Mai minisokk: ez a hétköznapi adalékanyag lehet a cukorbetegséged okozója a tudomány szerint – kerüld el, ha teheted!

Azt már régóta tudjuk, hogy a kettes típusú cukorbetegség oka lehet örökölt hajlam, elhízás, és leginkább ezek kombinációja, de most valami újat hozott a tudomány: egy olyan adalékanyagot neveztek meg, amit ha elkerülsz, egy kicsit csökkentheted az állapot kialakulásának esélyét.

Úgy tűnik, egy megszokott élelmiszer-adalékanyag összekapcsolható az inzulinrezisztencia kialakulásával. És hogy ez mit jelent? Egy tanulmány szerint a vizsgált adalékanyag megváltoztathatja az anyagcserét oly módon, hogy növeli a cukorbetegség kockázatát. Az embereken és egereken végzett kutatásokat magában foglaló tanulmány a propionát nevű élelmiszer-adalékanyagot vizsgálta, amely hivatalosan azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza a penészgombák növekedését, így széles körben használatos tartósítószerként például sajtokban és pékárukban.

A tanulmány megállapította, hogy egereknél a propionát fogyasztása rövid távon magas vércukorszinthez, hosszú távon pedig súlygyarapodáshoz és inzulinrezisztenciához vezetett. (Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a szervezet nem reagál megfelelően az inzulin hormonra, amely segíti a sejteket a cukor vagy glükóz felvételében. Az ilyen rezisztencia a cukorbetegeknél tapasztalható magas vércukorszinthez vezethet, így okozhatja végül annak kialakulását a szóban forgó adalékanyag.)

Egy kisebb kísérletben, amit viszont már emberekkel végeztek, a propionátot fogyasztók inzulinrezisztenciájának átmeneti növekedését tapasztalták néhány óra leforgása alatt, összehasonlítva azokkal, akik nem fogyasztották az adalékanyagot.

Ez a két, viszonylag kis létszámú kutatás a szakemberek szerint sem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a propionát cukorbetegséget okoz. A szerzők szerint hosszabb időn keresztül végzett nagyobb vizsgálatokra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a gyanús hozzávaló valóban hozzájárul-e embereknél is a cukorbetegség kialakulásához, és ha igen, milyen egyéb körülmények fennállása esetén.

Ennek ellenére az eredmények aggályosak, tekintettel arra, hogy a propionátot milyen széles körben használják – írták a szerzők a Science Translational Medicine folyóiratban megjelent cikkükben. 

Dr. Gökhan Hotamisligil, a tanulmány vezető szerzője, a genetika és anyagcsere professzora összefoglalójában kiemelte:

„Ha megértjük, hogyan befolyásolják az élelmiszerekben található összetevők a szervezet anyagcseréjét molekuláris és sejtszinten, az segíthet egyszerű, de hatékony intézkedések kidolgozásában az elhízás és a cukorbetegség kettős járványának leküzdésére.”

A cukorbetegség oka lehet az egyik kedvenc fogásod
A cukorbetegség oka lehet az egyik kedvenc fogásodnicoletaionescu / Getty Images Hungary

Egy újabb tanulmányban a kutatók először propionátot adtak egereknek, és megállapították, hogy az adalékanyag több hormon szintjének növekedéséhez vezetett. Ezek közé tartozik a glukagon (amely arra utasítja a májat, hogy cukrot engedjen be a véráramba), a noradrenalin (amely részt vesz a vérnyomás szabályozásában, és emeli a vércukorszintet is) és a zsírsavkötő fehérje (amelyről úgy gondolják, hogy részt vesz a zsírsavanyagcserében). Ez a hormonszint-emelkedés hiperglikémiához vagy magas vércukorszinthez vezetett az egerek esetében.

Amikor a kutatók 20 hétig vizet adtak az egereknek alacsony dózisú propionáttal (hasonlóan a tartósított élelmiszerekben található koncentrációkhoz), gyarapodott az állatok súlya, és megnövekedett inzulinrezisztenciát mutattak

Hogy megtudják, hogyan érvényesülnek ezek az eredmények az emberekre nézve, a kutatók tanulmányt végeztek 14 egészséges, sovány testalkatú résztvevővel, akiknek nem volt cukorbetegségük. A résztvevők olyan ételt kaptak, amely vagy 1 gramm propionátot (a feldolgozott élelmiszer egyetlen étkezésében megtalálható mennyiség) vagy placebót tartalmazott. Az alanyoktól vérmintát vettek egyszer étkezés előtt, majd rendszeres időközönként étkezés után 4 órán keresztül. Egy héttel később a résztvevők visszatértek a laborba, és azok, akik eredetileg propionátot kaptak, placebót kaptak, és fordítva. A tanulmány megállapította, hogy amikor az emberek propionátot kaptak, a hormonszintjük az egereken végzett vizsgálatokhoz hasonló növekedést jelzett. A propionátot kapó résztvevők magasabb inzulinszintet és inzulinrezisztenciát mutattak. Mindkét csoportban hasonló volt a vércukorszint csúcsértéke étkezés után, de a propionátcsoportban jóval tovább tartott, amíg a vércukorszintjük visszatért a kiindulási értékre.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra