Közeleg az év legnagyobb bulija, íme 6 szórakoztató újévi érdekesség és hagyomány

Nálunk a lencse és a malac a legfontosabbak, de vajon a nagyvilágban és a régmúltban hogyan ünnepelték az év legnagyobb buliját, és milyen babonák kapcsolódtak az első naphoz? Már mutatjuk is!

Ki gondolta volna, hogy az újévi buli nem csak néhány évtizedes, esetleg évszázados hagyomány? Ahogy azt sem sejtettük, hogy bőven akad még gasztrotipp az év első napjára, ha az ember igazán boldog és egészséges szeretne lenni a következő hónapokban. Íme 6 izgalmas érdekesség, amit kevesen tudnak az újévről. 

Nagyon régi a hagyomány

Sokan, sokféleképpen nem emlékeznek a kezdetekre, egy biztos: már akkor is volt újévi buli, amikor azokat nem január elsején tartották. Egy darabig karácsony első napja jelezte az új év kezdetét, amíg 1691-ben XII. Ince pápa ki nem hirdette, hogy az új év január 1-jén kezdődik. A legvalószínűbb mégis az, hogy elsőként az ókori Mezopotámiában lehettek újévet ünneplő bulik, valamikor időszámításunk előtt 2000-ben. Az akkori vigadalom azonban egyáltalán nem hasonlított a ma ismertekre, hiszen márciusban tartották, egészen 11 napon át. 

A korai római naptár március 1-jét jelölte meg az új év kezdetének, ám a naptár még csak tíz hónapból állt. Január és február valamikor időszámításunk előtt 700 évvel csatlakozott a sorhoz Numa Pompilius római uralkodónak köszönhetően. 

Boldog új évet!
Boldog új évet!Todor Tsvetkov / Getty Images Hungary

Van néhány fura tradíció nálunk is

A lencse pénzt hoz, a malac kitúrja a szerencsédet, de vajon ezekről hallottál már?

Tilos a mosás, teregetés, mert az valaki halálát hozza, és tilos ezen a napon kivinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. A babona szerint a szilveszteri álom beteljesedik, ezért érdemes aludni is valamennyit ezen az éjszakán. Ezen a napon a babona szerint nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet. A szilveszter éjjelén megfájduló fog valaminek a halogatását jelöli, amit már nem szabad továbbgörgetnünk az új esztendőben.

Sokan tesznek fogadalmakat, ezek a leggyakoribbak

Az amerikaiak 45 százaléka tesz újévi fogadalmakat, ez az arány vélhetően a legtöbb országban hasonló. A legfontosabb elhatározások a következők: fogyni, rendszerezni, kevesebbet költeni és többet spórolni, fittnek és egészségesnek maradni, valamint leszokni a dohányzásról. Míg az emberek közel fele tesz fogadalmakat, 25 százalékuk január második hetére le is mond az elhatározásáról.


Szilveszterkor mindenképpen együnk leveles zöldeket

Egy hagyomány azt mondja, hogy minél több leveles zöldséget eszel ezen a napon, annál nagyobb jólétet fogsz tapasztalni (milyen ösztönző az egészség megőrzésére). A hallal viszont jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), másutt viszont tilos halat enni, hiszen elúszik vele a szerencse.

New Yorkban van a világ egyik legnagyobb szilveszteri bulija 

Éjfél előtt egy perccel elkezdik leereszteni a szilveszteri gömböt a One Times Square tetejéről, az utolsó tíz másodpercben pedig mindenki együtt számol vissza, mielőtt kialszanak a fények. Ahogy éjfélt üt az óra, kezdődik a hatalmas ünnepség, lehullik a konfettieső, és elindítják a tűzijátékot is. 

Körülbelül 1 millió ember gyűlik össze a New York-i Times Square-en, hogy megnézzék a labda leereszkedését. A Times Square-i szilveszteri labdázás a tűzijáték tilalma miatt történt. Az első labda 1907-ben még viszonylag aprócska volt, és 100 darab 25 wattos lámpával világították meg. A mostanit már 2688 kristály borítja és 32 000 LED-es lámpa világítja meg.

Az oroszoknál is különleges ez a nap

Oroszországban az egyházi karácsony január 7-re esik, de ma már inkább elterjedt az a szokás, hogy szilveszterkor tartják meg. A 12 fogásos lakomát december 31-én tálalják fel, míg az ajándékozásra január 1-én kerül sor, így boldog karácsony helyett ezért gyakran boldog új évet kívánnak egymásnak az emberek.

A hagyomány gyökere I. Péter orosz cárral indult, aki bevezette Oroszországban a Julián-naptár használatát, amit egészen 1918-ig volt érvényben. Később a kormány javaslatára áttértek a világon elterjedt Gregorián-naptár használatára. Az 1918-as naptárreform úgy hidalta át a Julián-naptárból fakadó különbséget, hogy 1918-ban január 31. után február 14-e következett Ez az oka annak, hogy a régi naptár szerinti karácsony átkerült december 25-ről január hetedik napjára

Oszd meg másokkal is!
Mustra