Komoly probléma sújtja a Balaton környékét, a miniszter is aggodalmát fejezte ki

Diósi Szilvia
balaton-problema (1)
Olvasási idő kb. 3 perc

Évtizedek óta öregedik a balatoni települések lakossága, ami mostanra komoly problémákat jelent a térségben szociális és egészségügyi szempontból.

A 60 év feletti korosztály adja a 38 százalékát például Balatonszentgyörgy lakosságának. Ez jóval az országos átlag felett van, ami óriási problémákat szül a környéken. A demográfiai válság abból adódik, hogy a tehetős, idős emberek szívesen telepednek az üdülőövezetben, míg a helyi fiatalok közül sokan nem tudnak itt boldogulni – írja az Economx az Sonline cikke alapján.

Régóta probléma a Balatonnál az elöregedés

A balatoni lakosság évtizedek óta idősödik – mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. Aki megteheti, amikor nyugdíjba megy inkább odaadja a gyerekeinek a lakását, és a Balatonnál telepedik le. Bár így sokat növekedett a tónál élők száma, de a térségre nehezedő szociális és egészségügyi problémák is.

Egyre nagyobb problémát jelent az elöregedő társadalom a Balaton környékén
Egyre nagyobb problémát jelent az elöregedő társadalom a Balaton környékéneyesfoto / Getty Images Hungary

Hozzátette, hogy szerinte az igazi gond, hogy az elszálló ingatlanárak miatt a fiatalok nem tudnak letelepedni. A területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását.

Marasztalni kell a fiatalokat

A Balatonnál a külföldiek is befolyásolják a korfát, sok német, angol és holland család költözik ide, ők pedig jellemzően inkább korosabbak. De azért akad a betelepülők között is fiatal. Balatonszentgyörgyre új házasok, kisgyermekes szülők például a somogyi háttértelepülésekről, illetve az Alföldről vagy Északkelet-Magyarországról is érkeztek. Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere elárulta, hogy terveznek településen új utcát nyitni, ahol az önkormányzat kedvezményes telkeket biztosítana, kizárólag fiataloknak.

Galácz György, Balatonmáriafürdő októberben leköszönő polgármestere szerint a demográfiai probléma gyökere, hogy nem tudnak elhelyezkedni a fiatalok, mivel a tóparti településeken nincs ipari környezet. Leginkább a vendéglátásra és az állami feladatok ellátására korlátozódik a balatoni térség városaiban a munkalehetőségek száma.

Navracsics Tibor is kifejezte az aggodalmát a Portfolio Balaton Konferenciáján. Szerinte a térségben nem kimondottan jók a képzettségi a mutatók, a diplomások aránya nincs az élmezőnyben, és a foglalkoztatási ráta is alacsony. Az infrastruktúra nincs igazán felkészülve a part menti települések átmeneti, nyári népességrobbanására, a megfizethetetlen balatoni lakások, kevés munkalehetőség, az elöregedő társadalom és az elvándorló fiatalok is komoly nehézséget jelentenek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek