Almási Kitti hegedűtudása már nem a régi, de a zene máig fontos az életében

almási kitti cover
Berényi Bianka

Fantasztikus és igazán szívmelengető volt A Zene Show-ja című koncertsorozat legutóbbi estje, ahol ezúttal Almási Kitti klinikai szakpszichológussal beszélgettek hazánk első komolyzenei talkshow-koncertjének keretében, miközben a zenéről a MÁV szimfonikus virtuózai gondoskodtak.

Létezik egy klassz rendezvénysorozat, amely A Zene Show-ja néven fut, és a legkülönbözőbb területekről érkező hírességek gondolatait köti össze a zene erejével. Az első ilyen előadáson Berecz Zsombor vitorlázó, olimpikon volt a meghívott, második alkalommal Törőcsik Franciska színésznő volt a vendég, a harmadik esten pedig dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal beszélgetett a ZeneMűvekből is ismert Seidl Dénes. A MÁV Szimfonikus Zenekar pedig csodálatos koncertet adott karmesterük, Dénes-Worowski Marcell vezetésével. Az eseménynek az Akvárium Klub adott helyet, és a nagyterem bizony megtelt aznap este.

Milyen volt az este?

Kellemes meglepetéssel indult a vendég számára a rendezvény, ugyanis az előadás előtti napon volt a születésnapja, mely alkalomból a zenekar eljátszotta neki a Happy Birthdayt szimfonikus köntösben, természetesen. Almási Kitti őszintén meghatódott ezen, és meg is osztotta a közönséggel, hogy erre egyáltalán nem számított. Aztán rögtön el is árult egy titkot magáról. Gyerekkorában ő is hegedült, de később, gyakorlás híján, megkopott ez a tudása.

Azt is elárulta, hogy a zene nagyon fontos szerepet tölt be az életében, és nagyon szeret énekelni is,

de arról nincs meggyőződve, hogy tud is. Elárulta azt is, hogy melyik az a Barbra Streisand-dal, mely mindig megríkatja, aztán szakmaibb hangnemre váltva, szóba kerül, hogy a zenének milyen erős pszichológiai szerepe van.

A különböző stílusú zenék különböző területeket aktiválnak az agyunkban, így valóban létezik az a trükk, hogy a vidám, pörgős zenéktől mi magunk is vidámak és energikusak leszünk, míg a lassabb, líraibb daloktól érzelmesebb, akár szomorúbb hangulatba kerülhetünk.

Aztán a műsorvezető feltette azt a kérdést, hogy mi az a pont, amikor az embernek valóban érdemes pszichológushoz fordulni az életében. A szakember erről úgy vélekedett, hogy „jobb megelőzni, mint kezelni”. Hiszen nemcsak akkor kellene a pácienseknek segítséget, szaktanácsot kérniük, amikor már krízishelyzet van, hanem az egészséges szinten tartás végett is, mely trükköt a tengerentúlon már felismerték. Almási Kitti bevallotta, hogy ő maga is jár pszichológushoz, és a gyerekeinek is fogja javasolni ezt. Aztán újra a szimfonikus zenekar növelte az est fényét, Schumann Genovéva nyitánya című darabjával.

A MÁV Szimfonikusok csodálatos aláfestő zenét varázsoltak az estének
A MÁV Szimfonikusok csodálatos aláfestő zenét varázsoltak az estének

Krízisek

Az este során 2 téma köré épült a beszélgetés, az első a „krízisek” témaköre volt. Megtudhattuk, hogy mihez érdemes fordulni, ha krízishelyzetbe kerülünk. A szakember szerint a jelenlegi háborús helyzet viszont fenekestül felforgatta a dolgokat. Hiszen ez valóban szinte mindenre rányomja a bélyegét. Ilyenkor az ember személyes problémája eltörpül egy ilyen méretű katasztrófa mellett.

Általánosságban, rendes körülmények között viszont érdemes a művészetekhez, alkotáshoz, a barátainkhoz, sporthoz vagy naplóíráshoz fordulni. Ezek után Ravel darabja csendült fel, mely kitűnő aláfestésnek bizonyult a felvetett témát illetően.

Almási Kittivel az est házigazdája, Seidl Dénes beszélgetett
Almási Kittivel az est házigazdája, Seidl Dénes beszélgetett

Szerelem

Az est második blokkjában már vidámabb vizekre eveztek a beszélgetés résztvevői, hiszen a párkapcsolatok kerültek terítékre. A párkapcsolatokról úgy érezhetjük, hogy már mindent tudunk, de a szerelem témája mégis örök. A pszichológusnő szerint az egyik legnagyobb hiba, melyet az emberek általánosságban elkövetnek, hogy társfüggők lesznek. Partner nélkül félembernek érzik magukat, ezért sokszor belesodródnak olyan kapcsolatokba is, melyek nem őszinték.

A másik hiba, amit sokszor elkövetünk, a túlidealizálás, mely során túl sok szereppel ruházzuk fel a másik felet.

Amikor elmúlik a rózsaszín köd, akkor szokott leginkább eldőlni, hogy partnerünk furcsaságai idegesítenek minket, vagy ezekkel együtt szeretjük őt, úgy, ahogy van. Egy kapcsolat elmélyülésekor pedig sokan elkövetik azt a hibát is, hogy megijednek, és kihátrálnak, ezek után pedig új, felszínes izgalmakat keresnek, ahelyett, hogy egy sokkal intimebb dimenzióba lépnének párjukkal. De a szakvélemény szerint fontos tudatosítani magunkban, hogy a szerelmünk elsősorban maradjon meg a szerelmünknek, ne pótapánk, gyerekünk, főnökünk vagy a szuperhősünk legyen.

Almási Kitti azt is elárulta, tapasztalata szerint főleg a 30-as nőknél lépett fel egy olyan tendencia, hogy olyannyira kétségbeesettek a biológiai órájuk miatt, hogy az igényeiket túlságosan is alább adják, mely döntés boldogtalan párkapcsolatot szül. Ahogy egy érzékletes hasonlattal meg is fogalmazódott mindez: „Olyannyira vágyunk valakire, hogy a végén már mindegy, ki az, és szép lassan eljutunk a szűzérmétől a bolti párizsiig a minőséget tekintve.”

Majd a sírig tartó szerelem szellemében felcsendült az est zárásaként Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitánya.

Meglepetés?

Jó hír, hogy a rendezvénysorozat folytatódik, és legközelebb nyáron érkezik újabb állomásához A Zene Show-ja, de a meghívott vendég személyét egyelőre még titok fedi.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra