Többet keres nálad a párod? Akkor van egy rossz hírünk, ha férfi vagy

GettyImages-979088836
Geyer Krisztina

Nincs több titkolózás, a férfiassággal kapcsolatos kérdésekről beszélni kell. A korábbi kutatások többsége a férfiasság kulturális vetületét vizsgálta, de egy új tanulmány a témát a nők szemszögéből közelítette meg. Kiderült, hogy a nők igyekeznek megvédeni partnerük férfiasságérzetét, mégpedig a saját kárukra.

Egy új tanulmány szerint a férfiakkal szexuális kapcsolatban élő nők megváltoztathatják saját szexuális viselkedésüket annak érdekében, hogy megvédjék partnerük érzékelt férfiasságát. A Social Psychological and Personality Science című szaklapban megjelent kutatás megállapította, hogy minél inkább törékenynek érezték a nők partnerük férfiasságérzését, annál többször számoltak be orgazmus színleléséről, szexuális elégedettségüket pedig alacsonyabbnak értékelték.

Az önfeláldozás nagymesterei

„A nők azt helyezik előtérbe, amire szerintük a partnerüknek szüksége van, hátrasorolva a saját szexuális igényeiket és saját kielégülésüket.” Erre a következtetésre jutott a tanulmány vezető szerzője, Jessica Jordan, a Dél-Floridai Egyetem doktorandusza.

A nők az igényeik kommunikálása helyett, feltétel nélkül elfogadva a férfi vezetését az aktus alatt, hajlamosak a saját kielégülésükről is lemondani
A nők az igényeik kommunikálása helyett, feltétel nélkül elfogadva a férfi vezetését az aktus alatt, hajlamosak a saját kielégülésükről is lemondaniYakobchukOlena / Getty Images Hungary

Az új tanulmány – amelynek egyébként három férfi volt a társszerzője – erre az ősrégi kérdésre kereste a választ, elméletileg azt feltételezve, hogy a férfiasságról szóló, régóta fennálló kulturális elképzelések lehetnek felelősek a színlelésért. A kutatók először 283 nőtől gyűjtöttek adatokat, akiket partnereik férfiasságáról kérdeztek.

Érdekes módon azt találták, hogy minél inkább bizonytalannak látták a nők a partnerük férfiasságát, annál fokozottabbnak vélték a szorongásukat. Ez viszont arányosan csökkentette a nők szexuális örömét és az orgazmusuk mértékét.

Ezután a kutatók további 196 nőt kérdeztek ki, és felfedezték, hogy azok a résztvevők, akik férfi partnerük férfiasságát „törékenynek” feltételezték, a „szorongásuk” miatt kevésbé mutatták jelét az őszinte szexuális kommunikációnak. Eközben a tanulmány harmadik komponensében 157, párkapcsolatban élő heteroszexuális nőt kértek meg arra, hogy töltsenek ki egy névtelen felmérést a szexuális életükről.

„Ha egy nő aggódik amiatt, hogy akaratlanul veszélyezteti partnere férfiasságát (azaz férfiasságérzetét), az a kommunikáció megszakadásához vezethet”

 – állapította meg a vezető szerző, Jordan az SWNS jelentése szerint.

Érdekes módon az új tanulmány eredményei azt mutatták, hogy azok a nők, akik több pénzt kerestek, mint a partnerük, kétszer nagyobb valószínűséggel színleltek orgazmust – új értelmet adva a „fake it 'til you make it” (színleld, amíg nem sikerül) kifejezésnek. A kutatók elmélete szerint ezek a nők valószínűleg úgy érezték, hogy anyagi értelemben leépítik a férjük önbizalmát, és ezért a hálószobában mindenképp kárpótolniuk kell őket.

Ám míg egyes nők azt hihetik, hogy az eksztázis megjátszásával a férfi partnerüket védik, Jordan úgy véli, hogy a megtévesztés akaratlanul is árt a férfiaknak.

„Amikor a társadalom egy lehetetlen férfiszabványt hoz létre, amelyet fenn kell tartani, senki sem nyer” – szögezte le. Röviden tehát, az őszinte kommunikáció és az, hogy mindkét fél keresi a másik szexuális örömérzetének forrását, és próbálja megérteni partnerének igényeit, a férfiaknak is előnyös, ha a csúcsra akarnak jutni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra