Megtiltották a belépést az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhelyre

belepes-kirandulohely-1669664846
Olvasási idő kb. 2 perc

Veszélyessé vált, ezért tilos a belépés szinte a teljes Gemenci erdőbe, valamint a Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre. A népszerű kirándulóhelynek csak bizonyos részein lehet engedély nélkül tartózkodni.

Erdőlátogatási tilalmat hirdetett a mai naptól június 30-ig a Gemenc Zrt. az általa kezelt területek egy részére – adta hírül a Hellovidék. A Duna áradása miatt ugyanis nagy mértékben felázott a talaj, és jelentősen megnőtt a fakidőlések kockázata.

Ráadásul a nyári gátak töve is felázott, ezért egyes területeket ismét elönthet a folyó.

Mindezek következtében a társaság életveszélyesnek minősítette a Gemenci erdő nagy részét, illetve a Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületet, és megtiltotta a belépést a közvetlen életveszély elhárításáig. 

„A megjelölt időszakban csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. Az erdőlátogatási tilalom időszakában a területen történő mozgáshoz a Gemenc Zrt. engedélye szükséges” – közölte a Gemenc Zrt. Amíg a tilalom érvényben van, nemcsak a szárazföldön, de a vízen is korlátozzák a látogatást: a tiltás az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik.

Egyes kirándulóhelyekre nem korlátozták a belépést

Nem kell azért teljesen lemondaniuk a kirándulóknak erről a területről. Látogatható például a pörbölyi Ökoturisztikai Központ és Keselyűs közötti, közel 18 kilométer hosszú árvízvédelmi töltés, amelyen biciklivel és gyalogosan is lehet közlekedni. Ugyancsak várja a kirándulókat az ökoturisztikai központ mellett található vadmegfigyelő. Az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán ugyanakkor nem lehet túrázni.

Ahogy arról a Dívány is írt, a hosszan elnyúló árhullám miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága június 7-én leállította a Gemenci Állami Erdei Vasút működését. A lépés egyáltalán nem volt meglepő, hiszen  mint az a fenti videón is látható  a vasúti síneket teljesen elöntötte a Duna.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek