Ez történik, ha mosogatógép-tablettával tisztítod meg a sütőajtót

A mosogatógépek kis világában mindig akad egy-egy új téma, megoldandó feladat, ígéretes lájfhekk. A sütő belső tisztításával kapcsolatban hasonló a helyzet. Vajon mi történik, ha a két kis mikrovilág találkozik, és mosogatógép-tablettával megyünk rá a sütőajtóra? Utánajártunk, hogy neked már ne kelljen kipróbálnod.

Az ember azt gondolja, vesz egy sütőt, mosogatógépet, aztán mindkettő teszi a dolgát, majd megnyekken pontosan az után egy nappal, ahogy a garancia lejár. A TheKitchn csapata továbbgondolta a témát, és letesztelte a mostanában népszerű trükköt, miszerint a sütőt nem tisztítja jobban semmi a mosogatógép-tablettánál. 

Lássuk, mire jutott a csapat!

„Amikor azt olvastam, hogy a mosogatógépbe való tisztítótabletta könnyen eltávolítja az odaégett zsírt a sütő ajtajáról, tudtam, hogy ezt az ötletet ki kell próbálnom” – kezdte a tesztelő, aki a néhány perces művelet végére egészen határozottan el tudta dönteni, hogy a módszer zseniális konyhai trükk, vagy csak egy drága tablettákat elpazarló félmegoldás.

Saját bevallása szerint a sütő kis ablaka nem volt teljesen, vállalhatatlanul undorító, de azért elég sok jól látható zsírfröccsenés volt rajta, amiket éppen ideje volt megtisztítani. 

„Mielőtt elkezdtem, gondoskodtam róla, hogy egy gumikesztyűt is beszerezzek, mert az eléggé kiszáradt kezeimet nem akartam tovább gyötörni. Ezután kibontottam a tablettát, egy tál meleg vízbe mártottam, és elkezdtem súrolni” – kezdte beszámolóját Ashley. 

Vajon van ennek értelme?
Vajon van ennek értelme?Kuzmik_A / Getty Images Hungary

„Kaparó mozdulatokkal súroltam az üvegajtót viszonylag óvatosan, nehogy sérüljön. Először a tabletta kék oldalát próbáltam ki, majd a fehéret: egyik oldal nem tűnt jobbnak, mint a másik. Az eredmény elképesztően gyorsan érkezett: az odaégett zsírfoltok néhány dörzsölés után egyszerűen leváltak” – folytatta.

A tesztelő ezek után, amíg csak szükség volt rá, folytatta az üveg tisztítását ugyanazzal a tablettával, szükség esetén meleg vízbe mártotta, amíg össze nem tört, majd kinyitott egy újabbat, hogy a még jól kezelhető, új tablettákat a nehezen hozzáférhető területek mentén használhassa. Gyorsan kiderült, hogy a tablettával való tisztítás legjobb módja az, hogy laposan lefektetjük, és jó nagy nyomást gyakorlunk a tenyerünkkel – így alaposan és gyorsan tisztíthatunk vele. 

Lássuk, mire megyünk vele.
Lássuk, mire megyünk vele.Naked King / Getty Images Hungary

 „Miután az üvegablak teljes felületét megmostam, a zsíros maradékot papírtörlővel letöröltem, majd nedves törülközővel visszatértem rá, és azzal tisztítottam le a maradványokat. Az üveg teljesen tökéletes lett” – folytatta beszámolóját.

A sütő ajtajának üveg nélküli része következett. A tabletta elég sok vizet szívott, talán ennek is köszönhető, hogy az ajtóra ragadt zsiradék mintha még egyszerűbben jött volna le.

„Gondolom, ez részben a víz miatt volt, és mert sokkal nagyobb nyomást gyakoroltam súrolás közben, hiszen ezt a felületet már nem féltettem annyira, mint az üveget” – sorolta.

„Miután befejeztem a súrolást és a felület tisztára törlését, még mindig láttam néhány apró makacs, odaégett piszkot, így szétmorzsoltam, ami megmaradt a tablettámból, és még egyszer végigsúroltam a sütő ajtajának teljes felületét. Körülbelül 10 percig hagytam a felületen a szert, majd nedves ruhával visszatértem és letöröltem. Szuper könnyű volt” – lelkesedett a tesztelő, aki tízpontosnak értékelte a trükköt és állítja: biztosan nem most utoljára hallottunk a kis konyhai csodafegyverről, a mosogatógép-tablettáról. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra