A tény, amit te is rosszul tudtál a világ leghíresebb festőjéről

A holland posztimpresszionista festő, Vincent van Gogh azoknak a művészeknek a sorát gyarapítja, akik nélkülözéssel teli életük után, halálukkal váltak híressé. Azonban a mítosz, miszerint életében csak egyetlen képét vásárolták meg tőle, hamisnak bizonyult.

Vincent van Gogh a művészettörténet egyik legkülönösebb csodabogara. Egy Gauguinnel folytatott vita után levágta saját fülét, amelyet aztán egy prostituáltnak ajándékozott. Egész életében idegrohamok gyötörték. Egyik legmegkapóbb festményét, a Csillagos éj című képet egy elmegyógyintézet falai között alkotta meg. Úttörő látásmódja és szokatlan munkamódszere éppen olyan rendkívüli volt, mint amilyen az élete. Nem csoda, hogy a halála óta eltelt több mint egy évszázadban az alakját övező legendák összemosódtak a valósággal. 

Bárki, aki már találkozott Vincent van Gogh nevével, biztosan hallott a megdöbbentő és szomorú tényről is, miszerint a festő életében csak egyet tudott eladni műalkotásai közül. Ha mégsem, elég egyszerűen rákeresnie az interneten, és cikkek százaira bukkanhat, amelyek a holland festő, eladások tekintetében, kudarcos karrierjéről írnak. 

Az amszterdami Van Gogh Múzeum honlapján található információ azonban megcáfolja ezt az állítást. Annak ellenére, hogy a művész valóban szerény, dicstelen körülmények között kényszerült leélni az életét, egynél több képét vásárolták meg. Igaz, a pontos számban nem lehetünk biztosak.

Vincent van Gogh „egyetlen eladott festménye”, a Vörös szőlőhegy
Vincent van Gogh „egyetlen eladott festménye”, a Vörös szőlőhegyWikipédia

Vincent az első megbízatását Cor nevű nagybátyjától kapta. A férfi műtárgyakkal kereskedett, és hogy segítsen nélkülöző unokaöccsén, tizenkilenc hágai városképet rendelt tőle. Bár a festő az üzleti életben sosem boldogult olyan jól, mint a színek és fények birodalmában, egyik alkotását ő maga adta el egy párizsi műkereskedőnek, Julien Tanguy-nak. Testvére hírnevének fellendítésében Theo van Gogh is közreműködött, egy másik Van Gogh-művet egyenesen egy londoni galériába juttatott. 

Az egyetlen eladott képről szóló mítosz főszereplőjét, a Vörös szőlőhegyet egy barátja, Eugéne Boch nővére, Anna Boch vásárolta meg. A festmény 1888-ban született, Van Gogh arles-i tartózkodása alatt. Ma a moszkvai Puskin Múzeumban található meg. 

Korai éveiben Vincent nem csak árulta műveit, el is cserélte őket más művészekkel némi élelem vagy a munkáihoz szükséges eszközök fejében. Ha pedig ezekre is eladott képekre tekintünk, Van Gogh festményei közül valójában sokkal több talált gazdára, mint hittük. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra