Ki ne dobd a töksütés után maradt magokat, mutatjuk, hogyan készíthetsz belőle isteni és egészséges snacket!

Tökmagot hántoltan persze már az üzletekben is lehet kapni, na de mekkora pazarlás tökfaragás vagy -sütés közben kidobni az egészséges magokat. A zero waste jegyében és az egészséged érdekében is remek ötlet felhasználni a tökmagok minden egyes grammját.

Ahogy korábban is írtunk róla, a tökmag nagyon egészséges: ha csak három dekát eszel belőle, már az is 15 grammnyi egészséges rostot és zsírsavat, nagyon kevés szénhidrátot, mellé meglepően nagy mennyiségű, 8-10 grammnyi növényi fehérjét tartalmaz. A bhg.com oldalán arra is kitértek, mit érdemes kezdened a tökök elsejéből kikapart magokkal, ha igazán profivá válnál tökmagügyben. 

Akár faragod a tököt, akár pitét vagy lattét készítesz, a magokkal mindenképpen találkozni fogsz. Ha azonnal ráharapsz, nem biztos, hogy ugyanaz lesz az élmény, mint a bolti, nem hántolt magok esetén, ezért szerencsés, ha teszel némi előkészületet, mielőtt a házibulin felszolgálod azokat. 

Nem lesz nehéz: a pirított tökmag elkészítéséhez csak olajra, fűszerekre és a nyers tökmagokra van szükséged. 

Tényleg ne pazarold el a magokat, nagyon egészségesek
Tényleg ne pazarold el a magokat, nagyon egészségesekEducation Images / Getty Images Hungary

Habár nehezen képzelhető el, hogy épp a magjáért vásárolod a tököt, de azért jó, ha tudod: egy 10-14 kilós darabból nagyjából egycsészényi tökmagod lesz. 

Első lépésben távolítsd el a magokat a tökből, majd tedd egy szűrőbe, és langyos vízzel addig mosd, amíg teljesen tiszták lesznek. 

Ezek után szárítsd meg a magokat: ha türelmetlen vagy, a sütőben, alacsony hőmérsékleten, ha profi, akkor a konvektoron, ha az egész nem érdekel annyira, akkor bármelyik száraz helyiségben. A sütőben egy óra kell neki, a szobában akár két napig is száradhat. 

Ezek után jön a legjobb része: keverj el egy nagy bögrényit két evőkanál olajjal, egy mokkáskanálnyi sóval, és fűszerezd, ahogy tetszik. Választhatsz magyaros ízeket, és készítheted köménnyel és pirospaprikával, lehet a tökmag olaszos oregánóval és bazsalikommal, ha pedig szereted a csípőset, római köménnyel, egy kevés barna cukorral és füstölt csilivel ízesítsd. Adj neki negyedórát a forró sütőben, és ha kihűlt, már nassolhatod is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra