány jó tanács arra az esetre, ha igazán felejthetetlen mezítlábazás részese szeretnél lenni.

  • Viselj kényelmes ruhát, lehetőleg olyat, amit nem bánsz, ha koszos lesz.
  • Ne felejtsd otthon a naptejet és a sapkát, a szabad ég alatt veszélyes lehet sétálni.
  • Készülj fel bőséges innivalóval is, hiszen a folyadékpótlás elengedhetetlenül fontos akkor is, amikor élvezed a talpat bizsergető sétát.
  • Fontos tudnod, hogy a mezítlábas parkok nem mindenki számára alkalmasak, bizonyos egészségügyi kihívásokkal küzdőknek érdemes kikérniük az orvosuk véleményét a masszírozó sétáról.

Ha szívesen felfedeznéd Magyarország többi izgalmas helyét, érdemes megismerned a hazai bányatavakat is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek