13 trend, ami meghatározhatja a jövő utazásait

GettyImages-672152667

Az utazásoknál egyre komolyabb szerephez juthat a fenntarthatóság, de különleges élményekben sem lesz hiány.

A világméretű koronavírus-járvány miatt a turizmus egy időre megtorpanni látszott, a következő években azonban ismét újabb lendületet kaphat. A Condé Nast Traveller összeszedte, milyen jelenségek, trendek határozhatják meg a jövő utazásait.

1. Szafari európai módra

Medvelesés Lengyelországban és Szlovákiában, jávorszarvasok és farkasok megfigyelése Svédország érintetlen erdeiben, látogatás a paleolitikus emlékeiről is híres, gyurgyalagfélék és egyiptomi keselyűk által benépesített portugáliai Côa-völgybe vagy a bölények látványának megcsodálása a hollandiai Maashorst természetvédelmi területen kialakított szálláshely padlóba süllyesztett kádjából. Az európai fauna újjáépítésén dolgozó természetvédők és a zöldgondolkodású házigazdák között létrejövő együttműködéseknek köszönhetően a jövőben egyre több lehetőséged lesz, hogy az öreg kontinens vadregényes tájain kivételes természetközeli élményekben legyen részed.

Medve a Magas-Tátrában
Medve a Magas-Tátrábanvencavolrab / Getty Images Hungary

2. Az újságosbódék reneszánsza

A koronavírus miatti lezárások következtében világszerte felértékelődött az újságárusok szerepe, amelyek kioszkszerű funkciókkal kezdtek bővülni, és a helyi közösségi élet kreatív színtereivé váltak. Barcelonában például már van olyan hely, ahol helyi művészek falfestményei mellett lehet finom kézműves kávét kortyolgatni. Más városokban a kiadók a saját kezükbe vették sorsukat. Manhattanben a Columbia Journalism Review magazin egy „álhírek” standot rendezett be, hogy segítse az olvasókat a téves információk felismerésében.

3. A Clubhouse térhódítása

Az utazás és a kommunikáció mindig is összefonódott, de manapság már teljesen új platformok kerülnek előtérbe. Erre jó példa a csak meghívással használható Clubhouse nevű mobilalkalmazás, ami a podcastokhoz hasonló elven épül fel, csak exkluzívabb köntösbe csomagolva. A hírességek, köztük Oprah, Elon Musk és Mark Zuckerberg által is kedvelt appon keresztül a beszélgetések élőben, virtuális szobákban zajlanak, ám ezokat nem lehet rögzíteni, így visszahallgatni sem, hozzászólni pedig csak azok tudnak, akiket erre külön jogosultsággal ruháznak fel. A jövőben talán a Clubhouse lesz az az alkalmazás, amit utazás közben is aktívan használsz.

4. Újrahasznosított anyagok alkalmazása

A fenntarthatóság a turizmusban is egyre fontosabb szemponttá válik, és a jövőben nagyobb hangsúlyt kaphat az utazásokhoz szánt ruházatnál, kiegészítőknél is. A Loewe például egy kültéri ihletésű kapszulakollekció keretében egy többfunkciós hátizsákot dobott piacra, ami feleslegessé vált katonai ruházatból, újrahasznosított szálak felhasználásával készült. A cég a bevételből az Ambiente Europeo környezetvédelmi szervezetet támogatja.

5. Vendéglátás törzsi módra

Ha valami igazán egyedi, autentikus utazási tapasztalatra vágysz, akkor alkalmad nyílhat belekóstolni néhány ősi közösség életébe. Az Ausztráliához tartozó Tasmániában a bennszülöttek szülőföldjének szívében lehetsz részese egy háromnapos expedíciónak, Kaliforniában a yurok törzs vendégeként kézi munkával készített kenuval ereszkedhetsz le a folyón, Norvégiában pedig egy számi rénszarvaspásztor társaságában vehetsz részt lékhorgászaton.

5
https://inbetween2021.com.au

6. Fejedelmi kényelem

Mi lehetne különlegesebb annál, mint hogy egy királyi palota ódon falai között pihend ki az utazás fáradalmait? Ez már a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájában, a Holyroodhouse-palotában, az indiai dzsaipuri városi palotában, vagy a versailles-i palotában is megvalósítható. Az utóbbiról azt mondják, felér egy időutazással a XVIII. századba.

7. Erdei kalandok

Az erdőknek van egy sajátos, magával ragadó hangulata, ami az utazások során is különleges adalékkal szolgálhat. Az erdei relaxációra kitűnő lehetőséget kínál Anglia Mindlands régiója, vagy Franciaország védett erdei, melyekben lombházakban lehet elmenekülni a világ zaja elől. Ha ez nem kapcsol ki, akkor semmi!

8. Társasozás a világ körül

A társasjátékok soha nem látott népszerűségnek örvendenek, az olyan régi klasszikusokkal, mint a Rizikó, Monopoly, a Carcassonne vagy a Catan telepesei, világszerte emberek tömegei játszanak. A trendnek a bezártsággal járó világjárgány csak újabb lendületet adott, így sokfelé társasjátékozós klubok, kávézók nyílnak, sőt több helyen, így az Egyesült Királyságban külön fesztivált is szentelnek a témának, ahol hasonló érdeklődésű utazókkal lehet összefutni.

9. Retró léghajózás

Bár a léghajózás a korabeli szerencsétlenségek miatt teljesen háttérbe szorult, a repülés világában többen is azon munkálkodnak, hogy biztonságosabb megoldásokat alkalmazva támasszák fel a műfajt. A modernizált léghajók úti céljai között nemcsak a Grand Canyon, hanem az Északi-sarkvidék is szerepel. Ide az OceanSky egy 16 fős kapacitású, alacsonyan és lassan repülő léghajóval viszi majd az utasokat, akik az üvegpadlón keresztül gyönyörködhetnek az alattuk elterülő tájban.

Az Airlander 10 léghajó
Az Airlander 10 léghajóhybridairvehicles.com

10. Offroad kerékpározás

A jövő a kerékpározás szerelmeseinek is számos izgalmat tartogat – főleg azok számára, akik szeretik a járatlan utakat. A világ legrégebbi terepmotoros klubja, az 1955-ban alapított Rough-Stuff Fellowship az Everest alaptáborába szervez túrákat, de a lehetőségek között szerepel Izland meghódítása is kezdetleges túrakerékpárokon.

11. Ökohotelek gombafarmokkal

A gombafarm szinte kötelező elemmé vált minden olyan nívósabb ökoszállodában, amelyik bizonyítani akarja környezettudatosságát: Angliában a Northumberland-i Battlesteadsben egy szállítókonténerben rendeztek be egy ilyen farmot, Somersetben a termesztés szalmán, míg a Maldív-szigeteken egy kunyhóban zajlik, amihez külön gombász is jár, míg Párizsban gombamódra szaporodnak a termesztésre használt mélygarázsok.

12. Zarándokutak nem csak zarándokoknak

Az első útikönyv a XII. századi „Codex Calixtinus” volt, ami az El Camino, vagyis az Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezető 800 kilométeres Szent Jakab-út bejárásáról szólt. Az útvonal ma is népszerű, olyannyira, hogy évről éve rekordszámú látogatót vonz, de a résztvevőket már nem a vallásos áhítat, hanem sokkal inkább a kihívás és a gondolatokban való élmélyülés lehetősége vonzza. A zarándokutak között hasonló klasszikusnak számít a Kumano Kodo ösvény Japánban és az Adam's Peak Srí Lankán.

A hollandiai Marker Wadden
A hollandiai Marker WaddenTasfotoNL / Getty Images Hungary

13. Ember alkotta szigetek

Miközben a dubaji Pálma-szigetek nem éppen a fenntarthatóság szimbólumai, addig Dániában és Hollandiában több pozitív példa is akad. A holland Markermeer-tóban 2016 óta fokozatosan homokból, agyagból és iszapból dolgoznak öt sziget kialakításán. Ezek közül négy vízimadaraknak ad otthont, miközben az ötödiken éjszakai látogatásra alkalmas kunyhókat építettek mennyezetig érő ablakokkal, Tetris-szerű formavilággal és éghajlatsemleges napelemekkel, melyekből megfigyelhető a vadvilág.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra