Az egész világot bejárta egy nem létező ország útlevelével – Földönkívülinek hiszik azóta is sokan

GettyImages-666625082

A történet az ötvenes évekre nyúlik vissza, amikor egy férfi megérkezett a tokiói repülőtérre Japánban, és a vámhoz ment. Amikor azonban a tisztviselők megnézték a személyi igazolványát, döbbenten látták, hogy egy nem létező országból származik, amelynek neve Taured.

Amikor a vámosok kérdőre vonták, a férfi Zegrus Nasszer ezredes hírszerző ügynökként írta le magát. Ezt egy nagyon meggyőző, bár hamis, ismeretlen nyelven írt útlevéllel próbálta igazolni. Azt állította, hogy már harmadszor látogat Japánba ezzel az útlevéllel. A vámtisztviselők több különböző európai valutát találtak nála. Az útlevelét a világ számos repülőterén lepecsételték, beleértve korábbi tokiói látogatásait is. Mivel az útlevél a kitalált országot leszámítva nem tűnt hamisnak, a rendőrség bevitte a férfit, hogy feltegyenek neki néhány kérdést.

A tisztviselők megkérték a férfit, hogy mutassa meg Tauredet a térképen, mire az Andorrai Hercegségre bökött, amely Franciaország és Spanyolország határán fekszik. Amikor látta, hogy az általa kitalált ország – nyilvánvalóan – nincs ott, a férfi ugyanolyan zavarodott lett, mint a tisztviselők. Mivel azt feltételezték, hogy talán kém vagy bűnöző, egy hotelszobában tartották a férfit, két őrrel az ajtaja előtt, amíg ők elmentek a feletteseikért – de mire visszatértek, a szájról szájra terjedő mese szerint a titokzatos férfi eltűnt. A történet az évek során érdekes összeesküvés-elméleteket szült, a külföldi kémtől az időutazón át az idegen civilizációból származó űrutazóig. Könyvek is készültek a témában, a történet pedig a TikTok és a YouTube egyik kedvenc témája, amely különösen az összeesküvés-elméleteket gyártók fantáziáját foglalkoztatja.

Taured soha nem létezett, de azért a vicc kedvéért készítettek hozzá hamis útlevelet, ami jól jött volna utazáskor a híres csalónak.
Taured soha nem létezett, de azért a vicc kedvéért készítettek hozzá hamis útlevelet, ami jól jött volna utazáskor a híres csalónak.Love Employee / Getty Images Hungary

Mi az igazság?

A hamis útlevéllel érkező férfit valóban elkapták a reptéren. Csakhogy nem Tauredből jött, egészen konkrét (hamis) élettörténete volt: az Egyesült Államokban született, Csehszlovákián és Németországon keresztül az Egyesült Királyságba költözött, és ott járt középiskolába. A második világháború alatt a Királyi Légierő pilótája volt, és egyszer német fogságba esett. A háború után Latin-Amerikában élt. Később az amerikaiak kémje lett Dél-Koreában, pilótaként szolgált Thaiföldön és Vietnámban, majd az Egyesült Arab Köztársaságba került. Japánba titkos küldetésre érkezett, amelynek keretében japán katonai önkénteseket toborzott az Egyesült Arab Köztársaság számára. Végül a hatóság emberei az említett országokkal való kapcsolatfelvétel után megállapították, hogy az információk hamisak, ahogy az útlevélben látható pecsétek is.

A tokiói Haneda Airport napjainkban.
A tokiói Haneda Airport napjainkban.SOPA Images / Getty Images Hungary

A csaló utazása alaposan meg volt tervezve

A történetről szóló eredeti jelentésből kiderül, hogy a férfit valójában John Zegrusnak hívták, és 1960-ban Japánban vették őrizetbe okirat-hamisítás vádjával. A brit alsóházban akkoriban komoly vitát váltott ki az ügy, mely szerint egy kalandvágyó férfi hamis útlevéllel képes volt bejárni az egész világot, mire fennakadt a japán ellenőrzésen. Sokan emiatt érveltek amellett, hogy az útlevél önmagában nem elegendő a személyazonosság igazolására. Zegrust egyébként nem sokkal később elkapták, miközben a Chase Manhattan Bank japán irodájában egy 200 000 jenes csekket és egy 140 dolláros utazási csekket, a Bank of Korea japán irodájában pedig 100 000 jent próbált beváltani. Egy év börtönbüntetésre ítélték csalásért és okirat-hamisításért. Ez nagyon nem tetszett neki, egy elcsent üvegdarab révén megpróbálta kivonni magát a szankciók alól, de ebben megakadályozták. Szabadulása után Japánból Hongkongba toloncolták. Története cseppet sem ért fantasztikus, mesés véget, talán pont ezért szeretik továbbra is sokan azt hinni, hogy Taured valahol létezik, lakói pedig fel akarták venni velünk a kapcsolatot. 

Szerinted elég szigorúak a repülőtéri biztonsági intézkedések?

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra