5 érdekes és olvasmányos történelmi témájú könyv – szubjektív válogatás

GettyImages-2662921

Budapest ostroma, a világhírű író halálának rejtélye, a Hitlerrel szembeszálló „jó németek”, szelfik a felvilágosodás korából – válogatásunkban a közelmúltban megjelent történelmi témájú ismeretterjesztő könyvekből válogattunk, melyeket érdemes kézbe venned, ha kíváncsi vagy a régmúlt vagy a közelmúlt érdekfeszítő tényeire, titkaira, sztorijaira.

Giovanni Catelli: Camus halála

covers 675407

A kelet-európai történelem szakértőjének számító olasz újságíró-szerző egy régi összeesküvés-elmélet nyomába ered, amely szerint az 1960-ban közúti balesetben elhunyt Albert Camus halálát nem véletlen szerencsétlenség okozta: személyesen Dmitrij Sepilov szovjet külügyminiszter „rendelte meg” a Nobel-díjas francia író likvidálását a KGB-nél, válaszul Camus híres cikkére, melyben kiállt az ’56-os magyar forradalom ügye mellett. Az érezhetően lelkes Catelli sokfelé barangolva – a cseh költő, Jan Zábrana naplójától Borisz Paszternak és Camus barátságáig és a magyar értelmiségi ellenállásig – igyekszik feltárni az ügy szálait, és még azt is megpedzegeti, hogy a francia hatóságok tudtak a merényletről, és szemet hunytak felette.

A szerző ugyan kevés valódi ténnyel szolgál, melyek alátámaszthatnák feltételezéseit, ezért műve inkább tűnik izgalmas kémregénynek (vagyis inkább egy kémregény vázlatának), mintsem tudományos munkának, a Camus halála érdekfeszítő olvasmányt nyújt a konteók és a hidegháborús történetek kedvelőinek.

Európa Kiadó, 3499 Ft

Catrine Clay: Jó németek – Szemben a náci rezsimmel

covers 705500

A BBC korábbi dokumentumfilm-rendezője szépirodalmi igényességű könyvében olyan német civilek sorsát eleveníti fel, akik a Harmadik Birodalom időszakában nyíltan szembeszálltak a náci rezsimmel: míg a korábbi munkák elsősorban a szervezett ellenállási mozgalmakra koncentráltak, Clay azt vizsgálja, mi vitt rá egyszerű civileket – munkásokat, értelmiségieket, diákokat – arra, hogy életük kockázatása árán is bátran szembemenjenek a nemzetiszocialistákkal. A mű öt egymástól merőben eltérő sorsot – köztük Hans Fallada író és a betiltott német kommunista párt főtitkára, Ernst Thälmann kamasz lánya, Irma életútját – követ végig párhuzamosan az 1933-tól 1945-ig tartó időszakban, életrajzi regényekbe illő módon.

HVG Könyvek Kiadó, 4500 Ft

Ungváry Krisztián: Budapest ostroma

covers 670760

A neves hadtörténész munkája 1998-as eredeti megjelenésekor hiánypótló műnek számított, mint az első átfogó, hiteles, ideológiai felhangok nélküli monográfia a magyar főváros 102 napig tartó világháborús ostromáról – a kötetnek immár a nyolcadik magyar kiadását vehetik kezükbe az olvasók (emellett négy német, két angol és két amerikai kiadás is napvilágot látott), ami jól jelzi, mennyire töretlen érdeklődés övezi a témát. Ungváry olvasmányos, érdekfeszítő művében a korabeli levéltári források mellett személyes visszaemlékezéseket dolgozott fel, ötvözve a hadműveletek történelmi léptékét az eseményeket megtapasztaló emberek mikroperspektívájával – az új, átdolgozott kiadás számos, az első megjelenés óta eltelt időben született munkát és fellelt forrást hasznosítva pontosította a bővítette a korábbi kiadások szövegét.

Corvina Kiadó, 5490 Ft

Címlapon Magyarország – Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848–2020

covers 691234

Az óriásméretű és anyagát tekintve is nagyszabású könyv hét fejezete hét különböző, jó nevű szerző – Hermann Róbert, ifj. Bertényi Iván, Romsics Ignác, Eörsi László, Valuch Tibor, Tölgyessy Péter és Szalay-Berzeviczy András – tollából származik, műfaját tekintve pedig a Nyugaton már jól ismert front page history (címlap-történet) meghonosítására törekszik.

A bőséges és érdekfeszítő képanyaggal ellátott kötet végigveszi, hogyan tekintett a külföldi, nyugati sajtó hazánkra a Habsburg-kortól kezdve egészen a rendszerváltozást követő évtizedekig: a politikusokról és történelmi eseményekről szóló cikkek mellett a bűnügyekről, sporteseményekről és természeti katasztrófákról készült tudósítások, a tudományos és művészeti hírek is helyet kaptak a válogatásban, mely kiváló érzékkel hozza arányba a képeket a szerzők értő, átfogó elemzésével. Mindenkinek ajánlott, aki szeretné egy kicsit más, külső szemmel áttekinteni a magyar történelem évszázadait és sorsfordító eseményeit.

TransPress Kiadó, 11 900 Ft

Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából

covers 674448

A listánkon szereplő utolsó kötet az ifjabb korosztály számára nyújt hasznos, egyben érdekfeszítő olvasnivalót: két korábbi munkája, a 25 szelfi az Árpád-korból és a 25 szelfi a török korból folytatásában a szerző a török kiűzése utáni 130 év legfontosabb alakjainak nyomába ered, a mai gyerekek és tizenévesek által ismert nyelvezettel és humorral feldolgozva a régmúlthoz tartozó témát. A középpontban 25 történelemformáló személyiség áll (II. Rákóczi Ferenctől egészen Beethovenig), akiknek „Facebook-falába” vetheti bele magát az olvasó, a fejezetek végén pedig azt is megtudhatja, mennyi volt igaz a kommentek segítségével kibontakozó eseményekből, kik voltak a kommentelők és milyen történelmi összefüggésekre világított rá az elképzelt közösségi médián lefolytatott – szintén fiktív – diskurzus.

A kötetet két – Rákóczi, illetve II. József életével kapcsolatos – képregény is színesíti, melyek csakúgy, mint a többi rajz, Rátkai Kornél kiváló illusztrátori munkáját dicsérik.

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 3499 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra