A Balaton legnagyobb veszélyét kevesen ismerik: az életedbe kerülhet, ha te sem

D  VG20220721010
Olvasási idő kb. 5 perc

Akár az életünket is megmentheti, ha tudjuk, hogy nem elég csak a bójákat figyelni a Balatonban. A tó medrében, pár száz méterre a parttól húzódik ugyanis egy képződmény. Aki nem számol vele, életveszélybe sodorhatja magát.

Nagyot téved, aki azt hiszi, úszástudás nélkül is biztonságban van a Balaton déli partján. Miután a tó medre itt sem egyenletes, számos veszélyforrást rejt magában, a magyar tenger ugyanis nem csak az északi parton mélyül gyorsan.

Semmi nem jelzi a veszélyt

A Balaton medrében, pár száz méterre a parttól húzódik az az árokszerű képződmény, amit marásvonalnak neveznek. Ez leginkább a déli parton okozhat bajt, akár életveszélybe is sodorhatja azt, aki nem számol vele – olvasható a figyelmeztetés a vizimentok.hu oldalán.

A Balatonban fürdőzőknek a bójákon kívül már veszélyes lehet a csobbanás
A Balatonban fürdőzőknek a bójákon kívül már veszélyes lehet a csobbanásKaszás Tamás / Index

A marásvonal, melyről térkép is készült, azért veszélyes, mert nem jelzik semmivel, még bójával sem. A strandolóknak és a sportolóknak ezért tudniuk kell, hogy a déli parton sincs lehetőség arra, hogy akár kilométereket sétáljanak be a Balatonba. A tó – a közhiedelemmel ellentétben – nem egy sekély állóvíz, és nem is olyan a feneke, mint egy feszített víztükrű medencének. A Balaton egy élő állóvíz, amely medrét a hullámzás és a viharok időről időre átrendezik. 

A marásvonal egy természetes képződmény, amit jellemzően az északnyugati szél alakított ki a vízhullámok mozgásán keresztül.

A Balatonban eltűnhet a lábunk alól a talaj

Míg a Balaton északi partján viszonylag gyorsan, de egyenletesen mélyül a meder, addig a déli parton sokkal szélesebb a sekélyvizes rész.

Itt azonban a marásvonalnál nagyobb a mélyülés, mint az északi parton.

A Balaton déli részén ez jelenti a legnagyobb veszélyt, ugyanis a víz akár két métert is tud mélyülni mindössze 30-50 méteren belül. A marásvonalat úgy kell elképzelni, mint egy nagyon mély árkot.

A Balatonban lévő két marásvonalat a szél és a hullámok alakították ki
A Balatonban lévő két marásvonalat a szél és a hullámok alakították kipgaborphotos / Getty Images Hungary

Ez a veszélyes zóna a bójákkal kijelölt strand határán túl található.

Itt kell arra számítanunk, hogy elérhetjük azt a 150-180 centiméter mély árkot, ahol a legtöbb embernek már sokkal kényelmesebb úszni, mint sétálni. Azonban egy magasabb ember lábujjhegyen járva, néhány méteren belül már úgy érezheti, hogy eltűnik a lába alól a talaj. Főleg igaz ez sekélyebb vizes időszakban. 

Ha a bóján belül maradunk, biztosan nem kerülünk hirtelen mély vízbe. 

A gyerekekre különös veszélyt jelent 

Tudni kell, hogy két marásvonal is van a déli parton. Az egyik ez a hirtelen vonal, ami 150-180 centiméteres vízmélységtől indul. A másik a parthoz közelebb lévő, a hullámzás miatt kialakult marásvonal, amely csupán mindössze fél méter mély. Emiatt a külső marásvonal miatt látjuk azt, hogy a bójáig lévő szakasz közbülső részén fürdőzőknek magasabbra ér a víz. 

A marásvonal nem látható, de azt, hogy pontosan hol húzódik, térkép jelöli
A marásvonal nem látható, de azt, hogy pontosan hol húzódik, térkép jelöliVasvári Tamás / MTI

Ez a külső marásvonalból és a turzásokból, vagyis a kis homokpadokból és iszappadokból kialakult mélyedés leginkább a gyerekeknek jelenthet veszélyt, hiszen egy kisgyerek elmerülhet egy ilyen részen.

Éppen ezért a déli parton sem szabad őket egyedül, felügyelet nélkül beengedni a Balatonba.

De vízibiciklivel sem javasolt a bóján túl menni, mert a vízbe ugorva vagy csúszva azt érezhetjük, hogy váratlanul eltűnik a talpunk alól a meder. 

Ha pedig a mély vízben pánikba esünk, az tragédiához is vezethet.

Bár a hajósoknak ki van jelölve a marásvonal miatti veszélyforrás, a fürdőzőknek nincs. A strandüzemeltetőknek csupán az a kötelessége, hogy az egy méter 20 centis vizet és a strand határát kijelöljék, de az utána lévő vízmélységet nem kell jelezniük. Mindenkinek a személyes felelősségére van bízva, hogy azon lehetőleg már ne menjen túl. A marásvonal Bélatelepnél, Balatonföldvárnál és Siófokon, az Aranyparton van közel a fürdőhelyhez, de ezeken a helyeken is a kijelölt fürdőterületen kívül van a marásvonal.

Az utóbbi idők sokszor rekordmértékű inflációja a nyaralás árát sem hagyta érintetlenül. Utánajártunk, hogy a számítások szerint a Balatonnál vagy az Adriai-tengernél olcsóbb-e a pihenés.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek