Hihetnénk, hogy a paradicsomleves valamelyik magyar menzán született, annak érdekében, hogy a jó sok cukorral készült szirupos lé segítségével valahogy leimádkozzák a gyerekek torkán ezt a termést, de nem lenne igazunk. Az olasz nemzeti konyha alapanyagául szolgáló paradicsomból levest először Maria Parloa készített 1872-ben, a menzás nénik csak utána következtek.
Szerintem nagyon érdekes, hogy a kiskertek tanácsadó szakanyagai szerint éppen olyan zöldségeket érdemes mellette termeszteni, amivel a gasztronómiában is tök jól összeillenek. Paradicsom mellé érdemes káposztát, zellert, petrezselymet, spenótot, hagymát, salátát, babot, sárgarépát vetni – ezekkel finom is a paradicsom.
A zelleres leves egy kicsit feldobja a hagyományos ízt, és még menőn is néz ki, ha tálaláskor friss zellerszárral díszítjük.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 nagy doboz natúr paradicsompüré
- 1 kisebb darab zellergumó
- 6 darab friss koktélparadicsom
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál olaj
- 0.5 liter húsalaplé
- 3 deci tejszín
- ízlés szerint só
- ízlés szerint színesbors-keverék
Elkészítés:
A zellert gondosan megtisztítjuk, majd lereszeljük. Fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a reszelt zellert, és egy-két percig pirítjuk. Ezután mehet rá a tejszín, az alaplé, a fűszerek, majd fedő nélkül főzzük egy pár percig. Közben a paradicsompürét simára keverjük a liszttel és egy merőkanálnyi meleg levessel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Ezek után alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd néhány percig, amíg besűrűsödik.
Tehetsz a levesbe végül egy-két friss, kockára vágott paradicsomot levesbetétnek, de sült hagymával, egy nagy adag spenóttal vagy mozzarellával is kiváló. Vagy mindegyikkel.:)