Ők voltak az első zenetévé sztárjai az 1980-as évek végén

GettyImages-1477063426
Olvasási idő kb. 3 perc

Valamikor a legendás '80-as évek végén, '90-es évek elején, amikor még a walkman volt a menő, a lányok dauerolták hajukat, a farmer szárát felhajtottuk, és rágóbuborékot fújt minden zselézett hajú fiatal, a túl nagy pulcsit még nem hívtuk oversizenak, a rockerek bőrgatyája pedig valódi állatból készült, ezeket a bandákat hallgattuk.

Amerikában 1981. augusztus 1-jén kezdte sugározni első adását a Music Televison, stílszerűen a The Buggles együttes „Video Killed the Radio Star” című klipjével. 

Music Television, a zenetévé

Az 1984-es esztendő nem csak Orwell műve kapcsán, hanem a könnyűzene történetébe is bevéste magát, mivel ekkor rendezték meg először az MTV Video Music Awards díjkiosztót. Magyarországon pedig 1987-től tapadhattunk a képernyő elé, és csodálhattuk áhitattal a kameráknak vonagló kedvenceinket, miközben dalszövegeiket nyelvtudás hiányában halandzsázva énekeltük.

A zenetévé sztárjai hamar beköltöztek a magyar tinik lakta otthonokba is
A zenetévé sztárjai hamar beköltöztek a magyar tinik lakta otthonokba isIan Dickson / Getty Images Hungary

Ha zenetévé van, minden van!

A „hanyatló Nyugat opiumának” megfelelően a vidám barakk feszességéhez képest néha zavarbaejtő mozdulatokkal és a szocialista erkölcsökkel aligha összeegyeztethető ruházatban megjelenő gigasztárok látványa igazi kuriózum volt, hallani őket pedig zene füleinknek. Rajtuk keresztül ízelítőt kaptunk a tengeren túli divatról, a frizura-, manikűr- és sminktrendekről, de a dalszövegeken keresztül ennél sokkal többről értesülettünk. A pop és rock aktuális csillagainak legújabb világsikereiről és még sok minden másról is...

A galéria első képére kattintva elindul szubjektív és teljességre nem törekvő, ám bőséges fotóválogatásunk.

Üzenet a palackban

Miközben nálunk hozzá kellett szokni évtizedeken át, hogy a dalszövegek csak semleges témákat feszegethettek, mint például a jojó, imádott nyugati sztárjaink már olyanokról is mertek énekelni, mint a Pink Floyd az Another Brick In Tha Wall-ban, amelyben nem kért a gondolatrendőrségből. Vagy ott volt a Pet Shop Boys által leporolt Village People sláger, amely egyenesen olyasmire csábított, amire még gondolni sem volt szabad: Go West!

Örök kedvenceink

Zsenge tinikorunk legnagyobb sztárjai közül sokan nem élnek. Freddie Mercury, Michael Jackson, George Michael, Tina Turner, Whitney Houston, Marie Fredriksson, Sinead O'Connor csak néhányan azok közül, akik korukat tekintve még bőven velünk lehetnének, és talán még zenéikkel is szebbé tehetnék rajongóik mindennapjait, ahogy tették ezt már az 1980-as évek végén is. 

Ha érdekelnek furcsa történetek ismert zenei csillagok ereklyéiről,e korábbi cikkünket isajánljuk figyelmedbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek