Erre fordítják a római Trevi kútba dobált pénzt

GettyImages-1058877518

Valójában nem romantikus álmok születnek azokból a milliókból, amiket turisták dobálnak az olasz főváros barokk szökőkútjába. Évente a látogatók legalább 1,5 millió dollárt hajítanak a római Trevi kútba, melyek bár a vízben landolnak, végül mégis nemes célt szolgálnak.

Van abban valami különösen romantikus, ha valaki a római Trevi-kútba pénzérmét dob. A hagyományhoz egy monda is fűződik, miszerint aki bedob egy érmét, az még biztosan visszatér Rómába, az „Örök Városba”. A históriának több változata is él. Egy másik mítosz szerint, amit filmen is megörökítettek, két kútba dobott pénzérme szerencsét hoz a házastárskeresésben, míg három érme segít a válásban. Egy másik változat szerint ahhoz, hogy az álmok valósággá váljanak, egy vagy három érmét kell a jobb kézzel, a bal vállon át a vízbe dobni. A turisták naponta mintegy háromezer eurónak megfelelő összeget dobnak a kútba, ahonnan minden éjjel össze is gyűjtik az érméket.

Nagyon sokan hisznek a babonában

Dobj be még két érmét a Trevi kútba, és újra Rómában romantikázhatsz, aminek akár egy gyönyörű esküvő is lehet a vége – tartja a hiedelem, ám vannak, akik szerint mindez csak ostoba turistacsalogató szlogen. Hogy hiszünk-e a babonáknak vagy sem, az már csak rajtunk múlik. Egy azonban biztos, évente több millió látogató özönlik a 18. századi nevezetességhez, hogy részesei legyenek az áhított csodának. Olaszország legszebb barokk szökőkútja pedig nagyon gyorsan megtelik pénzzel, így a városi önkormányzat munkatársai minden este kénytelenek összesöpörni és összegyűjteni a kút fenekén landoló, évi 1,5-2 millió dollárnyi érmét.

A Trevi kútba dobott pénzből a rászorulókat segítik
A Trevi kútba dobott pénzből a rászorulókat segítikSOPA Images / Getty Images Hungary

Miután a pénzt megtisztították és megszámolták, évek óta karitatív tevékenységek finanszírozására fordítja egy katolikus nonprofit szervezet, amely világszerte támogat egészségüggyel, katasztrófaelhárítással, szegénységgel és migrációval kapcsolatos ügyeket. A pénzből épült már élelmiszerbolt a szegényeknek, valamint gondozóház az AIDS-betegek megsegítésére.

Ahol három út találkozik

Az eredetileg Nicola Salvi által tervezett, és 1762-ben Giuseppe Pannini által megépített Trevi-kút megvalósítása három évtizedig tartott. Az építmény onnan kapta a nevét, hogy három út – olaszul „tre vie” –, a Via Dei Crocicchi, a Via Poli és a Via Delle Muratte találkozásánál épült meg.

A Trevi kút az elmúlt években megújult
A Trevi kút az elmúlt években megújulthocus-focus / Getty Images Hungary

A szökőkút a közelmúltban 2,2 millió dolláros átalakításon esett át, amelyet az olasz Fendi divatmárka finanszírozott, és másfél évig tartott. A nevezetesség LED-es világítást kapott, helyreállították márványhomlokzatát, amely az Óceán, az Egészség és a Bőség mitológiai alakjait ábrázolja.

Műfogsor a kútban 

A Tervi kútba szórt érmék tíz év alatt megduplázódtak, hiszen míg a sajtó 2005-ben arról számolt be, hogy évente körülbelül 600 ezer dollár gyűlt össze a szökőkútból, addig 2016-ra ez a szám több mint kétszeresére lett, 1,5 millió dollárra nőtt.

Jó esetben csak pénzérmék landolnak a szökőkút fenekén
Jó esetben csak pénzérmék landolnak a szökőkút fenekénImgorthand / Getty Images Hungary

Az élelmes és arcátlan tolvajok egészen addig naponta kiszedték az érméket a szökőkútból, amíg a római városi tanács el nem fogadta azt a törvényt, amely törvénytelennek minősítette cselekedetüket. Ennek eredményeként a kútból kikerülő, a jótékonysági szervezetnek eljuttatott támogatás 20-30 százalékkal nőtt évente.

De nem a pénz az egyetlen dolog, amit a szökőkútból összeszednek éjszakánként a római városi munkások.

A talált tárgyak között igen gyakran vannak például poharak, vallási ereklyék, és már az is megesett, hogy valakinek a műfogsora is a vízben landolt.

Akár hiszünk a Trevi kúthoz kötődő babonában, akár nem, ha Rómában járunk, érdemes fontolóra venni, hogy próbára tegyük a szerencsénket. Mindenesetre, ha a szökőkútba dobunk egy kis aprót, és a kívánságunk nem is teljesül, akkor is megnyugodhatunk, mert a pénzünk jó kezekbe kerül.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra