Teszt: így lesz tökéletes a pattogatott kukorica

Filmezéshez és akár vendégváráshoz nincs is egyszerűbben elkészíthető, költséghatékonyabb fogás egy adag pattogatott kukoricánál. Csak venni kell belőle egy zacskóval, tisztességesen bemikrózni, és már el is készült. Vagy mégsem ez a legjobb módszer? Tényleg finomabb lesz más, kissé körülményesebb trükkökkel, wokban vagy kukoricapattogtatóban? Most kiderül.

Van belőle vajas, sajtos, csilis és már karamellás is, ráadásul izgalmas lájfhekkekkel összedobhatjuk a saját magunk ízesítette, akár színes változatokat is. És hogy hogyan lesz igazán finom a pattogatott kukorica? Az alábbi tesztből kiderül. 

A szabályok szerint kétféle pattogatható kukoricát használtak az egyes módszerek tesztelésére, hogy ne a gyártón múljon a módszer sikere vagy kudarca. Hagyományos, tehát nem mikrózható zacskóbán árult és nem ízesített kukoricákat szereztek be a teszthez, amivel sokkal költséghatékonyabban készülhet el a házi mozihoz tökéletes nass. A legfontosabb szempontok az elkészülési idő volt, az egyszerűség, a módszer tisztasága, biztonságossága és a ki nem pattogott magok mennyisége. 

#7 Mikrohullámú sütőben, papírzacskóban

Ehhez 1/2 csésze pattogatni való kukoricaszemet 1/2 teáskanál olajjal és ízlés szerint sóval kell egy tálba dobnunk, majd ezt a keveréket papírzacskóba öntjük, a végeket és a sarkokat lezárjuk, és mikrohullámú sütőbe tesszük a csomagot. A recept figyelmeztet a pattogatott kukorica megégetésének vagy a táska majdnem lángra kapásának lehetőségére, és azt javasolja, hogy rögtön azután hagyjuk abba a mikrózást, amint a durranás lassulni kezd, nehogy rossz vége legyen a mikrós pattogtatásnak. A pattogatott kukorica klassz, ropogós lett, ám maradt 2 evőkanál ki nem pattogott mag, ráadásul a módszer nem túl biztonságos, így ez a trükk a lista utolsó helyezettjei közé került. 

#6 Mikrohullámú sütőben, tálban

A recept szerint 1/4 csésze kukorica és 1/2 teáskanál olaj keverékét kell egy mikróbiztos üvegtálba tennünk, majd egy tányérral leborítani a keveréket. Bár ez is mikrós móka, ami nem hozott tökéletes végeredményt, de mellette szólt, hogy egyenesen a tálból lehet falatozni a kukoricát. 

Fontos a védekezés, nehogy elkapjunk valamit.
Fontos a védekezés, nehogy elkapjunk valamit.cerro_photography / Getty Images Hungary

#5 Mikrohullámú sütőben, szilikontasakban 

Keverj össze 1/2 csésze pattogatni való kukoricaszemet, 1 evőkanál olívaolajat és némi sót, majd tedd újrahasznosítható szilikontáskába. Hagyd a zacskót részben nyitva a szellőzés érdekében; mikrózd 2-3 percig, vagy amíg a pattogás lassul. A mikró az idő leteltével teljesen tele volt kiugrott kukoricával, mellette 2 evőkanál bontatlan maggal. Bár a táska felforrósodik, ami szintén nem szól mellette, de a módszer hulladékmentes, a zacsi pedig mosogatógépben is könnyen tisztítható. 

#4 Serpenyőben

Ehhez a módszerhez 3 evőkanál olajat és 3 csésze pattogatni való kukoricaszemet kell felmelegítenünk egy lefedett 4 literes serpenyőben, közepes lángon. Amikor a szemek pattogni kezdenek, akkor kell hozzáadni még 1/3 csésze szemet, majd lefedni az edényt, és várni 30 másodpercet, majd közepes lángra állítani a hőmérsékletet. Amikor a durrogás elkezdődik, kissé nyitott fedéllel meg kell rázogatni az edényt, és ezt egészen addig csinálni, amíg a durranások közti idő 1-2 másodpercre nem nő. A kissé körülményes recept többnyire ropogós pattogatott kukoricát eredményezett, és csak 1 teáskanál ki nem pattogott szem maradt a nyomában. 

Filmezéshez ideális.
Filmezéshez ideális.Rawf8 / Getty Images Hungary

#3 Kukoricapattogtatóban, olaj nélkül

Olyan gépet használtak a tesztelők, ami azt ígéri, hogy olaj nélkül pattogtatja ki a szemeket. Az utasítás szerint 1/2 csésze magot kell töltenünk a tartályba, majd a fedelet rátenni, és indulhat féktelen pattogtatás. Az eszköz viszonylag nagy adag pattogatott kukoricát képes elkészíteni, ami mellett csak 1/4 teáskanálnyi ki nem pattogott szemet hagyott. A pattogatott kukorica nem volt annyira ropogós, de az állaga könnyű volt, és a módszer kevés resztlivel dolgozik, így akinek számítanak a kalóriák, annak talán érdemes kipróbálnia. 

#2 Wokban

A recept szerint 2 evőkanál olajat és néhány tesztszemet kell elhelyeznünk egy nagyobb wokban, majd lefedni a serpenyőt és közepes hőmérsékleten melegíteni. Amint meghallod a pattogást, beleszórsz 6 evőkanál szemet, lefeded az edényt, a hőt közepesen alacsonyra csökkented, és addig sütöd rázogatva, amíg a magok pattogása ritkulni kezd. A tesztelők szerint egészen jól működött a módszer, csak fél teáskanálnyi mag maradt narancssárgán. 

#1 Whirley Popban

Ez az eszköz lényegében egy hatalmas pattogatottkukorica-készítő lábas, lyukas fedővel és egy forgattyúval az egyenletes és maradékok nélküli végeredményért. A forgattyú abban segít, hogy ne égjenek meg a szemek. A tesztelők szerint az egész hihetetlenül gyorsan ment, és pluszpont, hogy érezni lehetett, mikor kell lezárni a lángot, mert ekkor a hajtókar már érezhetően nehezebben volt forgatható. Egyértelműen ez az eszköz lett a módszer győztese, aki viszont nem akar erre beruházni, rázogassa egy nagyobb wokban a kukoricákat

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra