Mai minisokk: ez a hétköznapi adalékanyag lehet a cukorbetegséged okozója a tudomány szerint – kerüld el, ha teheted!

Azt már régóta tudjuk, hogy a kettes típusú cukorbetegség oka lehet örökölt hajlam, elhízás, és leginkább ezek kombinációja, de most valami újat hozott a tudomány: egy olyan adalékanyagot neveztek meg, amit ha elkerülsz, egy kicsit csökkentheted az állapot kialakulásának esélyét.

Úgy tűnik, egy megszokott élelmiszer-adalékanyag összekapcsolható az inzulinrezisztencia kialakulásával. És hogy ez mit jelent? Egy tanulmány szerint a vizsgált adalékanyag megváltoztathatja az anyagcserét oly módon, hogy növeli a cukorbetegség kockázatát. Az embereken és egereken végzett kutatásokat magában foglaló tanulmány a propionát nevű élelmiszer-adalékanyagot vizsgálta, amely hivatalosan azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza a penészgombák növekedését, így széles körben használatos tartósítószerként például sajtokban és pékárukban.

A tanulmány megállapította, hogy egereknél a propionát fogyasztása rövid távon magas vércukorszinthez, hosszú távon pedig súlygyarapodáshoz és inzulinrezisztenciához vezetett. (Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet nem reagál megfelelően az inzulin hormonra, amely segíti a sejteket a cukor vagy glükóz felvételében. Az ilyen rezisztencia a cukorbetegeknél tapasztalható magas vércukorszinthez vezethet, így okozhatja végül annak kialakulását a szóban forgó adalékanyag.)

Egy kisebb kísérletben, amit viszont már emberekkel végeztek, a propionátot fogyasztók inzulinrezisztenciájának átmeneti növekedését tapasztalták néhány óra leforgása alatt, összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztották az adalékanyagot.

Ez a két, viszonylag kis létszámú kutatás a szakemberek szerint sem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a propionát cukorbetegséget okoz. A szerzők szerint hosszabb időn keresztül végzett nagyobb vizsgálatokra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a gyanús hozzávaló valóban hozzájárul-e embereknél is a cukorbetegség kialakulásához, és ha igen, milyen egyéb körülmények fennállása esetén.

Ennek ellenére az eredmények aggályosak, tekintettel arra, hogy a propionátot milyen széles körben használják – írták a szerzők a Science Translational Medicine folyóiratban megjelent cikkükben. 

Dr. Gökhan Hotamisligil, a tanulmány vezető szerzője, a genetika és anyagcsere professzora összefoglalójában kiemelte:

„Ha megértjük, hogyan befolyásolják az élelmiszerekben található összetevők a szervezet anyagcseréjét molekuláris és sejtszinten, az segíthet egyszerű, de hatékony intézkedések kidolgozásában az elhízás és a cukorbetegség kettős járványának leküzdésére.”

A cukorbetegség oka lehet az egyik kedvenc fogásod
A cukorbetegség oka lehet az egyik kedvenc fogásodnicoletaionescu / Getty Images Hungary

Egy újabb tanulmányban a kutatók először propionátot adtak egereknek, és megállapították, hogy az adalékanyag több hormon szintjének növekedéséhez vezetett. Ezek közé tartozik a glukagon (amely arra utasítja a májat, hogy cukrot engedjen be a véráramba), a noradrenalin (amely részt vesz a vérnyomás szabályozásában, és emeli a vércukorszintet is) és a zsírsavkötő fehérje (amelyről úgy gondolják, hogy részt vesz a zsírsavanyagcserében). Ez a hormonszint-emelkedés hiperglikémiához vagy magas vércukorszinthez vezetett az egerek esetében.

Amikor a kutatók 20 hétig vizet adtak az egereknek alacsony dózisú propionáttal (hasonlóan a tartósított élelmiszerekben található koncentrációkhoz), gyarapodott az állatok súlya, és megnövekedett inzulinrezisztenciát mutattak

Hogy megtudják, hogyan érvényesülnek ezek az eredmények az emberekre nézve, a kutatók tanulmányt végeztek 14 egészséges, sovány testalkatú résztvevővel, akiknek nem volt cukorbetegségük. A résztvevők olyan ételt kaptak, amely vagy 1 gramm propionátot (a feldolgozott élelmiszer egyetlen étkezésében megtalálható mennyiség) vagy placebót tartalmazott. Az alanyoktól vérmintát vettek egyszer étkezés előtt, majd rendszeres időközönként étkezés után 4 órán keresztül. Egy héttel később a résztvevők visszatértek a laborba, és azok, akik eredetileg propionátot kaptak, placebót kaptak, és fordítva. A tanulmány megállapította, hogy amikor az emberek propionátot kaptak, a hormonszintjük az egereken végzett vizsgálatokhoz hasonló növekedést jelzett. A propionátot kapó résztvevők magasabb inzulinszintet és inzulinrezisztenciát mutattak. Mindkét csoportban hasonló volt a vércukorszint csúcsértéke étkezés után, de a propionátcsoportban jóval tovább tartott, amíg a vércukorszintjük visszatért a kiindulási értékre.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra