Trokán Nóra összeomlik a szavak súlya alatt

IMG 2561

„Van-e még féltés minden szóban, van-e még bármi? (...) Vagyok-e még valakid?” – kérdezi Szakács Gergő legújabb dalában. Súlyos kérdések, számunkra pedig különösek kedvesek is, hiszen a Van-e még? szövegének társszerzője lapunk vezető szerkesztője, az Artisjus-díjas dalszerző, Hujber Szabolcs. Gergőt és Szabolcsot a Dívány szerkesztőségében faggattam a kulisszatitkokról.

A Follow The Flow énekesének április végén jelent meg első szólólemeze, az Evolúció, amelyen a Van-e még? is felcsendül. A szerzeményhez már a videóklip is elkészült, melyben Trokán Nóra szólal meg Gergő hangján.

Szakács Gergő szólólemeze az elmúlt több mint tíz év zenei és érzelmi evolúcióját mutatja be. „Szabolccsal már nem ez az első közös munkánk. Tavaly Messengeren írtam rá, hogy lenne-e kedve segíteni egy dalban, így született meg a Képtelen című szerzemény. Nagyon jól összerázódtunk, igazából akkor nem is találkoztunk, mégis jól ment a közös munka. Tudtuk, hogy ennek lesz még folytatása” – kezdte mesélni Szakács Gergő a Díványnak.

Szakács Gergő első szólólemezéről mesélt
Szakács Gergő első szólólemezéről meséltKiss Marietta Panka

„Valóban, találkoznunk sem kellett, de szinte dobáltuk egymásnak a jó sorokat, és úgy gondoltuk, ezt a metodikát érdemes továbbvinni. Mind a ketten empatikus, kicsit érzékenyebb emberek vagyunk, így könnyen egymás érzelemvilágára tudtunk hangolódni. Nekem nagyon fontos, hogy amit írok, abban mindig legyen valami érték. Gergő pedig rendszeresen olyan érzéseket jelenít meg a dalaiban, amik valóban értékesek, ezért is ment jól a közös alkotás” – tette hozzá Hujber Szabolcs.

A Van-e még? szövegének társszerzője Hujber Szabolcs
A Van-e még? szövegének társszerzője Hujber SzabolcsKiss Marietta Panka

A szerzőkben ott bujkál a titokzatosság

A fiúk elárulták, hogy egy jó dalra néha éveket kell várni, míg máskor szinte rögtön, a dallam születésével együtt jön pár olyan szó, amin el lehet indulni. A Van-e még? című dal gyorsan elkészült, de egyfajta titokzatosság veszi körül.

„Ez a titokzatosság belőlem jön, nem tudatos, de így alakult. Ez egy kicsit mindig izgalmas, nem is akarok tenni ellene. A mindennapokban is, ha valamiről beszélnem kell, azt inkább körülírom, ahelyett, hogy elmondanám konkrétan. Ez sokszor hátrányt jelent, sokan nem is tudják hova tenni, de ez van, ilyen az alapértelmezett beállításom” – árulta el az énekes.

„Szerintem ez abból is fakad, hogy egy kicsit introvertált személyek vagyunk. Az ilyen típusú emberekre jellemző, hogy a személyiségük egy részét nem mutatják meg azonnal, vagy nem úgy mutatják meg, ahogy más elképzeli. Talán ezzel függ össze ez a titokzatosság. Én azon mosolygok, hogy ugyanilyen "túlbonyolítós" vagyok, mint Gergő, talán ezért is hangolódtunk egymásra ilyen könnyen” – tette hozzá a dalszövegíró.

Mind a ketten egy kicsit introvertált személyek
Mind a ketten egy kicsit introvertált személyekKiss Marietta Panka

Féltékenység helyett inspirálják egymást

Az sem mindegy, hogy ki milyen tempóban dolgozik. Néha jól jönnek a határidők, de Gergő inkább akkor produktívabb, ha nem szorítják őt keretek közé.

„Akkor tudok a legjobb tudásom szerint alkotni, ha nincs rajtam az a nyomás, hogy ennek vagy annak márpedig meg kell lennie. Persze, ha van határidő, akkor előbb kész leszek, de vagyok annyira lelkiismeretes, hogy akkor is foglalkozzak vele, ha nem kell időre leadni. Olyan, hogy tökéletes, úgysem lesz soha, bármeddig lehetne csiszolni” – mondta Gergő.

„Nekem mindig kettős érzés, amikor elkészül a dal és már a közönség elé kerül. Ezekben a projektekben én félig láthatatlan vagyok. 

Az meglehetősen ritka, ha a dalszerzőt dicsérik, viszont vagyok annyira empatikus a számomra szimpatikus előadókkal, hogy ha szidják, akkor az nekem is fáj, feltámad olyankor az igazságérzetem.

Ennél a dalnál nem is én vagyok az egyetlen szövegíró, ez teljesen közös munka. Elismerem, ha valaki jobbat ír. A Van-e még?-ben szerintem pont az a legjobb négy sor – a második verzében –, amit Gergő alkotott meg. Megfigyeltem már többször Gergőnél, hogy ha küldök neki valamit, és rámondja, hogy jó, akkor ez a "jó" azt jelenti, hogy az én soraim inspirálják őt arra, hogy még jobbat írjon. Ennek nagyon fontos szerepe van, mert egyfajta katalizátorként működünk” – mondta Szabolcs, és ebben Gergő is teljesen egyetért.

„Igen, fel sem merül bennünk, hogy kinek a dominanciája érvényesül. Egyszerűen csak írunk valamit, figyelünk a másikra, kikérjük egymás véleményét, és közösen hozzuk össze a legjobbat” – tette hozzá Gergő.

Gergő a szólólemeze után a Follow The Flow zenekarra szeretne koncentrálni
Gergő a szólólemeze után a Follow The Flow zenekarra szeretne koncentrálniKiss Marietta Panka

Vízióból született a videoklip

Az egész dal egy gitárra lett hangszerelve, ami nem annyira jellemző. Az énekes elárulta, amikor megszületett a szöveg, akkor az egész dalt újrahangszerelték annak fényében, hogy milyen lett a tartalma. Gergő az elejétől fogva látta maga előtt a klipet is, ahogy ő fogalmaz: volt egy víziója.

„Tudtam, hogy egy fekete-fehér klipet szeretnék, ami egy snittből áll, rejtett vágásokkal, ez volt az alapkoncepció. Még Trokán Nóra személye is adott volt, ismertem őt még a Pilvakerből. 

Valahogy rögtön jó választásnak tűnt ehhez a dalhoz. Úgy képzeltem, hogy én éneklek, és egy nő tátogja el a szöveget, mert ebből a szemszögből lett kitalálva a dal.

Elég pátoszos és lírai, ezért egyensúlyozni kellett, hogy ízléses maradjon. A klip végén, amikor Nóra elsírja magát, és kicsit megőrül, először soknak tűnt, de a dal egyszerűen igényli ezt a részt” – véli Szakács Gergő.

Trokán Nóra magáénak érezte a fájdalmat

Amikor Nórát felkerestem, a színésznő elmondta, hogy a demó felvétel meghallgatása után rögtön tudta, hogy örömmel vállal szerepet a klipben.

Trokán Nóra szereti, ha érték van a szövegben
Trokán Nóra szereti, ha érték van a szövegbenYouTube

„Nagyon értékesnek találtam a szöveget, ami sokat jelent számomra. A dal egész hangulata megfogott, a fekete-fehér koncepció csak még közelebb hozta hozzám.

Az egész forgatás nagyon profi volt, egy este alatt kész lettünk vele.

Számomra egyáltalán nem volt furcsa, hogy én csak tátogok, és Gergő hangja szól, mert így nyert értelmet, hogy a női és a férfi szemszög is benne van a dalban. Nagyon könnyen bele tudtam helyezkedni, ilyenkor csak azt sajnálom, hogy a klipforgatás nem olyan, mint egy film, hogy várjuk a következő részt” – mondta Trokán Nóra.

Szakács Gergő a szólólemeze után most a Follow The Flow zenekarra szeretne koncentrálni, amit az elmúlt fél évben – saját bevallása szerint – egy kicsit elhanyagolt. Ám senki ne aggódjon, a saját dalok sem vesznek feledésbe, ahogy ideje engedi, újból írni fog, és szinte az is biztos, hogy Hujber Szabolccsal közösen készülnek az újabb slágerek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra