Két világmárka, amit egy családi balhé szült

GettyImages-1345487665

Egy egész várost szakított ketté a híres testvérpár harca, ám cserébe kaptunk két sportmárkát, amiért a német kisváros lakói a mai napig rendkívül hálásak.

Máig nem tisztázott, hogy a Dassler fivérek miért csaptak össze. Mindenesetre érdekes teóriák láttak napvilágot, mi volt az a vitás helyzet, ami után létrejött az Adolf Dassler alapította Adidas, illetve Rudi Dassler Puma nevű világmárkája. Egyesek titkos viszonyról, mások a stoplis cipő körül kialakult cirkuszra gyanakodnak.

Az Adidas és a Puma neve összeforrt a testvérháborúval

„A Dassler fivérek szakítása Herzogenaurach város számára olyan volt, mint a berlini fal felépítése a német főváros számára” – mondja egy helyi újságíró. Azt leszámítva, hogy míg a berlini fal évtizedekkel ezelőtt leomlott, az Adidas és a Puma között a lassan 80 éve kezdődött ellentét még mindig nyilvánvaló minden, a városba látogató kívülálló számára. Hogyan is kezdődött ez az extrém méreteket öltő családi vita?

Adolf Dassler szobra a német kisvárosban
Adolf Dassler szobra a német kisvárosbanpicture alliance / Getty Images Hungary

Aranyat érő futócipő

1920-ban Adolf Dassler átvette apjától a cipészstafétabotot, majd négy évvel később már a testvérével, Rudival gyártotta a sportcipőket. Ekkor még a vállalkozás Gebrüder Dassler, azaz Dassler fivérek néven futott. Minden idillinek tűnt, a családi biznisz szépen fel is futott: az 1936-os berlini olimpián már a Dassler testvérek által kifejlesztett futócipőben szerzett négy aranyat az amerikaiaknak Jesse Owens sprinter. Már 25 éve dolgozott együtt a két testvér, amikor történt valami közöttük, és aminek hatására Dasslerék feloszlatták közös cégüket és rivális vállalatot alapítottak a Herzogenaurach központját átszelő Aurach folyó két partján, az Adidast (Adi + Dass[ler]) és a Pumát.

A két világmárka jelenlegi vezérigazgatói már jó kapcsolatot ápolnak egymással
A két világmárka jelenlegi vezérigazgatói már jó kapcsolatot ápolnak egymássalpicture alliance / Getty Images Hungary

A mai napig itt áll ennek a két cégóriásnak a székhelye, alig pár kilométerre egymástól

Még ma sem tisztázott, min veszett össze annyira a két testvér, hogy soha nem került sor a békülésre. Az egyik verzió szerint Rudinak viszonya volt Adi feleségével, Käthével, és ezt nem tudta megbocsátani a testvérének. Az a pletyka is szárnyra kapott, hogy nem tudtak megegyezni azon, kinek az ötlete volt a stoplis cipő, de arról is beszéltek egy időben, hogy egy szörnyű félreértés miatt szakított a páros: 1943 egyik éjszakáján a kisvárost a szövetségesek bombázták. Adolf felesége épp abban a pillanatban ért le az óvóhelyre, amikor Rudi azt mondta: „Megint visszajöttek ezek a mocskok.” Adolf meg volt győződve arról, hogy róla beszélt a fivére, holott állítólag az amerikaiakat szidta csupán a híresen nácibarát testvér.

Akárhogy is volt, a kenyértörés évtizedeken keresztül megosztotta a várost: meghatározta, ki melyik kocsmában ivott, melyik hentesnél vásárolt, arról nem is beszélve, milyen cipőt hordott.

„Volt idő, amikor ha az egyik cég alkalmazottja feleségül vette a másik cég alkalmazottját, azzal kivívta a család és a kollégák haragját is” – meséli Klaus-Peter Gäbelein, a helyi Örökségvédelmi Egyesület munkatársa. „Még a vallásban és a politikában is szemben álltak egymással: a Pumát katolikusnak és politikailag konzervatívnak, az Adidast protestánsnak és szociáldemokratának tartották.”

Adi és Rudi nem beszéltek egymással, még akkor sem, amikor Rudi a hetvenes években a halálos ágyán feküdt, és a pap odahívatta Adit. A városlakók mégis hálásak a családi viszályért: „A veszekedésük nélkül nem adhatna otthont a kisvárosunk ennek a két globális piaci szereplőnek” – mondja Gäbelein.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra