Tököket zúznak össze az oregoni állatkert elefántjai - nekik ilyen egy Halloween party

A Halloween 1840 körül került Amerikába. Az írországi burgonyaínség következtében ugyanis ezrek vándoroltak ki az óceánon túlra és vitték magukkal szokásaikat. A legenda szerint létezett egy Jack O'Lantern nevű ír falusi kovácsmester, aki annyira zsugori volt, hogy halála után a pokolba sem nyert bebocsátást. A fösvény arra ítéltetett, hogy örökké bolyongjon, kezében lámpással keresve nyugvóhelyét. Az eredeti lámpás kivájt cukorrépa volt, benne egy izzó széndarabbal. Amerikában a répa helyét a tök foglalta el.

A tök az ősz egyik legszínesebb zöldsége, egyben a Halloween szimbóluma. Sokan esszük, mindenféle formában, sütőtöklevesnek, sült sütőtökként, muffinnak elkészítve, pite formájában. A zöldség azonban nem csak az emberek kedvence.

Az oregoni állatkertben 1999 óta hagyományos rituálé Halloweenkor a tökroppantás. Ez alkalomból a túlméretes tököket  munkagépek szállítják az elefántok kifutójába. A méretükből adódóan látványos tökök az ember számára nehezen feldolgozhatók, már a megbontásuk is komoly szerszámkészlet meglétét feltételezi. Ami azonban az embereknek nehézkes, az elefántoknak egyetlen lépés vagy rúgás.

 

Jó tudni, hogy a tök nem csak fogyasztásra alkalmas. Ha ajtónk elé vagy az ablakunkba világító tököt helyezünk, állítólag megóvjuk otthonunkat az ártó szellemektől. Nemrég a Díványon azt a dilemmát is tárgyaltuk, hogy vajon ehető-e a dekortök és dekorálhet-e az ehető. A cikk megannyi, Halloween idején felmerülő kérdésben ad megnyugtató választ.

Oszd meg másokkal is!
Mustra